Sosyal Medya

GÃœNCEL

TSK askeri komuta kademesi gençleşecek!

Askeri Torba Yasa Tasarısıyla ordunun komuta kademesi de gençleştirilecek.



Genelkurmay BaÅŸkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan'da yargılanma imkanı sunacak Askeri Torba Yasa Tasarısıyla ordunun komuta kademesi de gençleÅŸtirilecek. Rütbe bekleme süreleri birer yıl düÅŸülecek. Buna göre tuÄŸgeneralliÄŸe geçiÅŸ için bekleme süresi 4 yıla inecek, tümgeneralliÄŸe geçiÅŸ süresi 3 yıl olacak. Yüksek lisans için 1, doktora için 1 yıl için erken terfi getirilecek. Böylece genç yaÅŸta Genelkurmay baÅŸkanı olmanın da önü açılmış olacak.
ERKEN YAÅžTA "YAÅž" A GÄ°REBÄ°LECEK Milli Savunma Bakanı Yılmaz, komisyondaki görüÅŸmeler sırasında yeni tasarıda getirilen düzenlemeyle ilgili olarak, 22 yaşında Harp Okulu'ndan mezun olan bir teÄŸmenin ÅŸu andaki mevcut uygulamaya göre 55 yaşında korgeneral, 59 yaşında orgeneral olabildiÄŸini anlattı. Yılmaz, yeni düzenlemeyle erken yaÅŸta YAÅž'a sunulma imkanı gtirildiÄŸini, erken terfiye alternatif açılmış olacağını söyledi. Yılmaz, yine kuvvet komutanlarının görev süresinin 1 yıl uzatılması konusunda yetki verildiÄŸini, zorunlu emeklilik yaşının 65 olduÄŸunu kaydetti. Yılmaz, "Üst üste 3 yıl uzatma kuvvet komutanlarına getiriliyor. 63-65 yaşı da yaÅŸlı olarak görülmesin. Ortalama yaÅŸ 75'e çıktı artık. Tecrübeli personel olmasının da faydaları var" dedi.

ERKEN TERFÄ° MADDESÄ°

Yasayla rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanların da deÄŸerlendirmeye alınması düzenlemesiyle birlikte yıllık kontenjanda deÄŸiÅŸiklik yapılabilmesi için, YAÅž'a, yıllık kontenjanda deÄŸiÅŸiklik yapma yetkisi verilecek. Mevcut düzenlemede, yıllık kontenjan, "Her rütbedeki general ve amiral sayısının bekleme sürelerine bölümü sonucu çıkan miktardır" olarak tanımlanıyor.

Tasarıya göre, dış kaynaktan saÄŸlanan muvazzaf subay adayları, öncelikle temel askerlik eÄŸitimine tabi tutulacak ve bu eÄŸitimde baÅŸarılı olma ÅŸartı aranacak. Subaylığa uygunluk iÅŸleminde kararname esası kaldırılacak. Bu iÅŸlem, kuvvet komutanlıkları personeli için Milli Savunma Bakanı; Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli için Ä°çiÅŸleri Bakanı'nın onayı ile yapılacak. Ä°lk uygunluk iÅŸleminden sonraki rütbe terfi iÅŸlemleri ise ilgili komutanlığın Kurmay BaÅŸkanı'nın onayı ile düzenlenecek.

Albaylar, general ve amirallerin bir üst rütbeye terfilerinde mevcut sistem korunarak üçlü kararname ile yapılacak. Tasarıyla, "Korgeneral-Koramiral" rütbe kontenjanlarında da deÄŸiÅŸiklik yapılabilecek. Mevcut kanunda, "TuÄŸgeneral-TuÄŸamiral, Tümgeneral-Tümamiral" kontenjanlarında deÄŸiÅŸiklik yapılabiliyor.

Kuvvet Komutanlarının görev süreleri birer yıllık sürelerle yaÅŸ haddine kadar uzatılabilecek.

TeÄŸmen rütbesi hariç olmak üzere son 10 yıl içinde en az dört farklı sicil üstü tarafından üç kez sicil tam notunun yüzde 60'ından daha düÅŸük sicil alan subay ve astsubaylar hakkında yetersizlik nedeniyle TSK'dan ayırma iÅŸlemi baÅŸlatılabilecek.

Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalan albay ve generaller de YAÅž deÄŸerlendirmesine alınacaklar. Bunlardan terfi ettirilenler ile kadrosuzluktan emekli edilenler, rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılacak.

Astsubayların rütbe onay makamı, ilgili kuvvet komutanlığının kurmay baÅŸkanı olacak. Astsubaylıktan subaylığa uygunluk iÅŸlemi, üçlü kararname yerine bakan onayıyla yapılacak. Milli Savunma Bakanı veya Ä°çiÅŸleri Bakanı, subay ve astsubayların istek üzerine yaÅŸ haddi, adi malullük dahil malullük veya vazife malullüÄŸüne baÄŸlı emeklilik iÅŸlemleri ile istifa iÅŸlemlerine iliÅŸkin onay yetkisini devredebilecek.


MÄ°LLÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.