Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

Kamil Sönmez için unutulmaz gece

Kadıköy Bostancı Gösteri Merkezi'nde sanatçı Kamil Sönmez'in 45. Sanat Yılı dolayısıyla gece düzenlendi. Gecenin konuklarından biri de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu.



Ä°STANBUL-Burada bir konuÅŸma yapan KılıçdaroÄŸlu, Kamil Sönmez'in Türkiye'nin ortak paydası olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:

''Burada türküleri dinledik, hoyrat da dinledik, ÅŸarkı da dinledik, Karadeniz'den de dinledik. Dolayısıyla Kamil Sönmez Türkiye'dir, böyle bilmemiz gerekir. Sanatçı dostları onu yalnız bırakmadılar. Sanat, hepimizin önem vermesi gereken bir alandır. Sanatçı, hepimizin baÅŸ tacı etmesi gereken kiÅŸilerdir. Bir toplumda varlığımızın temel nedeni sanattır, sanatçıdır. Dünyanın bütün uygar ülkeleri, sanata da sanatçıya da deÄŸer vermiÅŸlerdir. Sanatçı, elinde meÅŸalesiyle toplumu aydınlatan kiÅŸidir. Sanatçı, rüzgara karşı yürüyen kiÅŸidir. Sanatçı, aykırı bir kiÅŸidir çünküsanatçı geleceÄŸimizdir.''

CHP Lideri KılıçdaroÄŸlu ve gecenin  VÄ°DOSUNU Ä°ZLEYÄ°N

 

KILIÇDARO?LU LÄ°SEDE OKUDU?U BÄ°R ÖYKÜYÜ ANLATTI

KılıçdaroÄŸlu, sanatçının gücünü göstermek için lise yıllarında okuduÄŸu bir öyküyü anlatmak istediÄŸini ifade ederek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

''AlexandreDumas diye meÅŸhur bir Fransız yazar vardır. 'Üç SilahÅŸörler' diye bir de kitabı vardır. Üç SilahÅŸörler'i yazdığı zaman, Parisliler sabahın erken saatlerinde gider gazete büfelerinin önünde beklerler 'romanın sonu ne oldu' diye. Yaz ayları gelir AlexandreDumas gazete patronunu arar der ki; 'ben tatile gideceÄŸim'. 'Olur mu' der patron, 'bütün Parisliler bekliyor. Sen tatile gidersen, bu romanın sonu ne olacak?' Dumas 'ben tatile gideceÄŸim' der. Patron AlexandreDumas'ı mahkemeye verir der ki; 'bir yazar yüz binlerce Parisli'yi bekletemez. Yazıyı yazacak ve bitirecek'. Yargıç karar verir. 'AlexandreDumas romanını bitirecek sonra tatile gidecek' diye. AlexandreDumas yargıç kürsüdeyken geriye döner der ki; 'bana bir kağıt, kalem getirin'. Bir kağıt kalem getirirler romanın baÅŸ aktörünün ismini yazar, 'titredi, düÅŸtü ve öldü' altına 'son' yazar. Gazete patronuna uzatır 'götür bunu yayınla, roman bitmiÅŸtir' der. Gazete patronu 'olamaz' der. Ona, Dumas ÅŸunu der; 'o romandaki kahramanların tanrısı benim. Ä°stediÄŸim zaman yaÅŸatır, istediÄŸim zaman öldürürüm' der. Patron boynu bükük 'tatile gidebilirsin' der.

Sanatçının gücü budur. Ä°ster yargıç kararı olsun, ister politikacı kararı olsun. EÄŸer sanatçı onurluysa, dik duruyorsa sanatçı rüzgara karşı yürüyorsa, sanatçı aykırı bir insansa, onun önünde hiçbir güç duramaz.''

KILIÇDARO?LU: SANATÇIYA SAHÄ°P ÇIKAN ÜLKE BÜYÜR

KılıçdaroÄŸlu, ''Sanatçıyı baÅŸ tacı ederiz ama sanatçıya yeri ve zamanı gelince de sahip çıkmayız. Sanatçıya sahip çıkan toplumlar büyümüÅŸtür'' diye konuÅŸtu.

Sanatçıyı çölde yetiÅŸen çiçeÄŸe benzeten KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

''Hepimizin saygı duyması gerekir. Onu koruması gerekir. Ama biz sanatçıyı ezdik. Sanatçıları hapishanelere attık. Yeri geldi öldürdük. Bana deseniz ki 'çok mu zulmettik sanatçılara?' Evet. Onlara gereken deÄŸeri vermedik. Onları acılarıyla baÅŸ baÅŸa koyduk. Sinop Hapishanesi'nde yazılan 'aldırma gönül aldırma'yı ve onun türküsünü acaba dinlediÄŸimiz zaman o hapishanenin duvarlarına vuran dalgaların nasıl yankılandığını hissedebiliyor muyuz? O acıları yaÅŸayan insanlar ancak bunu yazabilirler. Onun için sanatçı çoÄŸu zaman yalnız kiÅŸidir. Acılarıyla baÅŸ baÅŸadır. Benim gönlümde yatan ÅŸu; eÄŸer bir toplum sanatçılarını yüceltirse kesinlikle o toplum yücelmiÅŸ olur.''

Kamil Sönmez'in Türkiye'nin ortak paydası olduÄŸunu anlatan KılıçdaroÄŸlu, ''Ona bakınca güler bir yüz görüyorum. Ä°nsani bir yüz görüyorum. Bütün güzelliklerin yüzüne vurduÄŸu bir Kamil Sönmez görüyorum. Åžarkılarında zaman zaman dram var ama ÅŸarkıları her zaman yüreÄŸimize insan sevgisi ekmiÅŸtir. Onun için bu gecede olmaktan, sanatçılarla bir arada olmaktan mutluyum. Kamil Sönmez bizim Kamil Sönmez'imizdir, o bizimdir, bize aittir. Türkiye'nin Kamil Sönmez'idir onun önünde saygıyla eÄŸiliyorum'' diye konuÅŸtu.

Bu arada geceye KılıçdaroÄŸlu'nun eÅŸi Selvi KılıçdaroÄŸlu ile CHP Genel BaÅŸkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve ErdoÄŸan Toprak da katıldı.

KAMÄ°L SÖNMEZ'Ä°N MUTLULU?U BÜYÜK

Geceye katılan sanatçılarla sahneye çıkan Kamil Sönmez ise yaptığı konuÅŸmada duyduÄŸu mutluluÄŸu dile getirerek, organizasyonun düzenlenmesinde emeÄŸi geçenlere teÅŸekkür etti.

KonuÅŸması sırasında duygulandığı görülen Sönmez'e sahnede eÅŸi Nilgün Sönmez de eÅŸlik etti.

Kamil Sönmez, ''Beni bu akÅŸam onurlandırdığınız için çok teÅŸekkür ediyorum. Benim iki ailem var. Biri Sönmez ailesi, diÄŸeri Türk Halk MüziÄŸi ve sanat ailesidir'' dedi.

Daha sonra gecenin anısına CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, Kamil Sönmez'e ve diÄŸer sanatçılara birer plaket verdi.

SunuculuÄŸu sanatçılar Sümer Ezgü ile Sevcan Orhan yaptığı gecede, Yavuz Bingöl, Volkan Konak, Ahmet Özhan, Arif SaÄŸ, Erdal Erzincan, Onur Åžan, Belkıs Akkale, Ä°zzet AltınmeÅŸe, Bedri Ayseli ve Hülya Polat gibi sanatçılar sahne aldı.

diÄŸer müzik vidoları eklenecek

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.