Sosyal Medya

GÃœNCEL

NATO'dan flaş Türkiye açıklaması geldi!

Türkiye'nin talebiyle toplanan NATO'nun Brüksel'deki acil durum oturumu başladı.



Suriye’de IŞİD, Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine yönelik operasyon yürüten Türkiye’nin Kuzey Atlantik AntlaÅŸması’nın 4’üncü maddesinin aktive edilmesini talep etmesi üzerine NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinden oluÅŸan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC), NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg baÅŸkanlığında toplandı. "Güvenli bölge" tartışmalarına deÄŸinen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO bu çabaların bir parçası deÄŸil. Ä°kili olarak Türkiye ve ABD arasındaki görüÅŸmelerin konusu" dedi. Toplantıda bazı ülkeler daimi temsilci düzeyinden daha düÅŸük bir seviyede temsil edildi. Türkiye’yi NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan yerine Daimi Temsilci Yardımcısı Gülin Dinç temsil etti. 

Bilgilendirme ve istiÅŸare amaçlı toplantının baÅŸlangıcında bir açıklama yapan Stoltenberg, Türkiye’nin ciddi güvenlik durumu nedeniyle talep ettiÄŸi toplantının haklı ve zamanlı yapıldığını vurgulayarak, “Terör hangi ÅŸekliyle olursa olsun hoÅŸ görülemez ve haklı çıkarılamaz” dedi. Toplantıda Türkiye’nin yanı başındaki ve NATO’nun sınırındaki istikrarsızlığın ele alınacağını vurgulayan Stoltenberg, “NATO geliÅŸmeleri çok yakından izliyor. Müttefikimiz Türkiye’yle çok yakın dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullandı. 

"DAHA FAZLA YARDIM TALEBÄ° GELMEDÄ°" 

Stoltenberg, toplantı kapsamında düzenlediÄŸi basın toplantısında ise, "Terörle mücadele konusunda elimizden gelen yardımı yapıyoruz.  Türkiye NATO'dan daha fazla yardım talep etmedi" dedi.
NATO lideri, "Ä°ttifak'ın güvenliÄŸi bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun GüneydoÄŸu sınırındaki geliÅŸmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceÄŸiz" diye konuÅŸtu. 

Stoltenberg, "NATO Konseyi’nde bugünkü toplantı çerçevesinde bazı tartışmalı konuların da olduÄŸu söz konusu. Güvenlik kaygıları artarsa, Türkiye askeri destek talebinde bulunursa NATO bu desteÄŸi saÄŸlayabilir mi?" ÅŸeklindeki soruya ÅŸu yanıtı verdi: 

"Toplantıda tam antlaÅŸma söz konusuydu. Bütün müttefikler Türkiye’ye güçlü desteÄŸini ifade etti. Ve hep birlikte, bir arada dayanışma içerisindeyiz Türkiye’yle. Bütün müttefikler terörizmi bütün ÅŸekilleriyle kınadılar." 

GÜVENLÄ° BÖLGE
Stoltenberg, "Türkiye’nin açıklamakta olduÄŸu güvenli bölge konusunda NATO’nun tutumu ne ÅŸekilde?" sorusuna ise, "NATO bu çabaların bir parçası deÄŸil. Ä°kili olarak Türkiye ve ABD arasındaki görüÅŸmelerin konusu… Ve Burada Türkiye’nin çabalarını memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye hali hazırda katlı saÄŸlamakta. Ilımlı muhalefetin eÄŸitimi konusunda katkı saÄŸlamakta" diye yanıt verdi.
Türkiye, ÅŸu ana dek NATO’dan herhangi bir askeri destek talebinde bulunmadı, ancak bu hakkını ileride durumun kötüleÅŸmesi ya da ihtiyaç duyulması halinde devreye sokmak üzere hakkını saklı tutuyor. 

DÖRDÜNCÜ MADDE
NATO’nun 4’üncü maddesi, “Taraflardan herhangi biri, taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüÄŸü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliÄŸinin tehdit edildiÄŸini düÅŸündüÄŸü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadelerini içeriyor.
Danışma amaçlı 4’üncü madde geçtiÄŸimiz yıllarda Türkiye tarafından iki kez aktive edildi. Türkiye bu madde baÄŸlamında 2003 ve 2012’de NATO’yu toplantıya çağırırken son olarak Polonya da 2014’te aynı yönde talepte bulundu. 

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, UzakdoÄŸu gezisi öncesi EsenboÄŸa Havalimanı’ndan yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin NATO’dan beklentisi konusunda ÅŸunları söyledi: 

NATO üyesi olan bir ülke olarak, herhangi bir NATO üyesi ülke saldırıya uÄŸraması halinde, malum NATO üyesi olan ülkeyle ilgili kendisine her türlü desteÄŸi verir. Burada da nihayetinde dördüncü madde uygulamadadır. Åžu anda saldırıya uÄŸramış olan Türkiye burada kendisini koruma haklarını ÅŸu anda kullanmaktadır, bunu sonuna kadar da kullanacaktır. Burada uluslararası hukuktan kaynaklanan ne hakkımız varsa kullanmaya devam edeceÄŸiz. NATO’nun da bu konuda hazırlıklı olması talebimiz var. ABD’nin açıklamalarını duydunuz, DEAÅž nasıl bir terör örgütüyse, terör örgütüyle savaÅŸtığını iddia eden PKK da terör örgütüdür diye açıklama yaptı. 

HÜRRÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.