Sosyal Medya

GÃœNCEL

Tarihi güne 30 gün kaldı!

İstanbul trafiğini rahatlatması planlanan yeni geçidin hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor.



Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden sonra Avrasya Tüneli'nin de açılacağı müjdesi verdili. 30 gün içerisinde kıtaları yerin altından bir birine baÄŸlayacak olan Avrasya Tüneli, araç trafiÄŸine açılmış olacak.

Tüp geçit projelerinden birisi daha hayat buluyor. Ä°ki kattan oluÅŸan tüneli sadece arabalar kullanabilecek. Bu ÅŸekilde yaklaşık 2 saat süren yolculuk süresi, 15 dakikaya kadar inebilecek.

Hürriyet'teki habere göre Ä°stanbul'un iki yakasını denizin altından ikinci kez birleÅŸtirecek Avrasya Tüneli, 20 Aralık’ta CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın da katılması planlanan törenle açılacak. Tünel açıldığında, normalde 100 dakikada kat edilen KazlıçeÅŸme-Göztepe arası 15 dakikaya inecek. Ä°lk proje olan Marmaray sadece raylı sistemin geçiÅŸine izin verirken, Avrasya Tüneli de sadece lastik tekerlekli küçük araçların geçiÅŸine olarak saÄŸlayacak.

BO?AZ’IN 106 METRE ALTINDA

Deniz altındaki tünel inÅŸaatının tamamlanmasının ardından, karada devam eden baÄŸlantı yollarındaki çalışma da hummalı bir ÅŸekilde sürüyor. Göztepe-KazlıçeÅŸme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluÄŸu 14.5 kilometre iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inÅŸa edildi. Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceÄŸi 2’ÅŸer ÅŸeritli ve iki katlı tünelden oluÅŸuyor. Köprünün deniz altındaki en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre olurken, bu noktada tünel deniz tabanın 55 metre altından ilerliyor.

KAVÅžAKLAR HÄ°ZMETE ALINIYOR

Tünel inÅŸaatının 22 AÄŸustos 2016 tarihinde tamamlanmasının ardından baÄŸlantı yolları ve buralarda yapılacak araç ve yayalar için yapılan alt ve üst geçiÅŸ çalışmalarına hız verildi. Sarayburnu-KazlıçeÅŸme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları geniÅŸletilerek kavÅŸak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inÅŸa edildi. Pek çok noktada çalışmalar sona ererken Zeytinburnu, Yedikule, Samatya arasındaki bölüm daha önce hizmete alındı. GeçtiÄŸimiz günlerde çalışmaları tamamlanan Samatya, alt ve üst geçidi de hizmete alınarak araçların kullanımına açıldı.

TÜNELE OKSÄ°JEN

Avrasya Tüneli’ne oksijen iki bacalı, mekanik bir havalandırma sistemiyle saÄŸlanacak. Tünel içerisinde oluÅŸacak egzoz gazları, her iki katta 46’ÅŸar adet bulunan toplam 92 adet jet fanıyla bacalara gönderilecek. Her bir bacada bulunan 4 fan yardımıyla gaz tahliye edilecek. Asya yakasındaki havalandırma bacası çevredeki Siyami Ersek Hastanesi’ni etkilememek amacıyla zeminden 25 metre; Avrupa yakasındaki havalandırma bacası ise Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge MüdürlüÄŸü’nün görüÅŸleri doÄŸrultusunda, Tarihî Yarımada siluetini bozmayacak ÅŸekilde zeminden 5 metre yüksekliÄŸinde tasarlandı.

GÜNDE 100 BÄ°N ARAÇ KULLANACAK

Avrasya Tüneli’ni yalnızca otomobil, minibüs ve kamyonet gibi hafif araçlar kullanacak. Tünele ağır taşıtlar, motosikletler, bisikletler ve yayalar giremeyecek. Tünelden geçiÅŸ otomobiller için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk Lirası olacak. Tünel hem Avrupa-Asya, hem de Asya-Avrupa yönlerinden ücretli olacak. Ücret toplama sadece otomatik sistemler üzerinden yapılacak. OGS ve HGS kullanıcıları için farklı ÅŸeritler olmayacak, tüm ÅŸeritlerden geçiÅŸ yapılabilecek. Tüneli günde ortalama 100 bin aracın kullanması öngörülüyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.