Makale
Feshane?nin ardından?
Geçen haftanın son dört günü Feshane’de, Trabzon Federasyonu’nun düzenlediÄŸi Trabzon Günleri etkinliÄŸindeydik. günebakış olarak biz de etkinliklerde stand açtık ve misafirlerimizi ağırladık, okurlarımızla sıcak temas kurmaya çalıştık. Genelde etkinlik, özelde bizim stand beklediÄŸimizin çok üzerinde bir ilgiye mazhar oldu ve itiraf etmeli ki zaman zaman zorlandık. Ziyaretimize gelip de yeterince ilgilenemediÄŸimiz dostlardan helallik diliyoruz. Ä°nÅŸallah önümüzdeki etkinliklerde daha tedbirli ve organize olacağız. Kısacası haylice yorulmuÅŸ olmamıza raÄŸmen bizim için her ÅŸey güzeldi. Ali Öztürk beyin Trabzon’dan gelerek bizzat standda bulunması ve ziyaretçilerle hasbıhal eylemesi, döndükten sonra da güzel bir yazıyla bizi onurlandırması mutluluk vericiydi.
EtkinliÄŸin kısa bir deÄŸerlendirmesine gelince… Sanırım 3. gündü, genç ve saÄŸduyusuna inandığımız bir arkadaÅŸa fikrini sordum. O da “iki faktör var. Birincisi bu etkinliÄŸin gerçekleÅŸtirilmesi, ikincisi de halkın ilgisi. Ä°kisi de oldu” dedi. Biz de aynen katılıyoruz. Etkinlik öncesi dönemde ciddi tereddütler yaÅŸandı. Organizasyon baÅŸarılı olacak mıydı yoksa fiyaskoyla mı sonuçlanacaktı? Halk yeterli ilgiyi gösterecek miydi? Trabzon Federasyonu bu ağır yükün altından kalkabilecek miydi? BaÅŸta baÅŸkan Dr. Haydar DulkadiroÄŸlu’nun olaÄŸanüstü çabaları sonucunu verdi ve organizasyon bakan ErdoÄŸan Bayraktar’dan milletvekillerine, AK Parti Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Aziz BabuÅŸçu’dan Trabzon ValiliÄŸi ve belediyesine kadar hem kamudan hem de vatandaÅŸtan açıkça kabul gördü.
Elbette eksiklik ve hatalar vardı. En mükemmel organizasyonlarda bile kusur bulmak iÅŸten deÄŸildi ve bu organizasyonda da eksiklik ve hatalar vardı. Bunların bir kısmı -2007’deki organizasyonu saymazsak- ilk olmasından, bir kısmı da organizasyon hakkındaki tereddütlerden dolayı olsa gerek yeterli sponsor desteÄŸinin bulunamayışından.
Biz de tereddütte olanlardandık. Ä°stanbul’da uzun süreden beri düzenlenen etkinliklerdeki halk katılımına bakarak, insanların artık böyle geniÅŸ çaplı organizasyonlara eskisi kadar ihtiyaç hissetmediÄŸini, geliÅŸen internet teknolojisi sayesinde hem kendi aralarında görüÅŸebildiklerini hem de istedikleri sanatçıyı istedikleri zaman dinleyebildiklerini göz önüne alarak belli bir doygunluÄŸa ulaşıldığını düÅŸünüyor idik. Feshane’de Trabzonluların sebep olduÄŸu izdihamı görünce yanıldığımızı anladık ve tabii ki çok sevindik.
EtkinliÄŸin mahiyeti ve içeriÄŸi tartışılabilir, tartışılmasında da fayda vardır. Mesela açılışta konuÅŸma yapan yetkililerin de takdir hisleriyle karşıladıkları kardeÅŸ ÅŸehir uygulaması bizce de yerindeydi, ancak Urfalıların gün boyu verdikleri müzik ziyafetinin Karadeniz ezgilerini bastırması olmadı. Gelecek yıllarda buna dikkat edilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz.
Etkinliklerde sanatsal faaliyetlerden eser bulunmadığını, yayla ÅŸenliÄŸine benzediÄŸini söyleyenler var. Bu da yanlış bir tespit deÄŸil, ancak diÄŸer salonda paneller düzenlendi ve çok az kiÅŸi takip etti. Hâttâ bir panel ilgisizlik yüzünden iptal edildi. Aynı salonda türkü ve horon olduÄŸu saatlerde insanlar birbirini çiÄŸnedi. Ortalama insan profilimiz bu. Ona göre davranmak zorundayız. Entelektüel düzeyi yüksek bir etkinlik düzenleyip de kimse gelmeyince halkın cahilliÄŸine bıyık altından gülmenin kimseye bir yararı olmuyor. Ne o insanların kültür seviyesi yükseliyor ne de siz o insanların umurunda oluyorsunuz. Zamanla planlı bir tasnif yapılıp, daha geniÅŸ ve doyurucu bir konsept uygulanabilir.
Konularımız bitmedi ama baba dostum ve meslek büyüÄŸüm Sayın Hikmet Aksoy’un deÄŸerli tavsiyesine uyarak kısa kesiyorum. Kısmetse yarın da Feshane etkinliklerinden yola çıkarak mevcut iki federasyonlu yapı baÅŸta olmak üzere biraz felsefi arka plan okuması yapacağız.
Henüz yorum yapılmamış.