Sosyal Medya

BÖLGEHABER

RÄ°ZE TEMA, YAYLA YOLU Ä°STEMÄ°YOR!

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer: 'Yaylalarda adeta vahşi bir saldırıya dönüşen yol çalışmaları ve yapılaşma durdurulsun!'



TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, Ayder Yaylası Milli Park sınırları dışına çıkarılmasıyla birlikte yapılaşma ve artan kitlesel turizmin ciddi sorunlar yaratmaya başladığını iddia etti.

Özer, Ayder?i diğer yaylaların izleyeceğinin kısa sürede görüldüğünü ifade ederek, ?Palovit, Tar, Aşağı Kavron, Çeymakçur gibi yaban hayatının sıkıştığı son alanlar da yol çalışmalarıyla yok edilmektedir. Yol çalışmaları yaban hayatına ciddi zararlar verdiği gibi, açılan yeni yollar ile artacak insan ve araç trafiği çok sayıda türün doğal yaşam alanlarını ortadan kaldıracaktır.? dedi.
24684
Ayder gibi alanların Milli Park sınırları dışına çıkarılmasının yasadışı yapılaşmayı teşvik edeceğini kaydeden TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

?Açılacak her yolun yaylalarda yeni rant alanları yaratacağı gibi kaygı ve öneriler, turizmin ve rant beklentisi içindeki yerel halkın talep baskısı altında yeterince dikkate alınmamıştır. Kaçkar Dağları Milli Parkı; Fırtına, Palovit ve Ayder Vadileri olmak üzere üç önemli temel ekolojik alandan oluşmaktadır. Binlerce bitki türü ve yaban hayatını barındıran bu alanlar bir bütünlük içerisinde değerlendirilmek yerine çok sayıda noktadan tehdit altına alınmıştır.

Vatandaşların yaylalara ulaşımındaki zorluğu gidermek amacıyla yapıldığı ifade edilen çalışmaların; yeni rant alanları yaratmak, ulaşılamayan doğal ormanlara kolaylıkla ulaşmak isteği olduğu açıktır. Kaçkar Milli Parkı içerisinde bulunan 7 köyde 250 kişi, 30 yaylada ise 1000?e yakın kişi mevsimsel olarak yaşamaktadır. Bu insanların köylerine veya geleneksel yaylacılık faaliyetlerini yerine getirmeye yetecek ulaşım altyapıları bulunmaktadır. Yol standartlarının yükseltilmesi veya yeni yolların açılması tamamen turizm amaçlı talepten kaynaklanmaktadır.

Milli Park içerisindeki alanların kullanımını düzene sokacağı beklenen Uzun Devreli Gelişme Planı ne yazık ki Milli parkı korumak bir yana, alan sınırlarını daraltan, ekolojik bütünlüğü bozan, kaynak değerlerini yok eden, Milli Parkı kitlesel turizme ve yapılaşmaya açan bir belge durumundadır. Nitekim Palovit Vadisi başta olmak üzere Milli Park içerisindeki yol çalışmaları ve yapılaşma dayanağını bu plandan almaktadır. Plan; ne ulusal yasalarımızın ne de devletimizin altına imza koyduğu biyolojik çeşitliliğin korunmasına dair birçok uluslararası sözleşmenin üzerinde değildir. Plan kararlarının yeniden değerlendirilmesi ve bu süre içerisinde telafisi güç zararlar oluşmaması için adeta vahşi bir saldırıya dönüşen yol çalışmaları ve yapılaşmanın durdurulması her şeyden önce yasalara saygının gereği olacaktır.?
24685

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.