Sosyal Medya

GÃœNCEL

Operasyon hükümetin önerisiyle başlatılmadı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 14 Aralık Soruşturması?na yönelik, "Soruşturma siyasi değil, hukuki bir süreçtir. Mağdur olduğunu iddia eden birisinin şikayeti üzerine başlatılmış olan süreçtir" dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı KurtulmuÅŸ, JW Marriot Otel’de yapılan TÄ°KA Danışma Kurulu Toplantısı öncesi gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularını cevapladı. 14 Aralık SoruÅŸturması hatırlatılarak, "SoruÅŸturmanın siyasi olduÄŸuna iddia ediliyor. Bunu nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?" sorusuna cevap veren KurtulmuÅŸ, "Åžu anda devam eden bir soruÅŸturma yürütülüyor. Bu çerçevede bizlerin dışarıdan özellikle siyasiler olarak görüÅŸ beyan etmemiz çok doÄŸru deÄŸil. Devam eden bu soruÅŸturma altını çizerek ifade ediyorum siyasi bir süreç deÄŸildir, bir hukuki süreçtir. Herhangi bir ÅŸekilde hükümetin önerisiyle baÅŸlatılmış olan bir süreç deÄŸil; bir müÅŸtekinin, maÄŸdur olduÄŸunu iddia eden birisinin ÅŸikayeti üzerine baÅŸlatılmış olan süreçtir. KiÅŸini adı, maÄŸduriyeti, maÄŸduriyet iddiası bellidir ve bu çerçevede yürütülen bir soruÅŸturmadır. Dolayısıyla hem Türkiye hem de uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek istediÄŸimiz husus, bunun siyasi bir dava olmadığı, hukuki bir süreç olduÄŸudur" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

SoruÅŸturmanın basın yansıdığı kadarıyla aslında basın suçuyla ilgili bir mesele olmadığını vurgulayan KurtulmuÅŸ, "Dolayısıyla ÅŸu anda gözaltına alınanlar içerisinde basın mensupları olabilir ama bu kiÅŸiler basın mensubu olmak dolayısıyla ortaya koydukları faaliyetler için deÄŸil bir suç silsilesi içinde olduÄŸu iddia edilen faaliyetler dolayısıyla gözaltına alınmışlardır. Bunların çok net bir ÅŸekilde ortaya konulması lazım. Biz basın özgürlüÄŸünü sonuna kadar sahip çıkarız, savunuruz, herkesin basın özgürlüÄŸünü savunması doÄŸal ve demokratik bir haktır hatta demokrasinin temel kurallarından birisi basının özgür olmasıdır. Ama bu ÅŸu anlama gelmiyor; basın özgürlüÄŸü altında hiçbir basın mensubunun diÄŸer baÅŸka meslek mensuplarının olmadığı gibi layüsel olmadığıdır. Basın mensubu olmak sıfatı hiçbir kimseye layüsel olma yani sorgusuz, sualsiz, sorgulanamaz hakkını vermez" dedi.

"HEP BERABER BEKLEYECE?Ä°Z, SONUCUNU GÖRECE?Ä°Z"

Sürecin siyasi bir süreç olmadığının altını çizen KurtulmuÅŸ, ÅŸunları kaydetti: "Bir kiÅŸinin müÅŸtekinin maÄŸdur sıfatıyla yapmış olduÄŸu baÅŸvuru sonucu baÅŸlatılan bir süreçtir. Bu sürecin içerisinde yer alan basın mensupları da basın faaliyetleri dolayısıyla deÄŸil bir suç odağı, bir suç örgütü olmak iddiasıyla gözaltına alınmışladır. Süreç nasıl geliÅŸir, hangi noktaya gelir bunu bilmeyiz. Bu anlamda siyasiler olarak vazifemiz sürecin üzerinde görüÅŸmek, görüÅŸ beyan etmek olmamalıdır ama hiç kimse devam eden süreç üzerinden Türkiye’de antidemokratik bir havanın oluÅŸtuÄŸunu, Türkiye’nin bir takım baskı unsuru, mekanizması olarak bunun hükümet tarafından kullanıldığını iddia etmesinin hakkaniyet ölçülerine sığmadığını ifade etmek isterim. Bu uluslararası camia bakımından da Türk kamuoyu tarafından da yakından takip edilecek bir soruÅŸturma sürecidir. Henüz ortada bir iddianame yok, açılmış bir dava yok dolayısıyla ortada bir iddianame, somutlaÅŸmış bir suçlama var ve bunun üzerinden herhangi bir ÅŸey tartışıyor deÄŸiliz. Devam eden bir hukuki sürecin önümüzdeki günlerde netleÅŸeceÄŸini göreceÄŸiz. Ben herkesin bu çerçevede, kendi içerisinde konuya yaklaÅŸmasını, bunun üzerinden hiç kimsenin Türkiye’yi tehdit etmeye, bir takım siyasi istikrarsızlık çıkarma arayışları içerisine girmemesini tavsiye ederim. Hep beraber bekleyeceÄŸiz ve sonucu göreceÄŸiz."

ÇARÅžI GRUBU DAVASINDA Ä°LK DURUÅžMA

"Çarşı grubu ’darbeye teÅŸebbüs’le itham ediliyor, o davayı nasıl deÄŸerlendirirsiniz?" sorusuna ise KurtulmuÅŸ, "Aynı ÅŸeyi burada da söyleriz. GeçmiÅŸ davalarda Türkiye’de siyasetin düÅŸmüÅŸ olduÄŸu hatalardan birisiydi. Siyaset bu tür davalarda ne avukat ne yargıç ne de savcı rolüne soyunmalıdır. Nihayetinde Türkiye’de bağımsız yargı önünde devam eden süreçler var. Evet, Türkiye çok zor süreçleri geride bıraktı, o günleri Türkiye bir daha Ä°nÅŸallah yaÅŸamaz. Gerçekten Türkiye çok ciddi sıkıntılardan, kırılma noktalarından geçti. Dolayısıyla bütün bunların hepsiyle oluÅŸmuÅŸ olan bir takım iddianameler ortada, orada da biz sonuç olarak sadece takip ederiz. Dışarıdan bu mahkemeyle ilgili ’ÅŸöyle yönlenmelidir, ÅŸu ÅŸekilde devam etmelidir, ÅŸu ÅŸekilde gitmelidir’ gibi herhangi bir yorumda bulunmayız, bu bizim siyaset anlayışımıza uymaz. Kamuoyu ve basın mensupları gibi bizler de bugün ÇaÄŸlayan Adliyesi’nde devam etmekte olan mahkemeyi de dışarıdan takip ederiz, doÄŸru ve hakkaniyetli bir karar verilmesini de temenni ederiz" karşılığını verdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.