Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Cemaatin okullarında Kürtçe ders verilecek

Fethullah Gülen cemaatinin kurumsal yüzü olarak bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, "Demokratikleşme paketi" dün duyurulan özel okullarda Kürtçe eğitime izin verilmesini Gülen Cemaati okulları için değerkendirdi.



 

Fethullah Gülen cemaatinin kurumsal yüzü olarak bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) BaÅŸkan Yardımcısı Cemal UÅŸak, "DemokratikleÅŸme paketi" dün duyurulan özel okullarda Kürtçe eÄŸitime izin verilmesini Gülen Cemaati okulları için deÄŸerkendirdi.
 
UÅŸak, T24'ten Hazal Özvarış'ın sorusu üzerine Hizmet Hareketi'nin yurt dışındaki okullarında yerel dilde de eÄŸitim yaptığını hatırlattı ve "Türkiye'de de mevzuat deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıldıktan sonra Kürtçe eÄŸitim yapılması iÅŸin tabii seyri gereÄŸidir" dedi.
 
BÖLGEYE DE?Ä°L TALEBE GÖRE
 
GüneydoÄŸu'da da pek çok okulu bünyesinde barındıran cemaatin "Kürtçe eÄŸitimini bölgeye göre deÄŸil, talebe baÄŸlı saÄŸlacağını düÅŸündüÄŸünü" belirten UÅŸak, eÄŸitimin sadece özel okullarla sınırlı kalmaması gerektiÄŸinin altını çizerek "Türk vatandaÅŸları ana dillerini nasıl öÄŸreniyorsa Kürt vatandaÅŸların da, Laz, Abaza, Çerkes vatandaÅŸların da ana dillerini devletin finanse ettiÄŸi okullarda öÄŸrenmesi saÄŸlanmalı" dedi.
 
BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan, dün açıkladığı "DemokratikleÅŸme paketi"nde özel okullarda Kürtçe eÄŸitimin yolunu açacaklarını "2923 Sayılı Kanun'a yapacağımız ek ile farklı dil ve lehçelerde özel eÄŸitim kurumu açılabilecek. Dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu'nda tespit edilecek" sözleriyle duyurdu.
 
GüneydoÄŸu'daki pek çok il ve ilçede de okulu bulunan Gülen cemaatinin, özel okullarda Kürtçe eÄŸitim için gerekli mevzuat deÄŸiÅŸiklikleri ardından okullarında Kürtçe eÄŸitime baÅŸlayıp baÅŸlamayacağını öÄŸrenmek için T24 olarak GYV BaÅŸkan Yardımcısı Cemal UÅŸak'a telefonla ulaÅŸtık.
 
DAHA ÖNCE DE "BÄ°Z HAZIRIZ" DEMÄ°ÅžTÄ°
 
Nisan, 2013'te T24'e verdiÄŸi söyleÅŸide "Gülen cemaati, Kürtçe eÄŸitim vermeye hazır mı?" sorusuna verdiÄŸi "Ben hazır olduÄŸunu düÅŸünüyorum, özel okullar hepsinden daha önce hazır" sözlerini hatırlattığımız Cemal UÅŸak, geliÅŸmelere dair ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Ben bunu genel bir mantıkla ve muhakeme yürüterek söyledim. Irak Kürdistanı'nda Hizmet Hareketi'nin okullarında Kürtçe eÄŸitim yapılıyor. Ayrıca, baÅŸka ülkelerdeki eÄŸitim kurumlarında da söz konusu ülkelerin yerel dillerinde eÄŸitim yapılmakta iken Türkiye'de de mevzuat deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıldıktan sonra Kürtçe eÄŸitim yapılması iÅŸin tabii seyri gereÄŸidir, diye düÅŸünüyorum."
 
Kürtçe eÄŸitim için Hizmet okullarında hazırlıkların baÅŸlayıp baÅŸlamadığını sorduÄŸumuz UÅŸak, "ÅŸu an için hazırlıkların söz konusu olmadığını" belirtirken, geliÅŸmelerin BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın da açıkladığı üzere Bakanlar Kurulu'nun yapacağı düzenlemeye baÄŸlı olduÄŸunu söyledi.
 
GYV BaÅŸkanı Mustafa YeÅŸil'in T24'e verdiÄŸi söyleÅŸide dile getirdiÄŸi "Ä°stanbul’da da Kürtçe dili tercihli yapılabilir" sözleri hatırlatılıp, cemaat bünyesindeki okullarda Kürtçe eÄŸitimin GüneydoÄŸu ile mi sınırlı kalacağını, yoksa talebe göre farklı ÅŸehir ve bölgelerde de verilip verilmeyeceÄŸini sorusu üzerine UÅŸak, "Mantık, talep edilen her yerde bunun yapılabilmesini gerektirir. Dünyanın en büyük Kürt kenti Ä°stanbul, burada da talep gelmesi tabiidir" dedi.
 
MEVZUAT YETERLÄ° DE?Ä°L DEVLET OKULLARINDA DA OLMALI
 
UÅŸak, "Kürt hareketinden siyasiler sadece özel okullarda Kürtçe eÄŸitimin yolunun açılmasını eleÅŸtirdi. ÖrneÄŸin BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "BaÅŸbakan anadilini parasını verip özel okulda mı öÄŸrendi" dedi. Siz üniversite öncesi okullarda Kürtçe eÄŸitimin özel okullarla sınırlı kalmasını uygun buluyor musunuz?" sorusunu da ÅŸöyle yanıtladı:
 
"Paketteki haliyle getirilecek mevzuatı yeterli görmüyorum. Ben bir an önce, Türk vatandaÅŸları ana dillerini nasıl öÄŸreniyorsa Kürt vatandaÅŸların da, Laz, Abaza, Çerkes vatandaÅŸların da ana dillerini devletin finanse ettiÄŸi okullarda öÄŸrenmesinin saÄŸlanması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Paketteki önerinin kamuoyunu hazırlamak için ilk adım olduÄŸunu düÅŸünüyorum ve devamının geleceÄŸini ümit ediyorum."
 
T24.COM 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.