Sosyal Medya

DÃœNYA

Obama ve Merkel'den bomba 'Rusya' çıkışı

Obama ve Merkel, Rusya ile ilgili bomba açıklamalarda bulundu.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ile basın toplantısı düzenleyerek Ukrayna kriziyle ilgili flaÅŸ açıklamalarda bulundu. Obama, barış görüÅŸmelerinin neticesiz kalması durumunda Rusya'ya yaptırımların ağırlaÅŸtırılacağını belirtti. 

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ukrayna krizi için Almanya ve Fransa’nın ortak giriÅŸimi ile baÅŸlatılan barış görüÅŸmesi çabalarının olumlu neticelenmemesi durumunda bunun Rusya’ya hem ekonomik hem de siyasi olarak daha fazla zarar vereceÄŸini söyledi.

Beyaz Saray’da görüÅŸtüÄŸü Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ile basın toplantısı düzenleyen Obama, barış görüÅŸmelerinden netice alınamaması durumunda, "Rusya’ya karşı hem ekonomik hem de siyasi tecrit daha da ağırlaÅŸacak." diye uyardı.

Ukrayna hükümetine silah yardımı konusunda henüz kararını vermediÄŸini belirten Obama, "Rus saldırganlığına karşı bizim Ukrayna’ya kendisini savunması için ilave yapabileceÄŸimiz ÅŸeyler var." diye konuÅŸtu.

Ukrayna’da çatışmaları durdurabilmek için Eylül'de hayata geçirilen ancak bozulan barış planını yeniden diriltebilmek amacıyla Almanya BaÅŸbakanı Merkel ile Fransa CumhurbaÅŸkanı Francois Hollande geçtiÄŸimiz hafta Rusya Devlet BaÅŸkanı Viladimir Putin ile bir araya gelmiÅŸti. Merkel ile Hollande, Ukrayna liderleri ile de görüÅŸmüÅŸ nihayetinde barış görüÅŸmelerine devam için ÇarÅŸamba günü Minsk ÅŸehrinde taraflar arası bir zirve yapılması kararlaÅŸtırılmıştı.

Merkel, Ukrayna ve Rusya ile yaptığı görüÅŸmeler hakkında bilgi vermek amacıyla geldiÄŸi ABD’de BaÅŸkan Obama ile ikili görüÅŸme yaptı. Beyaz Saray’da yapılan toplantının ardından Obama, konuk BaÅŸbakan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama, Rusya’nın saldırgan politikalarının ABD ile Avrupa arasındaki birliÄŸi daha da güçlendirdiÄŸini ifade etti.

BaÅŸbakan Merkel, Batı’nın Ukrayna için çabalarının önemli olduÄŸunu belirterek, "Bizler eÄŸer ülkelerin toprak bütünlüÄŸü ilkesinden vazgeçersek, o zaman Avrupa'da barış düzenini korumak mümkün olmayacaktır." dedi.

ALMANYA Ä°LE ABD ARASINDA SÄ°LAH ANLAÅžMAZLI?I

Ukrayna krizindeki diplomatik girdaptan çıkış yolları arayan BaÅŸkan Obama ile Almanya BaÅŸbakanı Merkel’in görüÅŸmelerinde iki ülkenin soruna yaklaşımındaki farklılığın giderilmediÄŸi yorumları yapılıyor. Ukrayna hükümetinin Rus yanlısı asilere karşı daha etkili bir mücadele için silah gönderme ile ilgili ABD’nin yaklaşımına Almanya’nın sıcak bakmadığı biliniyor.

Beyaz Saray, Ukrayna da ÅŸiddettin bastırılabilmesi için hükümete silah yardımını teÅŸvik ediyor ancak Merkel tarafların daha fazla silahlandırılmasının çözüme katkı saÄŸlamayacağı görüÅŸünde.

Minsk’te çarÅŸamba günü Rusya, Fransa, Almanya ve Ukrayna arasında yapılacak barış görüÅŸmelerinde ABD masada olmayacak. Almanya ile Fransa getiÄŸimiz Eylül'de masaya konan barış planını hayata geçirmeyi yeniden deniyor. Barış görüÅŸmelerinden netice alınabilmesi için Avrupa BirliÄŸi de (AB) bugün (Pazartesi) Rusya ve Uksrayna’daki Rus yanlılarına yönelik geçici ek yaptırım kararı alınmasını kararlaÅŸtırdı. Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius, yeni ek yaptırımların ne kadar süreli olacağının ise barış görüÅŸmelerden elde edilecek neticeye baÄŸlı olduÄŸunu ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.