Sosyal Medya

GÃœNCEL

SÄ°GARA KANSERÄ°N EN ETKÄ°N TETÄ°KLEYÄ°CÄ°SÄ°

Rize İl Sağlık Müdürlüğü 3/7 Nisan haftası içerisinde Türkiye?de kutlanan ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı? KANSER HAFTASI?yla ilgili kamuoyunu bilgilendirici açıklamada hastalıktan korunmamın ve bu hastalığa yakalanmamak için her aile ve her insanın üzerine düşen görevleri bir basın bildirisiyle açıkladı.



            Rize Ä°l SaÄŸlık Müdürü Mustafa TEPE;?Halk saÄŸlığı açısından bakıldığında kanser en çok ölümle sonuçlanan bir hastalık olup, sebebi bilinen ölümler sıralamasında da Kalp ve Damar Hastalıklarından sonra 2. sırada yer almaktadır. Öldürücü olması, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeni ile de kanser, ülke ekonomisi ve iÅŸ gücünde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Bu özellikleriyle kanser günümüzde önemli bir halk saÄŸlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında da ?kanser konusunda toplumun farkındalığının saÄŸlanması ve toplum bilincinin geliÅŸtirilmesi? gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik Kanser eylem planları yapılmakta; tütün kontrolü, dengeli ve yeterli beslenme, fizik aktivitenin önemi ve kanserden korunma odaklı mücadele stratejileri oluÅŸturulmaktadır. Kanser hücrelerin kontrolsüz bir ÅŸekilde çoÄŸalmaları demektir. Kanser bulaşıcı bir hastalık deÄŸildir. Kanserin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber çevresel faktörlerin etkisi olduÄŸu düşünülmektedir. Genetik faktörlerinde kanser oluÅŸumunda rol oynadığı bilinmektedir. BaÅŸlıca faktörler ise; Radyasyon, Kontrolsüz ÅŸekilde güneÅŸ ışığında kalınması, Hava kirliliÄŸi, Kimyasal maddeler, Beslenme faktörleri, Sigara, Alkol ve virüslerdir.? Diyerek; Ä°nsan vücudundaki çeÅŸitli kanserlere neden olan faktörleri ve maddeleri sırasıyla şöyle açıkladı.

Sigara: Akciğer kanseri sigaranın yol açtığı en önemli kanserdir. Sigara dumanı akciğerlerden önce ağıza girer, oradan boğaza ve larenkse (gırtlak) gelir. Bu nedenle Akciğer kanserinin yanında bu organlarda da kanser gelişebilmektedir.

Alkol: Fazla miktarda alkol alımı ağız, boğaz, yutak veya karaciğer kanserine neden olabilir.

İyonize Radyasyon: Nükleer kazalar potansiyel bir tehdittir. Fakat kanserlerin oldukça küçük bir bölümü x-ışınlarına veya radyoaktif maddelere maruz kalmakla meydana gelmektedir.

Beslenme: Yağ tüketimini kısıtlayınız. Fazla posalı besinler (ekmek ve tahıllar gibi), sebze ve meyveler (A,E,C gibi) tüketiniz.

 GüneÅŸ Işığı: GüneÅŸin ultraviyole ışınları özellikle açık renkli insanlarda olmak üzere deri kanserine neden olabilir. Açık tenli insanlar güneÅŸe çok çıkmamalı, güneÅŸ ışınlarının direkt gelmesini ÅŸapka ve kapalı elbise kullanarak önlemelidir.

Obesite (şişmanlık): Düzensiz beslenmeye bağlı olarak kilo artışı ve sağlıksız besinlerin tüketilmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Fazla kilo almaktan kaçınınız.

Kanserin belirtileri; Ne yazık ki, pek çok kanser türü iyice gelişmeden yahut ağrıya sebebiyet vermeden önce herhangi bir belirti göstermez. İşte kanserin yedi işareti:

Tuvalet alışkanlıklarında deÄŸiÅŸiklik, Bir türlü geçmeyen aÄŸrı, OlaÄŸandışı kanama ya da akıntı, Vücudun herhangi bir yerinde kalınlaÅŸma ya da yumrulaÅŸma, Yutkunma ya da hazım zorluÄŸu, SiÄŸil, ben ya da lekelerde deÄŸiÅŸme, Rahatsız eden öksürük yada ses kısıklığı.  Halkın Bilgilendirilmesi ve Bilinçlendirilmesi Gereken Konuları Åžu Åžekilde Sıralayabiliriz.        Meme kanserini önleme ve koruma, Güvenli su kullanımı, Uygun beslenme alışkanlığı (taze sebze-meyve, süt, süt ürünleri tüketimi), Hayvansal yaÄŸ tüketiminin azaltılması, Yiyecekleri hazırlama ve saklama koÅŸulları, Sigara kullanımının zararları, GüneÅŸ ışınlarından korunma,(yaz aylarında) Serviks (rahim aÄŸzı kanseri) kanserinde erken tanı ve taramanın önemi, Cilt kanserinde erken tanı ve taramanın önemi.

Ayrıca, kansere neden olan en önemli faktörlerden biri sigara ve sigaranın sağlığa zararlarıdır. Tütün kullanımı ile mücadelede en önemli unsur, annelerin 18 yaş altı çocuklarının bu alışkanlığı kazanmalarına engel olmalarının sağlanmasıdır. Bu bakımdan sağlık personeli ve öğretmenlerin zararlı alışkanlıklardan uzak durarak hasta, öğrenci ve topluma karşı önderlik yapmaları, ülkemizde tütünsüz toplum geliştirmede büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda çocukların ve gençlerin, sigaranın sağlığa zararları konusunda bilgilendirildiklerinde anne, baba ve büyüklerini sigara içme davranışından vazgeçmeleri konusunda etkili oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır.

             Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileÅŸme mümkün olabilmektedir. Bilgi eksikliÄŸi, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlarımız zamanında hekime baÅŸvurmamakta, tanı gecikmekte ve tedavi de güçleÅŸmektedir. Bu nedenle kanser taramaları konusunda tüm vatandaÅŸlarımızı duyarlı olmaya davet ediyor, saÄŸlıklı bir yaÅŸam diliyoruz.

 ?KANSERDEN KORKMAYIN; GEÇ KALMAKTAN KORKUN. ERKEN TEÅžHÄ°S HAYAT KURTARIR!?

HABER: BAYRAM ALÄ° KAVALCI

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.