Sosyal Medya

Makale

Çay müstahsili de sahipsiz

Bölgemizin hem tarımının hem de sanayisinin en önemli mahsulü bana göre çaydır. Çay ürününün ham maddesi, işçisi, fabrikası, tüccarı hatta tüketicisi olmak üzere hafife alınacak gibi bir mahsul değildir.
 
Her yıl devlet ve özel sektör 900 ton çıvarında yaş çay alımı gerçekleştiriyor.
 
Özelde çalışa işçi devlet fabrikasında çalışan bir işçinin ¼ fiyatına çalıştırmasına, 5?6 bin liraya 1 kilo kuru çayı mal etmektense dışarıdan kaçak çay getirerek bu maliyeti yarı kat fiyatına düşürmelerine rağmen kuru çayı hiçte ucuza satmıyorlar.
 
Üç yıllık borcu olup ta peÅŸin para ile çay alan özel sektöre ne demeli?  Hadi devlet denetlemiyor sizin insafınız nerede? Aynı özel sektör sözde 65 kuruÅŸ peÅŸin para ile çay alıyor. Bu aldığı çayın bedelinin bir kısmını piyasada satılanın iki katından daha fazla fiyata müstahsile veriyor. 65 kuruÅŸ olan çay parası 40 kuruÅŸa geliyor. Devlet 90 kuruÅŸ falan demiÅŸ ama uygulayan kim?
Globalleşen dünyada hala devletçiliği savunacak değilim ancak çay sektöründe özel sektörden memnun olan yok.
 
Devlet her yıl yaş çay bedelini açıklar. Çay fiyatının az veya çok olması çokta önemli değil. Önemli olan çay müstahsilinin onuru ile oynanmadan çay alımının yapılmasıdır. Devlet fiyatı açıklar ama işi bitmez. Bu fiyatı özel sektörün de verip vermediğini denetlemesi gerekir. Devlet aldığı çay bedelini bir ay sonra ödüyorsa özel sektörün de ödemesini sağlamalıdır. Bir bakıyorsun devlet fabrikalarının depolarında geçen seneden kalma çay var. Devletin müstahsile borcu yok. Özel sektör depolarında çay yok. Müstahsile borç istemediğin kadar. Bu da özel sektörün çayını sattığı halde müstahsilin parasını vermediği anlamına gelir.
Ülkenin başbakanının çay başkentinden olduğu halde yine de müstahsil mağdur ediliyorsa?
Özetle çay müstahsili de fındık üreticisi gibi sahipsiz vesselam.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.