Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Yargıda devrim! Satürn projesi geliyor!

Adalet Bakanı Bozdağ, yargıda çok önemli değişikliklere gidileceğini açıkladı.



Yargıda çok önemli deÄŸiÅŸikliklere gidileceÄŸini açıklayan Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, “VatandaÅŸ, dava açtığı gün mahkemenin ne zaman sonuçlanacağını bilecek” dedi. Habertürk’ün adının “Satürn Projesi” olduÄŸunu öÄŸrendiÄŸi proje için ilk adım, Mart 2016’da atılacak Gazetelerin yargı muhabirleriyle önceki gün kahvaltıda buluÅŸan Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, yargıda yapılması planlanan ve vatandaşın hayatını da kolaylaÅŸtıracak yenilikleri anlattı. BozdaÄŸ, ÅŸunları söyledi: 

YARGI VERÄ° BANKASI: Türkiye’deki bütün adliyeler, her yıl faaliyet raporu hazırlayacak ve bu raporlar kamuoyuna açıklanacak. Herkes, hangi hâkim ya da savcının, hangi mahkemenin ne yaptığını görecek. Koruyucu ve önleyici hukuk uygulaması kapsamında, dava ve soruÅŸturmalarla ilgili, il, ilçe, köy, belde, mahalle, sokak, mevsim, zaman, yaÅŸ, meslek, eÄŸitim durumu gibi bilgilerin ve yargıyla alakalı akla gelebilecek muhtemel bütün cevapların bulunabileceÄŸi adli veri bankası oluÅŸturulacak. 

Ä°STÄ°NAF MAHKEMELERÄ°: Ä°stinaf mahkemeleri, 2016’da faaliyete geçirilecek. Ä°dari yargı davalarının yüzde 81’i istinafta kesinleÅŸecek. Hukuk ve ceza yargılamalarında, davaların yüzde 89’u istinafta kesinleÅŸmiÅŸ olacak. Ä°stinafta dosyalar, ilk derece mahkemesine geri gönderilmeyecek. Ä°lk derece mahkemesi gibi deliller ele alınacak ve dosyanın eksiÄŸi tamamlanarak karar verilecek. 

VAKTÄ°NDE TECELLÄ°: Vatandaşımız ÅŸikâyette bulunduÄŸunda, kendisine dilekçesinin ne kadar sürede neticelendirileceÄŸi bildirilecek. Dava açan herkes, davasının kaç ay, kaç günde biteceÄŸini bilecek. Mesela bir boÅŸanma davasının ne kadar süre içinde tamamlanacağı, vatandaÅŸa bildirilecek. Hâkim ve savcılar da iÅŸi ne kadar zamanda bitirmesi gerektiÄŸini bilecek. Böylece, adaletin vaktinde tecellisine katkı sunulacak. Bu süreleri aÅŸanlar hakkında birtakım müeyyideler uygulanacak. 2016 Mart ayında adım atacağız. 

SERTÄ°FÄ°KALI BÄ°LÄ°RKİŞİ: Adli Tıp Kurumu’nun yeniden yapılandırılması son derece önemli. BilirkiÅŸilik sertifikalandırılacak. Ä°ÅŸini doÄŸru yapmayanlar bir daha bilirkiÅŸilik yapmayacak. Sahte rapor düzenleyen bilirkiÅŸilere cezayı artıracağız. 

DEVLET SIRRI KURULU: Åžu andaki uygulamada, devlet sırrına mahkemeler karar veriyor. Yeni yasa, bir kurul getiriyor. Neyin devlet sırrı olup olmadığına, o kurul karar verecek. 

KİŞİSEL VERÄ°LER KANUNU: Meclis’e göndereceÄŸimiz ilk yasa, KiÅŸisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun olacak. 

HABERTURK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.