Sosyal Medya

Trabzon

Trabzon Hurması yüzyılın meyvesi

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 6 adet Trabzon Hurması çeşidinin tescili yapıldı.



Proje Koordinatörü Dr. Mustafa Akbulut, ?Türkiye bu harika meyvede % 1?lik paya sahip. Hurma üretimi özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerimizde yaygın durumda. Hurma gelecek yüzyılın meyvesi olarak gösteriliyor? dedi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 6 adet Trabzon Hurması çeşidi, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü'nce tescil edildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün 15 yıllık süren araştırmaları sonucunda 6 Trabzon Hurması çeşidinin tescili yapıldı.

Trabzon Hurması Araştırmaları Proje Koordinatörü Dr. Mustafa Akbulut ve ekibi İdris Macit, Aysen Koç, Dr. Nejdet Kaplan ve Dr. Caner Onur tarafından 6 çeşidinin yapıldığı Trabzon Hurması'nın 'Akbulut', 'Onur', 'Kaplan', 'İrem', 'Yeşilırmak' ve 'Ayder' isimleriyle tescillendirildi.

Tescil aşamasında 1995 yılında Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) tarafından başlatılan "Karadeniz Bölgesi Trabzon Hurması Seleksiyonu Projesi" ile Karadeniz Bölgesi'ndeki 17 ilde toplam 44 Trabzon Hurması tipi selekte edildi ve Samsun'da Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme bahçesinde 1996 yılında bu tiplerle adaptasyon bahçesi kuruldu. 2001 yılından itibaren Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Karadeniz Bölgesi Trabzon Hurması Seleksiyonu-II Proje Koordinatörlüğü görevini yürütmeye başladı ve bu proje kapsamında yapılan adaptasyon çalışmaları sonucunda 6 Trabzon Hurması tipi öne çıktı ve tescile sunuldu. Dünyada Trabzon Hurması üretimi ve üretim alanı, son 10 yıl içerisinde 2 kat artış gösterdi ve 2008 yılı verilerine göre 729 bin 95 hektar alanda yapılan üretimin 2 milyon 972 bin 349 tona ulaştığı belirlendi. Tespit edilen bu artışlar, Trabzon Hurması üretiminde gelişme potansiyelinin en önemli göstergesi oldu.

Trabzon Hurması üretiminde önde gelen ülkeler 1 milyon 987 bin ton ile Çin, 352 bin 822 ton ile Güney Kore, 232 bin 700 ton ile Japonya, 164 bin 849 ton ile Brezilya ve 124 bin 485 ton ile Azerbaycan olarak belirlenmiş durumda. Türkiye'de Trabzon Hurması'nda 2008 yılı verilerine göre 801 bin 533 adet ağaçtan toplam 20 bin ton verim alınmış. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Bölgeleri Trabzon Hurması?nda Türkiye'de önde gelen bölgeler konumunda.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Trabzon Hurması Araştırmaları Proje Koordinatörü Dr. Mustafa Akbulut, Trabzon Hurması çeşitlerini ilerleyen dönemlerde üreticilere tavsiye edeceklerini ve bahçeler kurulması için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Akbulut, "Dünyada Çin, Güney Kore, Japonya, Brezilya ve Azerbaycan Trabzon Hurması'nı üreten önemli ülkeler. Türkiye'de yüzde 1'lik bir paya sahip durumda. Ancak son 10 yıl içerisinde yüzde yüzlük bir üretim artışı gerçekletirdi. Trabzon Hurması üretimi özellikle Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerimizde yaygın durumda. Beslenme açısından ise A ve E vitaminleri olarak son derece zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlara sahip bir meyvedir. Bu yönler nedeniyle Trabzon Hurması?nı dünya gelecek yüzyılın meyvesi olarak gösteriyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.