Sosyal Medya

RÖPORTAJ

Lobicilik

Artık etkin ve son uç alıcı organisasyoncığin yerini lobicilik aldı. Eskiden rüşvet, tehdit ve şantaj vardı, şimdi sosyal ilişki canavarları, profesyoneller var.



Eskiden bir kurum ya da kiÅŸi bir iÅŸi yapmayı kafasına koydu mu bunu gerçekleÅŸtirmek için rüÅŸvet, tehdit ve ÅŸantaj gibi gayrı ahlaki yollara baÅŸvururdu. Aslında bunun adı çetecilikti. Åžimdi ise tehdit ve ÅŸantajın yerini diyalog, bilgilendirme, etkileme, ikna etme, inandırma ve yönlendirme gibi kavramlar almış durumda.

Geçenlerde ünlü futbolcu Maradona’nın bir demecine rastladım. Futbolu artık lobi faaliyetlerinin yönettiÄŸinden yakınıyor.

Futbol hakemlerimizden biri, Türk Hakemlerine uluslararası müsabakalarda fazla görev verilmemesinin nedenlerini açıklarken ilginç bir tespitte bulunuyor: “Birçok eksiÄŸimiz olabilir, ancak bunlar tamamlanabilir eksikler. Asıl eksiÄŸimiz uluslararası arenada lobiciliÄŸimiz yok.”

Yine geçtiÄŸimiz yılın Ekim ayında Türkiye Voleybol Federasyonu BaÅŸkanı Erol Ünal Karabıyık, verilen mücadele ve alınan baÅŸarılı sonuçlardan sonra olimpiyatlara gidiÅŸ vizesi sayılan “wild card” ın Türkiye yerine Ä°talya’ya verilmesini ÅŸöyle özetliyor: “Tamamen bir lobi meselesi. Biz elimizden geleni yaptık ancak olmadı.”

Son günlerde ÅŸike yasasında deÄŸiÅŸiklikler yapabilmek için Kulüpler BirliÄŸinin TBMM’de verdiÄŸi mücadele ve aldığı sonuç ise lobiciliÄŸin artık nelere kadir olduÄŸunu gözler önüne seriyor.

Ben de Türk futbol camiasının unutmaya çalıştığı, çünkü cevabını veremediÄŸi ÅŸu acı soruyu hatırlatmak istiyorum: Türkiye neden bugüne kadar Dünya Kupasına ev sahipliÄŸi için tarih bile alamadı?

Bu örnekler bir yalın gerçeÄŸi ortaya koyuyor: Futbolda emeÄŸinizle ve alın terinizle elde ettiÄŸiniz bir hakkın size teslim edilmesi için ayrıca lobi faaliyeti yapmalısınız. Bir nevi meÅŸru müdafaa yapmalısınız.  Bu noktada lobicilik “hakkını koruma ve adalet arama faaliyetleri” olarak karşımıza çıkıyor. Aslında lobicilik yoluyla haksızlık yapmaya kalkışanlar yüzünden lobi faaliyetleri yapmak zorunlu hale gelmiÅŸtir.

Son zamanlarda dilimizden düÅŸürmediÄŸimiz “bir kulübün marka deÄŸerini korumak ve yükseltmek”  hedefine ulaÅŸmanın yolu, tıkır tıkır iÅŸleyen lobi faaliyetlerinden geçiyor. ÖrneÄŸin, bir kulübün gelecek vaad eden, kumaşı iyi bir genci takip etmesi, takıma katmak için mücadele vermesi, onu lobi faaliyetleri yürüterek ikna etmeye çalışması böyle bir çalışmadır. 2010 Yılında yaÅŸanan Recep Niyaz vakası ortadadır. 15 Yaşında iken Denizlispor’da keÅŸfedilen bu genç futbolcu için Galatasaray ve Fenerbahçe kıyasıya bir lobicilik yarışına girmiÅŸtir.

En sonunda galip gelen ve bu genci kulübüne kazandıran Fenerbahçe olmuÅŸtur. Böylece Fenerbahçe marka deÄŸerine yeni bir deÄŸer katmıştır. Türk futbolu lobi faaliyetleri sayesinde gerçekleÅŸen baÅŸarılı transfer hikayeleriyle doludur. Ancak maalesef  lobi faaliyetlerinin kurbanı olmuÅŸ birçok genç futbolcumuz da vardır. Sırf rakip takıma gitmesin diye çeÅŸitli lobi faaliyetleri yaparak genç bir futbolcuyu ayartan, kendi kulübüne transfer edip zaman içinde yok eden kulüplerimizi de hatırlıyorum.

ÇoÄŸunlukla lobi faaliyetleri yoluyla zirveye çıkan yanlış insanlardan ya da haklarımızın elimizden alındığından yakınıyoruz. Yanlış insanların meÅŸru olmayan hedefler uÄŸruna lobi yapmasını engellemenin yolu, daha fazla doÄŸru insanın lobi yapmasıdır. DoÄŸru insanlar, doÄŸru hedefler için dürüst bir iletiÅŸim ağı kurduÄŸunda, herkesi kendisine hayran bırakan yıldızlı baÅŸarılar mukadder olacaktır. Yanlış insanları zirveye taşıyan örnekler oldukça fazla. Ancak ben burada doÄŸru insanı zirveye taşıyan bir lobi örneÄŸini sizinle paylaÅŸmak istiyorum:

Åžimdi rahmetli olmuÅŸ Kastamonulu bir kardeÅŸimiz önce Kastamonulular Dayanışma DerneÄŸi’ne giriyor. DerneÄŸin baÅŸkanı onu çevresiyle  tanıştırıyor. Bir yandan da meslek örgütlerine kaydoluyor. Ä°stanbul Tekstil Konfeksiyon Ä°hracatçıları BirliÄŸi, Ä°SO Meclisi, TOBB Sanayi Konseyi… Gürmen Grup adına yürüttüÄŸü üyelikler sürekli hale geliyor. KardeÅŸimiz kısa sürede tipik bir “sosyal iliÅŸki uzmanlığına dönüÅŸüyor.

Spor dünyasına ilk adımını Türkiye Boks Federasyonu yönetim kurulu üyeliÄŸi ile atıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyeliÄŸi derken sıra futbola geliyor. Önce Türkiye Futbol Adamları DerneÄŸi’ne üye oluyor. BaÅŸkan Yıldırım Demirören’in ve Murat Aksu’nun çabalarıyla alelacele BeÅŸiktaÅŸ Kulübü’ne üye yapılıyor. Sonra BeÅŸiktaÅŸ kontenjanından federasyon delegesi atanıyor. Dönen müthiÅŸ kulisin arasından sıyrılıp 22 Temmuz 2004’teki genel kurulda yönetim kurulu üyesi seçiliyor ve yönetimde baÅŸkanvekili oluyor. 2007 sonuna kadar çalışmalarını sabırla sürdürüyor. Tüm bu süreçte, siyasi iliÅŸkilerini de güçlendiriyor.

2007 sonunda TBMM, TFF’nin yapısıyla ilgili yasa deÄŸiÅŸikliÄŸini yapınca Kulüpler BirliÄŸinin ve kulüplerin desteÄŸiyle baÅŸkanlığa kadar yükseliyor. Türk futboluna da çok güzel hizmetler veriyor.

Ve Türk futbolunun baÅŸsız kalmış bu hengameli günlerinde Hasan DO?AN kardeÅŸimizi tüm futbol camiası rahmetle ve minnetle yad ediyor. DoÄŸrusu onun gibi tuttuÄŸunu koparan yeni bir sosyal iliÅŸkiler uzmanı arıyor.
LobiciliÄŸin neden ÅŸart olduÄŸunu bilmem anlatabildim mi?
Bu konudaki üçüncü yazımda sizinle, lobiciliÄŸin nasıl yapıldığını ve nasıl yapılması gerektiÄŸini paylaÅŸacağım.

Türk lobisi   

Ä°sveç’te yayınlanan Türkçe dergi ”Prizma” için Stockholm’de yaÅŸayan yazarımız Demir Özlü ile yaptığım bir röportajda Özlü; ”Ä°sveç’te Türk lobisi var mı?” sorusuna ÅŸu yanıtı vermiÅŸti:

”Hiç sanmıyorum. Çok iyi mevkilere gelmiÅŸ Türklerin olması lazım. Bir yanda da Türk hükümetinin yaptığı uygulamalar var. Aynı fikirde olamıyoruz ki onu savunalım. Bir ÅŸeyi savunmaya kalkıyoruz, arkadan savunamayacağımız ayıp denebilecek bir uygulama geliyor. Türkler bir kulüp bile kuramadılar burada. Bir kültür kulübü mesela; kadınlı erkekli, arada sürtüÅŸmeler kavgalar, çekememezlikler olmadan kültürel toplantıların yapıldığı. Bir aralar ben, burada edebiyatla ilgilenen birkaç kiÅŸiyi bir kahvede Pazar günleri toplamaya çalıştım. En sonunda hepsi birbiriyle kavga etti ve gitti.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.