Sosyal Medya

EKONOMÄ°

 Araziler Ãœlkemizin Ãœreticilerince DeÄŸerlendirilmelidir.

Ulusal güvenlik bakımından bir sakıncası yok ise bu arazilerin mayınlardan temizlenerek tarıma açılması, verimli kaynağımızın ekonomik kılınması bakımından hiç kuşkusuz yararlıdır



 

 

 

21 Mayıs 2009

 

 

 

 

 


BASIN AÇIKLAMASI

 

 

Verimli Tarım Arazilerimiz Ulusal Yararlara Aykırı Kullanılamaz

 

Mayından Temizlenecek Araziler Ülkemizin Üreticilerince Değerlendirilmelidir.

 

Son zamanlarda kamuoyunda, Suriye sınırında bulunan mayınlı arazilerin temizlenip kullanılmasıyla ilgili çok yoğun tartışmalar yapılmaktadır.

 

Bilindiği gibi; 2005 yılında çıkarılan 2005/8450 sayılı kararname ile mayınlı arazilerin temizlenme işi Genelkurmay Başkanlığından alınarak GAP İdaresine, ihalesi ise Maliye Bakanlığına devredilmiş, ayni yıl çıkartılan 2005/8982 sayılı ikinci bir kararname ile de bu kez mayınlı arazilerin hem temizlenme hem de ihale işi bütünüyle Maliye Bakanlığı?na devredilmiştir.

 

Bakanlar Kurulunun 2005/9076 sayılı kararı ile Mardin ve Şırnak İllerinde mayınların temizlenmesi karşılığında söz konusu araziler "yap-işlet-devret" yöntemiyle 49 yıllığına ihaleye çıkarılmış ve bir de ihale şartnamesi hazırlanmıştır. Ancak, açılan dava sonucunda, Danıştay 13. Dairesi tarafından, 16 Nisan 2007 tarihinde 2007/3295 Esas ile ihale şartnamesinin yürütülmesinin durdurulması kararı verilmiştir. Bu kararı ile Danıştay, ?mayınların temizlenmesi ile arazinin işletilmesi süreçlerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi? gerektiğini ortaya koymuştur.

 

Bugünlerde TBMM Genel Kurul gündeminde tartışılan yeni bir kanun tasarısı ile ?bu alandaki mayınların temizlenmesi, imha edilmesi ve saÄŸlanacak alanda tarımsal üretim yapılması? amaçlanmaktadır. Tanımlanan bu amaç için; ?mayın temizleme iÅŸlerinin Devlet Ä°hale Kanunu ve Kamu Ä°hale Kanunu hükümleri dışında ihale edilmesi ve temizlenecek alanların tarımda kullanılmak üzere 44 yıllık süreyle yüklenicilere bırakılması? uygulamaları öngörülmektedir. Tasarıda yerli yabancı ayrımı yapılmadığından,  yerli olsun yabancı olsun mayınları temizleyen firmalar o arazileri 44 yıl süreyle kullanabileceklerdir.

 

 Ulusal güvenlik bakımından bir sakıncası yok ise bu arazilerin mayınlardan temizlenerek tarıma açılması, verimli kaynağımızın ekonomik kılınması bakımından hiç kuÅŸkusuz yararlıdır. Esasen verimli bir topoÄŸrafyanın parçası olan ve uzun zamandan beri kullanılmadığı için yüksek tarımsal üretim potansiyeline sahip olan bu alanların, tarımsal üretimimize ve dolayısıyla ekonomimize kazandırılması kesinlikle doÄŸru bir yaklaşım tarzıdır.

 

Ne var ki; kanımızca böylesine olumlu ve doğru bir yaklaşımla mayından arındırılması öngörülen arazilerin temizlenme işleri için, verilmiş yargı kararlarını geçersiz kılan ve yerleşmiş mevzuatı devreden çıkaran bu düzenleme ile hukukun üstünlüğü ilkesi yok sayılmaktadır.

 

Temizlenen arazilerin yerli yabancı ayrımı yapılmadan bu işleri yapan firmalarca kullanılmasını öngören yaklaşım ise bize göre gerek ulusal güvenliğimiz gerekse ülke yararlarımızla hiçbir biçimde bağdaşmamaktadır.

 

Bize göre mayınların temizlenmesi işlemlerinin bunu gerçekleştirebileceğini bildiren silahlı kuvvetlerimizce yerine getirilmesi, ulusal güvenliğimizin de ülke yararlarının da gereğidir.

 

Kanımızca, son derece verimli olduğu bilinen bu kaynaklarımızın ülke ekonomisi için çok önemli olan organik tarıma açılması, hem tarım bilim ve teknolojisinin hem de tarımdaki karşılaştırmalı üstünlüğümüzün gereği olacaktır.

 

Özetlenen bu nedenler ve jeo-stratejik gerekler bakımından, silahlı kuvvetlerimizce temizlenmesi gereken bu alanların mülkiyeti kesinlikle devletin elinde kalmalıdır. Mülkiyeti kamuda kalacak bu arazilerin ekonomik kullanımı için eski sahipleri olan yöre çiftçilerine organik tarım yapmak koşuluyla uzun süreli kullandırılması doğru olacaktır.

 

Aynı nedenlerle TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan ve gerek temizleme gerekse tarımsal amaçlı kullanım süreçlerinin yabancılara geçmesi sonucunu doğuracak olan bu tasarı derhal geri çekilmelidir.

 

Ulusuna karşı toplumsal sorumluluk duyan partilerimizin ve milletvekillerimizin bu tasarının reddedilmesini sağlamaya çaba göstermelerini bekliyoruz. Kamuoyunu ve değerli medyamızı bu ulusal sorun konusunda kamu yararı yönünde tavır takınmaya, duyarlık ve ilgi göstermeye çağırıyoruz.

 

TOPRA?INA SAHÄ°P ÇIK!                                                   TEMA VAKFI

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.