Sosyal Medya

GÃœNCEL

Tahtakale Seyyar Tezgahından Bakanlık Koltuğuna

Hayatın içinden bakanlık koltuğuna uzanan yolda Rize Pazarlı Osman Aşkın Bak'ın hayat mücadelesi. İbretlik hikaye; Fatih Sultan Kar'ın kalemi ve arşiv fotoğraflarıyla:



Fatih Sultan KAR / Ä°ST.
11 Ekim 1966’da Ä°stanbul Üsküdar'da doÄŸdu. Aslen Rize Pazar Derinsu köyündendir. Baba adı Muhittin, anne adı Fatma'dır. Ä°TÜ Makine Bölümü Fakültesi’ni bitirdi. Nottingham Üniversitesi Ä°ÅŸletme Yönetimi ve Endüstri MühendisliÄŸi alanında yüksek lisansını, Ä°TÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri MühendisliÄŸi programında doktorasını yaptı. Özel sektörde üst düzey yönetici olarak çalıştı. DEÄ°K Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu, Türk-Ä°ran Ä°ÅŸ Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Ä°TO meclis üyeliÄŸine seçildi. Ä°stanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öÄŸretim üyesi olarak ders verdi. KasımpaÅŸa Spor Kulübü genel sekreterliÄŸi, Ä°stanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu yönetim kurulu üyeliÄŸi, TFF Genel Kurul delegeliÄŸi, Profesyonel Kurul ve Dış Ä°liÅŸkiler Kurulu üyeliÄŸi, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyespor Kulübü genel sekreterliÄŸi, Türkiye GüreÅŸ Federasyonu BaÅŸkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerinden sonra TBMM’de milletvekili olarak yer aldı…

Ä°stanbul Milletvekili Osman AÅŸkın Bak’ın hatıraları

KasımpaÅŸa’da geçen çocukluk ve gençlik yılları 

“Çocukluk yıllarım BeyoÄŸlu ilçesinin KasımpaÅŸa semtinde geçti. Babam Deniz Dikimevi’nde terzi olarak çalışıyordu. KaptanpaÅŸa Mahallesi’nde bir evde kiracı olarak oturuyorduk. Ä°lkokulu KaptanpaÅŸa Ä°lkokulu’nda tamamladım. KasımpaÅŸa Orbay Ortaokulu’nu birincilikle bitirdim. 1980 yılının Eylül ayında devlet parasız yatılı sınavlarını kazanarak KabataÅŸ Erkek Lisesi’ne kaydoldum. Lise yıllarında yaz tatillerinde garsonluk yaparak, iÅŸportada çorap ve ayakkabı satarak aile bütçesine katkıda bulunuyordum.

Recep Tayyip ErdoÄŸan ile tanışmam hayatımın dönüm noktası oldu

Recep Tayip ErdoÄŸan, mahallemizin futbol takımında oynuyordu ve herkes tarafından çok seviliyordu. Siyasetin içinde aktif olarak yer alıyordu. Bana sporculuÄŸu ve siyaseti sevdiren ve bir yaÅŸam tarzı olarak benimsememe neden olan en önemli kiÅŸidir. O dönemlerde Ä°ETT’de çalışmakta ve Ä°ETT futbol takımında futbol oynamaktaydım. Semtten büyüklerimiz Ä°ETT’nin maçlarına giderken ben de zaman zaman maçlara giderek Tayyip ErdoÄŸan’ı izleme fırsatı bulurdum. Lise yıllarında mahallemizin Ä°stanbul Amatör Küme’de yer alan Erokspor Kulübü’nde genç takımda futbol oynamaya baÅŸladım. Bir yandan da Erokspor Kulübü’nün sicil lisans iÅŸlerini takip ediyordum.

Tahtakale’de seyyar tezgâhlarda satış yapıyordum

1983 yılında Ä°stanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine MühendisliÄŸi Bölümü’nü kazanarak üniversite hayatına baÅŸladım. Üniversite yıllarında KasımpaÅŸa Erokspor Kulübü’nde yöneticilik yapıyordum. Ä°stanbul Amatör Futbol Ajanlığında tertip komitesi üyelikleri görevlerinde bulundum. Üniversite yıllarında hafta sonları Tahtakale’de seyyar tezgâhlarda satış yapıyor veya öÄŸrencilere özel matematik, fizik, kimya dersleri veriyordum. Bu arada siyasetin içinde yer alıyorduk. Refah Partisi seçim çalışmalarında Tayyip aÄŸabeyin yanında toplantılara ve konferanslara katılıyorduk.

Ä°ngiltere ve yüksek lisans çalışmaları

1987 yılında Ä°TÜ Makine Fakültesi’nden mezun olduktan sonra yurt dışına gidip master yapmayı çok istiyordum. Bu düÅŸüncemi o zamanlar Refah Partisi Ä°l BaÅŸkanı olan Tayyip Bey ile paylaÅŸtım. Kendisi çok olumlu karşıladı ve her türlü desteÄŸi vereceÄŸini söyledi. Ä°ngiltere’deki dil okullarından ve üniversitelerden kabul kâğıdı alarak 1988 yılında Ä°stanbul’dan Londra’ya karayolu ile 52 saatlik yolculuktan sonra ulaÅŸtım. Dover kentinde sınırda vize alarak Ä°ngiltere macerasına baÅŸladık. Luton College’de Ä°ngilizce kurslarına devam ederken bir yandan da Türk restoranında çalışıyordum. Daha sonra Londra’da Costain Construction PLC adlı inÅŸaat ÅŸirketinde bir yıl mühendis olarak çalıştım. 1990 yılında Nottingham Üniversitesi Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü’nde imalat sistemleri ve iÅŸletme yönetimi konusunda master eÄŸitimine baÅŸladım. Nottigham’da iki yıl boyunca futbol hakemliÄŸi yaptım. Üniversitede öÄŸrenci derneklerinde yöneticilik görevlerinde bulundum. Ä°ngiltere futbol ligini yakından takip etme fırsatı buldum.

Akademik hayat

1992 yılının Ocak ayında yüksek lisansımı tamamlayarak Türkiye’ye döndüm. Åžubat döneminde Ä°stanbul Teknik Üniversitesi tarafından açılan Fen Bilimleri Enstitüsü doktora programı sınavlarını kazanarak Endüstri MühendisliÄŸi Anabilim Dalı’nda doktora çalışmalarına baÅŸladım. Aynı yıl mayıs ayında Ä°stanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü’nde araÅŸtırma görevlisi olarak çalışmaya baÅŸladım. 1994 yılında aynı fakültede Deniz UlaÅŸtırma Ä°ÅŸletme MühendisliÄŸi Bölümü’nde görevime devam ettim. 1996 yılında Hollanda’dan hükümet bursu kazanarak altı ay boyunca Rotterdam Limanı’nda denizcilik ekonomisi ve limancılık konularında eÄŸitim ve seminerlere katıldım. Yurtiçi ve yurtdışı dergilerde, kongrelerde yayınlanmış ve sunulmuÅŸ yabancı dilde akademik çalışmalarım bulunmaktadır. Mühendislik yönetimi, proje yönetimi, liman iÅŸletmeleri, denizcilik ekonomisi, stratejik yönetim konularında çeÅŸitli dersler verdim. 2003 yılında görevimden ayrılarak özel sektörde çalışmaya baÅŸladım.

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nde aldığım görevler

1994 - 2006 yılları arasında Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Spor Kulübü’nün genel sekreterlik görevini yürüttüm. Bu sürede baÅŸta güreÅŸ olmak üzere amatör branÅŸlarda ÅŸampiyon sporcuların yetiÅŸmesinde ve kulüp olarak Avrupa ve Dünya kulüpler ÅŸampiyonluklarının kazanılmasında aktif rol aldım. 1996 Atlanta, 2000 Sidney Olimpiyatları’nda baÅŸarılara imza attık. Türkiye Futbol Federasyonu’nda genel kurul delegeliÄŸi, profesyonel kurul ve dış iliÅŸkiler kurulu üyelikleri görevlerini yürüttüm. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi bünyesindeki Ä°DO ve ULAÅžIM A.Åž. ÅŸirketlerinde yönetim ve denetim kurulu üyesi olarak görev yaptım.

Özel sektör yıllarım

2003 yılında akademik çalışmalarıma ara vererek üniversiteden ayrıldım. Albayrak Åžirketler Grubu’nda yönetim kurulu ve icra kurulu üyesi olarak çalışmaya baÅŸladım. Grubun, aynı yıl özelleÅŸtirmeden aldığı Trabzon Liman Ä°ÅŸletmesi’nin koordinatörlüÄŸünü üstlendim. Limanın yapılanmasında ve yeni yatırım projelerinin gerçekleÅŸtirilmesinde aktif roller üstlendim. Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Konseyi (DEÄ°K) bünyesindeki Türk-Ä°ran Ä°ÅŸ Konseyinde 2004 yılından itibaren yürütme kurulu üyesi olarak görev yapmaya baÅŸladım. Albayrak Grubu’nda ayrıca dış yatırım ve yurt dışı projelerde de görev alıyordum. 2005 yılında Albayrak Grubu bünyesindeki ÅŸirketleri temsilen Ä°stanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi seçildim. Bu görevi iki dönem yürüttüm. Bu süreçte uluslararası taşımacılık, lojistik hizmetler ve limancılık konularında pek çok seminer ve toplantılara katılarak görüÅŸ ve düÅŸüncelerimizi paylaÅŸtık.

GüreÅŸ Federasyonu BaÅŸkanlığı yıllarım

2007 yılı Mart ayında özerkliÄŸe adım atan Türkiye GüreÅŸ Federasyonu BaÅŸkanlığı’na seçildim.  GüreÅŸ Federasyonu’nun kurumsallaÅŸması ve altyapının güçlendirilmesi için projeler ürettim.  2008 yılında Pekin’de yapılan Olimpiyat Oyunları’na güreÅŸ kafilesinin baÅŸkanı olarak katıldım. 2009 yılı Åžubat ayında yapılan genel kurulda ikinci kez GüreÅŸ Federasyonu BaÅŸkanı olarak seçildim. Aynı yıl Eylül ayında Danimarka’da yapılan Dünya GüreÅŸ Åžampiyonası’nda grekoromen stilde Türk milli takımı dünya ÅŸampiyonu oldu. Federasyon BaÅŸkanlığı dönemimde yıldız, genç ve büyükler kategorilerinde çok sayıda Avrupa ve Dünya ÅŸampiyonu sporcunun yetiÅŸtirilmesinde önemli katkılar saÄŸladık.  

Rize ve güreÅŸ

Rize ve Memleketim Rize;  güreÅŸte 4 olimpiyat ÅŸampiyonu çıkarmış, 5 altın 2 bronz madalya olmak üzere toplam 7 olimpiyat madalyasına sahip bir ilimizdir. Olimpiyat ÅŸampiyonları: Mehmet Oktav (1948 Londra), Mithat Bayrak (1956 Melbourn, 1960 Roma), Kazım Ayvaz (1960 Roma), Mehmet Akif Pirim (1992 Barcelona) ve Dünya ÅŸampiyonları YaÅŸar Yılmaz memleketimizin gurur kaynaklarıdır. Ayrıca; Çaykur Rizespor GüreÅŸ Kulübü, Türk güreÅŸinde bir ekol ve efsanedir.

Türkiye sevdası

AK Partinin saÄŸladığı siyasi istikrar, güven ortamı sayesinde Türkiye son on yılda büyük bir deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸüm süreci yaÅŸadı. Bu istikrar ve baÅŸarı sürecektir. AK Parti’de millete, alın terine hak ettiÄŸi deÄŸer verilmektedir. Çünkü AK Parti milletin kendisidir. AK Parti’de Recep Tayyip ErdoÄŸan liderliÄŸi ve Türkiye sevdası vardır.

Türkiye’ye olimpiyat yakışır

Ä°stanbul 2020 Yaz Olimpiyatları’na adayız. Süreç içinde lobi çalışmaları devam ediyor. Türkiye’ye olimpiyat yakışır, olimpiyat meÅŸalesi yakışır. Çünkü biz hem ekonomimiz hem dış politikamızla hem de dünyada gösterdiÄŸimiz performansla bunu yapabileceÄŸimizi gösterdik.

Ä°ÅŸte dünya lideri

2011’in Aralık ayında NATO toplantısı için Ä°ngiltere’ye gittiÄŸimde Afganistan’ın deÄŸiÅŸim-dönüÅŸüm sürecini ele aldığımız toplantıda Afganistan ve Pakistan Milletvekilleri bana, “Sayın ErdoÄŸan’a çok iyi bakın. Ona sadece sizin deÄŸil OrtadoÄŸu’nun, Afganistan’ın, Pakistan’ın, dünyanın ihtiyacı var. Ä°ÅŸte dünya lideri, büyük usta ve adam gibi adam olmak budur” dediler.

 

foto-2-004.jpg

Osman AÅŸkın Bak ve Ailesi: Muhittin Bak (babası), Fatma Bak (annesi), Orhan Bak (kardeÅŸi) ve Osman AÅŸkın Bak (önlüklü). (Ä°stanbul, 1972)

foto-3-004.jpg

Erokspor Genç Takımı, Altınyıldız ile yaptığı karşılaÅŸmayı 2-1 kazanmıştı. Dursun Kaya yönetiminde sahaya çıkan Erokspor genç takımında ÅŸu isimler yer alıyordu. Ayaktakiler: Yılmaz Sonsuz, Ä°smet Efir, Canıp Erdem, Sinan Sivri, Sait Kurt, YaÅŸar Sonsuz. Oturanlar: Fettah DoÄŸan, Osman AÅŸkın Bak, Halit Nakış, Eyüp Çörekçi, Erol Öner. (Ä°stanbul, 1984-85)

foto-4-002.jpg

Nottingham Üniversitesi Ä°ÅŸletme Yönetimi ve Endüstri MühendisliÄŸi alanında yüksek lisansını tamamlayan Osman AÅŸkın Bak’ın mezuniyet töreni hatırası. (1991)

foto-5-002.jpg

Erokspor’un Kulaksız’da bulunan tesislerinin açılışında Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Erokspor yöneticisi Osman AÅŸkın Bak’ı plaketle ödüllendirmiÅŸti (Ä°stanbul, 1997)

foto-6-002.jpg

2004 Atina Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil eden Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyespor GüreÅŸ Takımı sporcuları ve yöneticileri Atina seyahati öncesi hatıra fotoÄŸrafı çektirmiÅŸlerdi. Ayaktakiler: Hasan Morgül (Yönetici), Osman AÅŸkın Bak (Genel Sekreter), Mustafa ErdoÄŸan (GüreÅŸ Åžubesi BaÅŸkanı), Ercan Yıldız (GüreÅŸçi), Nuri Albayrak (Kulübü BaÅŸkanı), Hamza Yerlikaya (GüreÅŸçi), Nevzat Kös (Menajer). Oturanlar: Hakkı BaÅŸar (Antrenör), Åžeref EroÄŸlu (GüreÅŸçi), Yekta Yılmaz Gül (GüreÅŸçi), Åžeref Tüfenk (GüreÅŸçi) ve Mehmet Özal (GüreÅŸçi). (Ä°stanbul, 2004)

foto-7-001.jpg

Ä°stanbul 2. Bölgeden milletvekili adayı olan Osman AÅŸkın Bak, seçim çalışmaları esnasında diÄŸer milletvekili adaylarıyla birlikte halkı selamlıyor. (Ä°stanbul, 2011)

foto-8-001.jpg

 

Ä°stanbul Milletvekili Osman AÅŸkın Bak, köyünde ev yaptırarak memleketiyle olan baÄŸlarını iyice sıkılaÅŸtırdı. (Rize, 2012) 

foto-9-001.jpg

Ä°stanbul Milletvekili Osman AÅŸkın Bak; TBMM’de konuÅŸma yaparken… (Ankara, 2011)

osman-askin-bak.jpg

Ä°stanbul Milletvekili Osman AÅŸkın Bak; Ä°ETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı’yı ziyareti anısına çekilen fotoÄŸrafta Fatih Sultan Kar, Ä°ÅŸadamı Hasan Morgül, Osman AÅŸkın Bak ve Ä°ETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı gözükmektedir. (Ä°stanbul, 5 Mart 2013) (Foto: Mustafa Albayrak)

foto-10-001.jpg

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.