Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Türkçe Olimpiyatları'nda Karadeniz rüzgarı

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları coşkusunu Anadoluya taşıyan Türkçenin çocukları, Karadeniz?in incisi Samsun?da fırtınalar estirdi.



10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Samsun Ä°l organizasyonu Uluslararası Türkçe DerneÄŸi (Türkçeder) ve Feza Koleji Mezunları DerneÄŸi (FezaDer) tarafından 19 Mayıs Stadyumunda 20 bin kiÅŸinin katılımıyla gerçekleÅŸti. 
 
18 ülkeden 60 öÄŸrencinin katıldığı organizasyonda, ÅŸiirlerden türkülere kadar onlarca eser seslendirildi. Katılımcılardan en yoÄŸun alkışı ise Moldovalı Anastasia’nın Samsunlu ünlü sanatçı Orhan Gencebay’ın “Nerde boynu bükük bir garip görsen” adlı ÅŸarkısı aldı. 
 
20120605aw000007_03.jpg
Gecenin sonunda sahneye çıkan ve Türkçenin çocuklarıyla birlikte “Yeni Dünya” adlı ÅŸarkıyı seslendiren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, buradaki yaptığı konuÅŸmasında Türkçenin çocuklarını yetiÅŸtiren öÄŸretmenlerin anne ve babalarına seslendi. Bu projede emeÄŸi olanların “Elleri dert görmesin, ayakları taÅŸa deÄŸmesin, yolları açık olsun hepsi Allah’a emanet olsun” diyen Bakan Suat Kılıç konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü: “135 ülkenin çocukları sevgiyle yoÄŸruldular, Türkçeyi bir sevgi dili haline getirdiler. Horon ve kemençe bugün ki, kadar bana hiç coÅŸkulu görünmemiÅŸti. Ne zaman ki, Kenyalı kardeÅŸlerimizin usulüne uygun oyununu gördük. Ne zaman ki, dünyanın çocukları sevgi dili haline gelen Türkçe ile bize seslendiler iÅŸ o andan itibaren bizde coÅŸtuk ve göÄŸsümüz kabardı mutlu olduk. Ä°ÅŸte o zaman bu çocukları yetiÅŸtirenlerden ‘Allah Razı Olsun’ dedik. Onlar aslında Türkçe konuÅŸmuyorlar, Türkçe Olimpiyatları’na katılanlar onların okulları ve okul arkadaÅŸları sayesinde Türkçe sadece bir dil olmaktan çıktı. Türkçe aynı zamanda bir gönül ve sevginin dili oldu.
 
20120605aw000007_07.jpg
Türkçe barışın, kardeÅŸliÄŸin, insanlığın, dostluÄŸun, insanca yaÅŸamanın dili oldu. Burada çok büyük bir emek var, buradaki emeÄŸi takdir etmemek Anadolu insanının kadrini bilmemek olur. Bu topraklar bereketli topraklardır. Nicelerimiz gençleri yetiÅŸtiren bu öÄŸretmenlerin anne-babaları olarak ‘Güney Afrika’da, Japonya’da, Rusya’da Romanya’da benim çocuÄŸumun ne iÅŸi var diye hayıflandınız’ ama bugün gördünüz ki, sizlerin öÄŸretmen olan evlatları oralara gittiler ve boÅŸ durmadılar. Türk medeniyetini, Türk insanının sevgi dilini Anadolu’nun baÄŸrındaki kardeÅŸliÄŸi ve insanlığı bu coÄŸrafyalara taşıdılar. Bu gençlerimizi, öÄŸretmenlerimizi onların eserlerini, bu etkinliklere katkı verenleri insanlık, tarih, Anadolu ve bu toprakların çilekeÅŸ insanı asırlar boyunca unutmayacaktır.” 
 
20120605aw000007_12.jpg
Türkçe Olimpiyatları’nın üç-beÅŸ kiÅŸinin bir araya gelip sahne oyunları yaptıkları bir ÅŸovun çok ötesinde anlamlar yüklü olduÄŸunu söyleyen Samsun BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, “Hemen yanı başımızda Suriye’de aynı ülkenin, toprakların insanları bir birlerini boÄŸazlarken biz burada sevginin, dostluÄŸun ve insanlığın güzelliklerini yudum yudum hissediyoruz. Bu ne kadar muhteÅŸem bir ÅŸeydir. Bu ne kadar güzel bir etkinliktir. Bu programı yapmak organize etmek dünyanın en güzel projelerinden birisidir.” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.