Sosyal Medya

KAÇAK ÇAYA ÇÖZÜM! EL İLANI ve PROMOSYON

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çay Kaçakçılığıyla "El İlanı ve Promosyon"la Mücadele Edecek



  Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı, çay kaçakçılığıyla "el ilanı ve promosyon"la mücadele edecek. Bakan Mehdi Eker, yabancı kaynaklı kaçak çayların yoÄŸun olarak tüketildiÄŸi, DoÄŸu Akdeniz, GüneydoÄŸu Anadolu ve DoÄŸu Anadolu sınır illerinde çay bayileri ve bayi ÅŸirketlerinin gayreti ile kaçak çaya olan ilginin azaltılması için el ilanı, broşür ve Türk çayının promosyon olarak yöre halkına verileceÄŸini söyledi.

      MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan'ın kaçak çay ticareti ile ilgili ne tür tedbirler alındığına iliÅŸkin sorusuna yanıt veren . Eker, çay sanayini ve çay piyasasını olumsuz etkileyen kaçak çay sorununun çözümü için alınan tedbirleri aktarırken, 2005 yılından itibaren çay ithalatına izin verilmediÄŸini söyledi. Türk çayının  aksine Ãœlkeye kaçak giren  Ã§ayların tarımında insan saÄŸlığına zararlı zirai mücadele yöntemleri kullanıldığını belirterek; "Bu hususun kamuoyu tarafından bilinebilmesi için Bakanlığımızın baÄŸlı kuruluÅŸunca gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Bunun için konu yerel ve ulusal olarak düzenlenen konferans, panel ve etkinliklerde tartışmaya açılmakta, insan saÄŸlığını tehdit eden bu hususların tüketiciler tarafından bilinmesi saÄŸlanılmaya çalışılmaktadır" dedi. Eker, çay kaçakçılığıyla bakanlığının mücadele yöntemlerine iliÅŸkin de bilgiler verdi. Çay konusunda uzman kiÅŸilerin kaçak çayların saÄŸlığa etkilerini irdeleyen yazılarının kitlelere ulaÅŸtırılması çalışmalarının bakanlığı tarafından desteklendiÄŸini söyleyen Bakan Eker, "yabancı kaynaklı kaçak çayların yoÄŸun olarak tüketildiÄŸi, DoÄŸu Akdeniz, GüneydoÄŸu Anadolu ve DoÄŸu Anadolu sınır illerimizde çay bayileri ve bayi ÅŸirketlerinin gayreti ile kaçak çaya olan ilginin azaltılmasına yönelik el ilanı, broşür ve Türk çayının promosyon olarak yöre halkına verilmesi çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca kaçak çayın yoÄŸun tüketildiÄŸi yörelerde; Türk çayının tanıtılması ve satışının artırılması için bu yıl içinde Bakanlığımızın baÄŸlı kuruluÅŸunca bir kampanya yapılması çalışmaları aralıksız devam etmektedir" dedi.

Türkiye'de çayın tarımında kimyasal zirai mücadele uygulanmadığını ve katkı maddesi kullanılmadığını ifade eden Bakan Eker, Türk çayının bu özelliklerine vurgu yapılarak ve yeni fiyat alternatifleri araştırılarak ihracatın artırılması yönünde çalışmalar yapıldığını da söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.