Sosyal Medya

RÖPORTAJ

KEMAL ESKENAZİ: ?Fotoğraf çekmek baktığını görmektir"

?Fotoğraf çekmek baktığını görmektir"ESKENAZİ, Kemal: Fotoğraf ışıktır, anı ölümsüzleştirmektir, gözlemdir, hissetmektir, tarihe iz düşmektir; ama bunların da ötesinde, paylaşmaktır.



Uzun yıllar tekstil ile uÄŸraÅŸtıktan sonra 2006’da bahçe sektöründe çalışmaya baÅŸlayan Kemal Eskenazi, fotoÄŸrafa askerlik arkadaşı, ödüllü fotoÄŸrafçı Necdet AydoÄŸan’ın teÅŸvikiyle baÅŸladı. 2001’de soÄŸuk bir hafta sonu Eyüp sokaklarında gerçekleÅŸen ilk fotoÄŸraf deneyimi, AydoÄŸan’ın henüz çömez olan Eskenazi’nin makinesine film takmayı unutmasıyla komik bir sonla neticelendi. Her zaman kahkahalarla hatırlanan bu olayın ardından arkadaşındaki yeteneÄŸi fark eden N.AydoÄŸan, fotoÄŸrafçılıkla ilgili bütün bilgilerini ona aktardı.

Kemal Eskenazi, hemen o yıl Büyükada’da düzenlenen bir fotoÄŸraf yarışmasında kazandığı bir birincilik ve bir üçüncülük ödülüyle kendisinde ışık gören can dostunu yanıltmadı. Bu keyif ve motivastonla ertesi sene tekrar katıldığı yarışmada bu kez de ikinciliÄŸe layık görüldü.

GeçtiÄŸimiz cumartesi günü sohbet etme fırsatı bulduÄŸum Kemal Eskenazi doÄŸadan, börtü böcekten ve fotoÄŸraf çekmekten söz ederken gözlerinin içi gülüyor. Belli ki bu iÅŸi büyük bir aÅŸk ve sevgiyle yapıyor. Hobisi onun için her türlü sorununu unuttuÄŸu, çevresindeki güzellikleri objektifi vasıtasıyla paylaÅŸtığı çok özel bir alan. Bu sergisinde de Büyükada’nın nadide köÅŸklerini, begonvillerini, pastoral sokaklarını, fotoÄŸrafa can veren bisikletlerini, içinden vapurlar geçen denizini ince bir estetik anlayışla izleyene sunuyor.

Gelin bundan sonrasını Kemal Eskenazi’den dinleyelim.

Genelde tematik mi çalışıyorsunuz?

Hayır, her ÅŸeyi çekiyorum ama doÄŸaya çok düÅŸkünüm, çiçek, böcek çok severim. Konuyla ilgili birçok makro çalışmam var. Orası ayrı bir dünya. Bir çiçeÄŸi çekmeye saatler ayırabilirim, onlarla konuÅŸurum. Bundan da büyük haz alırım. Bakıldığında çiçekte var olan ahenk, renk uyumu insanı kendinden alıyor. Ä°nsan eliyle çizilemeyecek bir simetri var bu canlılarda, aynı uyumu hayvanlarda da görüyorum. MüthiÅŸ bir keyif veriyor bütün bunlar bana.

Bu sene deklanÅŸöre Büyükada için bastınız; diÄŸer sergilerinizde fotoÄŸraf severleri ne gibi konularla buluÅŸturdunuz?

Aslında ne bulursam çekiyorum. Mesela geçenlerde GAP’a yaptığımız bir gezide inanılmaz portreler çektim. Geçen sene, Küba’ya yaptığımız bir gezide çektiÄŸim fotoÄŸrafları sergiledim. Ama genelde karma temalar uyguluyorum. DoÄŸa, portreler, gezdiÄŸim ülkelerden enstantaneler… Hepsini bir arada sergiliyorum.

Her türlü aktivitede fotoÄŸraf çekmek sanırım sizin deÄŸiÅŸmez önceliÄŸiniz…

Aynen öyle! Bu bazen gezilerde problem yaratıyor, sürekli geç ve geride kalıyorum. Bununla ilgili yurt dışında ailemle yaÅŸadığım tatlı maceralarım var. Bir ÅŸekilde idare ediyorum fotoÄŸraf çekmenin keyfi uÄŸruna.

Bir fotoÄŸrafın baÅŸarılı olması için olmazsa olmaz unsur nedir size göre?

Bence bir numarada ‘göz’ var. FotoÄŸrafçıda ‘göz’ yoksa en iyi ışık, en iyi makine dâhil hiçbir ÅŸey iÅŸe yaramaz. Mesela içeride fotoÄŸrafı bulunan Büyükada Ä°skelesinin giriÅŸi; o iskeleyi kime sorsanız fotoÄŸraftaki detayların farkında deÄŸildir. FotoÄŸrafı her gören “bizim iskelemiz bu kadar mı güzel” diyor. Oysa her gün oradan geçiyorlar. Bakıyorlar ama görmüyorlar. Ä°ÅŸte fotoÄŸrafçının farkı burada. Biz objelere, doÄŸaya, mekânlara deÄŸiÅŸik açılardan bakıp, görüp odaklanabiliyoruz. Ä°kinci sırada ‘ışık’ geliyor. Ä°yi bir ışık ÅŸart. Mesela gün ortasında iyi bir fotoÄŸraf çekemezsiniz. Sabah güneÅŸ doÄŸduktan saat dokuza, ona kadar çekiminizi tamamlamanız gerekir. Sonraki saatlerde verimli bir sonuç alamazsınız. Aynı ÅŸekilde akÅŸamları da güneÅŸ batımından önceki iki saat fotoÄŸraf çekimine uygundur. O anları yakalamak lazım. DoÄŸru zamanda doÄŸru yerde bulunmak, sabırlı olmak, zaman ayırmak bir fotoÄŸrafçının olmazsa olmazlarındandır. Mesela her gün geçmesine ÅŸahit olduÄŸum Çınarcık vapurunu ancak bütün ÅŸartlar uygun olduÄŸunda iyi bir ÅŸekilde çekme ÅŸansına eriÅŸtim. Ayrıca her an tesadüflere hazırlıklı olmalı ve kameranızı yanınızdan ayırmamalısınız. Üçüncü unsur da makinedir. Bence dijital çıktı iyi oldu. FotoÄŸraf çekmek daha kolay oldu, insanların hevesi arttı. Herkes iyi kötü bir ÅŸeyler çekiyor. Küçük makinelerin özellikleri neredeyse büyüklerinkine yetiÅŸti. Demin saydığımız diÄŸer ÅŸartlar da mevcutsa bunlarla bile iyi fotoÄŸraflar çekebilirsiniz. Ä°lle de binlerce dolarlık aletler alınmasına gerek yok en azından yeni baÅŸlayanlar için. Ben CANON EOS 30 kullanıyorum. Eskidi bu model artık.

Yedi-sekiz yıldır fotoÄŸraf çekiyorsunuz; insanın kendini deÄŸerlendirmesi zordur ama bugün geldiÄŸiniz noktada nasıl bir geliÅŸme gösterdiÄŸinizi düÅŸünüyorsunuz?

Ne yaparsanız yapın sekiz sene aynı iÅŸi yaparsanız muhakkak ki bir geliÅŸme gösterirsiniz. En azından yaptığınız yanlışları görürsünüz; ancak bugün eski fotoÄŸraflarımla yenilerini kıyasladığımda doÄŸrusu büyük bir fark göremiyorum. O gün çektiklerim de gayet güzel. Çok mu büyük bir yol kat ettim? Hayır herhalde. Ama kendimce birkaç doÄŸruyu öÄŸrenmiÅŸ oldum. Zaten fotoÄŸrafla ilgili bütün bildiklerimi arkadaşıma borçluyum. Ä°ki sene kadar önce de bir makro kursuna gittim. Orada öÄŸrendiklerim ÅŸüphesiz bana bir ÅŸeyler kattı ama ancak sizde bir cevher varsa üstüne ekliyorsunuz. Bu bir yetenek! Tıpkı bir müzik aleti çalmak gibi…

Fotoğraflarınızı satıyor musunuz?

Ä°steyen olursa satıyorum, bu benim için bir tür paylaşım, yoksa bu sergileri tamamen satış kaygısından ya da ticari bir kazançtan uzak bir zihniyetle açıyorum. Bazılarını da arkadaÅŸlarıma hediye ediyorum. Ä°ÅŸ yerimde bir depom var, elimde kalanları orada muhafaza ediyorum. Ofisim tamamen fotoÄŸraflarla kaplı, adeta bir sergi mekânı gibi. FotoÄŸraflarımı seviyorum ve onlara bir baÄŸlılığım var. Mesela biri benden dışarıdaki gemi fotoÄŸrafını orijinali ile birlikte almak istese, ne kadar verirse versin, satar mıyım bilmem. Çünkü aynı görüntüyü bir daha yakalamam neredeyse imkânsız. O anı o fotoÄŸrafta dondurmuÅŸum, dolayısıyla benim için deÄŸeri büyük.

Son olarak fotoğraf hayatınıza ne kattı?

FotoÄŸraf çektiÄŸim anlar kendimle baÅŸ baÅŸa kaldığım, kendimi dinlediÄŸim, birçok ÅŸeyden tatmin olduÄŸum, beslendiÄŸim olaÄŸanüstü bir zaman dilimi… Kameranızla baÅŸ baÅŸasınız. DeklanÅŸöre bastığım an hissettiklerim anlatılamaz. Bir ÅŸey yaratmanın verdiÄŸi muhteÅŸem bir duygu! 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.