Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Çağlayan Vadisi'nde çifte zafer

Fındıklı İlçesi'nde çevrecilerin girişimleri sonucu 1. derecede SİT alanı ilan edilerek HES tehdidinden kurtulan Çağlayan Vadisi'nde çevreciler çifte hukuk zaferi kazandı.



RİZE'nin Fındıklı İlçesi'nde çevrecilerin girişimleri sonucu 1'inci derecede doğal SİT alanı ilan edilerek hidroelektrik santral (HES) tehdidinden kurtulan Çağlayan Vadisi'nde çevreciler çifte hukuk zaferi kazandı. Vadide HES yapımı için lisans alan iki firmanın SİT kararının kaldırılması yönünde Rize İdare Mahkemesi'ne açtığı dava reddedildi. Bir başka HES projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu da mahkemece iptal edildi.


Çağlayan Vadisi üzerindeki Abu Deresi'nde HES inşaatına onay verilmesinin ardından harekete geçen çevreciler ve bölge halkı, vadinin doğal SİT kapsamına alınması için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurdu. Kurul, 2008 yılının kasım ayında bölgenin 1'inci derece SİT alanı ilan edilmesine karar verdi. Ancak, vadide HES yapımı için lisans alan Ayen ve Başkent Enerji firmaları, doğal SİT kararının kaldırılması talebiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava kapsamında 31 Ekim 2009 tarihinde bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. İnceleme sırasında enerji şirketi sahipleri yöre halkı tarafından yumurtalı saldırı ile protesto edildi.

MAHKEMEDEN ÇEVRECİLER LEHİNE İKİ KARAR

Rize İdare Mahkemesi, bölgede yaptığı inceleme ve bilirkişi raporlarına dayanarak enerji şirketlerinin doğal SİT alanı kararının kaldırılması yönündeki talebini reddetti. Böylece Çağlayan Vadisi doğal SİT alanı özelliğini korudu. Mahkeme ayrıca, Çağlayan Vadisi üzerindeki Paşalar HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen, 'ÇED olumlu' raporunun iptali istemiyle Fındıklı Derelerini Koruma Platformu üyelerinin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi ve ÇED raporunu iptal etti.

'SON NEFESİMİZE KADAR SUYUMUZA SAHİP ÇIKACA?IZ'

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Başkanı Hüseyin Acar, bölgede yapılmak istenen HES projelerine karşı mücadelelerinin hukuksal zeminde süreceğini belirtti. Acar, "Çevre adına verdiğimiz mücadelemizin haklılığı yargı kararları ile tescil edilmiştir. Bundan sonra da aynı kararlılıkla bölgemizi korumaya, kollamaya devam edeceğiz. İlçemizi yıkmaya çalışanlar başaramayacaklarını anlamıştır. Bu dere ve halk hiçbir zaman satılık değildir. Halkı kararlı mücadelesinden vazgeçiremeyeceklerdir. Son nefesimize kadar suyumuza sahip çıkacağız" diye konuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.