Sosyal Medya

Makale

Karar AB'ye de piyasalara da Türkiye'ye de yarar

Avrupa krizinde çok kritik bir eÅŸik daha aşıldı. Alman Anayasa Mahkemesi, Avrupa Ä°stikrar Mekanizması ESM'ye ve Euro Bölgesi Mali AntlaÅŸması'na onay verdi. Bu karar geçen hafta sorunlu ülkelerin tahvillerini satın alacağını açıklayan Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nin kararını bütünledi, hatta hayata geçirilmesini saÄŸladı.
TAMAMLAYICI KARAR: Onay verilen Euro Bölgesi'nin kalıcı kurtarma mekanizması ESM. Fon'un miktarı 500 milyar Euro. En büyük katılımcısı Almanya. Buradan en çok kaynak kullanacak ülkeler ise muhtemelen Ä°spanya ve Ä°talya. Ä°yi hazırlanmış programlar ortaya koymak kaydıyla yardım talebinde bulunacak ülkenin tahvillerini ECB alacak. Miktarda sınır yok ama vadede üç yıla kadar ÅŸartı var. ECB tahvil alım kararını geçen hafta verdi, üzerine Almanya Anayasa Mahkemesi'nin kararı tamamlayıcı oldu. Kurtarma mekanizması artık çalışabilir.
ETKÄ°SÄ° NE OLUR: Nitekim birbirini tamamlayan iki kararın etkisiyle Ä°spanya ve Ä°talya tahvil faizleri 2 puana yakın geriledi. Daha ortada ne resmi yardım baÅŸvrusu ne de tahvil alımı var. Dolayısıyla kararların alınması bile bu iki ülkenin fahiÅŸ faizlerini aÅŸağıya çekmeye ve borçlarını daha rahat döndürmeye yetti.
■ Bununla beraber ülke borçlanması ile bankalar arasında negatif bir zincir-etki oluÅŸumu engellendi. Yani ortalığı karıştıracak bir büyük banka batışı veya olay riski azaltıldı, buradan kaynak bir finansal türbülans ihtimali zayıfladı.
■ Karar piyasaları destekleyici, güveni artırıcı, Almanya'nın elini daha fazla taşın altına sokucu, ECB'nin elini rahatlatıcı bir karar.
Bu açıdan piyasaların yakaladığı pozitif eÄŸilimi bir süre daha devam etmesine katkı saÄŸlayabilir.
SÄ°STEM RAHATLAR: Avrupa geçen hafta ve bu haftaki kararlarla bankacılık, yeni bir ülkenin borç iflası ve finansal türbülans sorununu kendinden uzaklaÅŸtırdı. Ama büyüme sorununu çözmedi. Bu sorunu da hükemetler çözecek ve muhtemelen de çözüm yılları alacak. Büyüme sorunu çözülmeden de borç sorunu kalıcı çözüme kavuÅŸamayacak. Ama nereden bakılırsa bakılsın Avrupa finansal sistemi rahatladı. Sonuçta atılan adımların iÅŸe yarayacağını Euro'nun deÄŸer kazanmasından çıkartabiliriz. Son dört ayın en yüksek düzeyine çıkan Euro dolara karşı 1.30 seviyesine dayandı.
TÜRKÄ°YE'YE NEDEN YARAR: Bu durumun Türkiye'ye pozitif yansıması beklenir. Çünkü bu bölge Türkiye'nin ağırlıklı biçimde ihracatını yaptığı ve dış finansmanını saÄŸladığı bölge. Ä°hracat artışına hemen yol açmasa bile Euro'nun güçlenmesi iÅŸe yarar. Bu durum Türkiye'nin büyümesini artırabilir. Bunun yanında dış finansman olanakları daha kolaylaÅŸacak. Kaldı ki, bugün Fed'in parasal geniÅŸleme ve gelecek hafta da TCMB'nin kararları sırada.

SONUÇ: "Bugün, dünün öÄŸrencisidir." Cyrus 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.