Sosyal Medya

DÃœNYA

Hollande: Fransızlar, Fransızları vurdu!

Hollande, Cuma günü Paris'te gerçekleşen ve 132 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklamalarda bulunarak,



Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande, Cuma günü Paris'te gerçekleÅŸen ve 132 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi saldırıya iliÅŸkin açıklamalarda bulunarak, "Fransa savaÅŸtadır ama herhangi bir medeniyete karşı deÄŸil. Çünkü saldırıyı düzenleyenler herheangi bir medeniyeti temsil etmiyor" dedi. Hollande, "Fransızları Cuma gecesi baÅŸka Fransızlar vurdu. Bizim topraklarımızda öyle bireyler var ki suç iÅŸlemekten, köktenciliÄŸe geçiyorlar, oradan da terör suçları iÅŸleyen kiÅŸilere dönüÅŸüyorlar" diye konuÅŸtu. 

François Hollande, "Çifte vatandaÅŸ bir kiÅŸi varsa, terör riski oluÅŸturuyorsa, mesela Ä°ngiliz arkadaÅŸlarımız da çok sert önlemlere tabi tutuyorlar. Çok ciddi, ağır tehditler oluÅŸturuyorsa bazı kiÅŸiler, bunların sınır dışı edilmesi, uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getirerek yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Paris katliamıyla ilgili Parlamento'daki özel oturumda konuÅŸan Hollande, saldırının amacının Fransa'yı bölmek ve korku yaymak olduÄŸunu söyleyerek, "DAEÅž organizasyonunda belli mali kaynakları olduÄŸunu biliyoruz. Bu örgüt bu yılbaşından itibaren Paris’i, Danimarka’yı, Mısır’ı, Türkiye’yi vurdu. Her gün halkları katliama tabi tutuyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu. FransaCumhurbaÅŸkanı Hollande, "Cuma akÅŸamı gerçekleÅŸtirilen savaÅŸ eylemleri Suriye’de tasarlandı, kararlaÅŸtırıldı; Belçika’da organize edildi, Fransa’da eyleme dönüÅŸtürüldü. Belli bir hedefi vardı" dedi. 

Hollande, "Fransa, Suriye’deki operasyonlarını yoÄŸunlaÅŸtırıyor, dün 10 savaÅŸ uçağını Rakka’daki DAEÅž’in kalesine bırakmaları talimatını verdim. Bir kumanda merkezi yok edildi. Fransız pilotları tebrik etmek isterim. Bu bombardımanları sürdüreceÄŸiz ve Akdeniz’e, Akdeniz’in doÄŸusuna göndereceÄŸiz" dedi. 

"Daha fazla ÅŸey yapmamız lazım" 

Hollande'in konuÅŸmasından satırbaÅŸları ÅŸöyle: 

Bizim Suriye’deki düÅŸmanımız DAÄ°Åž’tir. Amaç sınırlandırmak deÄŸil, yok etmektir. Lübnan’ı, Ürdün’ü, Türkiye’yi korumaktır. Kendi ülkemizi korumaktır. Daha fazla ÅŸey yapmamız lazım. DAÄ°Åž, dünyanın gördüÄŸü en büyük terör örgütüdür. Fransa, bu çatışmanın başından itibaren birlik olmasını talep etmiÅŸtir. Bugün daha fazla bombardıman gerekiyor. Daha fazla dayanışma ve destek gerekiyor. Gerçekten bu örgütle mücadele edebilecek herkesten eÅŸsiz bir koalisyon içinde mücadele etmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. 

"Sistematik bir sınır kontrolü gerekmektedir" 

Herkes kendi sorumluluÄŸunu üstlenmeli. KomÅŸu ülkeler, diÄŸer güçler ve Avrupa. Fransa’nın düÅŸmanı, Avrupa’nın düÅŸmanıdır. Mülteci krizinde, Suriye’deki, Irak’taki savaÅŸta bunu görüyoruz. Bu mülteci akınına uÄŸrayan ülkelere destek olmamız lazım. 

Åžu ÅŸarttır; Fransa uzun süredir taleplerini getirdi. Bu taleplerin yankı bulması gerekmektedir. EÅŸ güdümlü ve sistematik bir sınır kontrolü gerekmektedir ki biz de cihatçıları takip edebilelim ve onları sorguya çekebilelim. Topraklarımızda yapılan savaÅŸ eylemlerine karşı koyabilmemiz lazım. 

"Fransızlar Cuma gecesi baÅŸka Fransızları vurdu" 

Fransızları Cuma gecesi baÅŸka Fransızlar vurdu. Bizim topraklarımızda öyle bireyler var ki suç iÅŸlemekten, köktenciliÄŸe geçiyorlar, oradan da terör suçları iÅŸleyen kiÅŸilere dönüÅŸüyorlar. Bazen Irak’ta eÄŸitiliyorlar, aÄŸ oluÅŸturuyorlar ve bir takım terör eylemlerini gerçekleÅŸtirmek için harekete geçiyorlar. Bu örgütün ne olduÄŸunu, bu hazırlığın neden ibaret olduÄŸunu anlamış bulunuyoruz. Sözünü ettiÄŸim süre içerisinde, vatandaÅŸlarımızı korumak için bunları yapmak durumundayız. 

Cuma gecesi korkunç bir ölü bilançosunu karşımıza çıkardığı zaman  Bakanlar Kurulu’nu topladım ve sınırlarda derhal kontrol olması talebiyle olaÄŸanüstü hal ilan ettim. Bütün topraklarımızda bu geçerlidir ve bir takım idari aramaların bütün Fransa’daki bölgelerde gerçekleÅŸtirilmesi söz konusu. 104 hane dahil oldu, 168 arama daha eklendi. BaÅŸka aramalar da olacak. 13 Kasım savaÅŸ eylemleriyle bu düÅŸman bir diÄŸer etabı da aÅŸmış oldu. Biliyorsunuz baskıya karşı direnç bir haktır. Bu hakkı kullanmamız lazım. VatandaÅŸlarımızın güvenliÄŸini muhafaza etmek zorundayız. 

"Elimizdeki her bir imkândan yararlanmak istiyorum" 

Aramaların yapılması ve önlemler, yeni terör eylemlerinin engellenmesi için bunun harekete geçirilmesi gerekiyor. Elimizdeki her bir imkândan yararlanmak istiyorum. Bu haftanın sonuna kadar bunu yapmamız lazım. Acil durumun daha da önüne geçmemiz gerekiyor. Anayasamızın evrimleÅŸtirmek, iyileÅŸtirmek için kamuoyuna hukuk eliyle uygun ÅŸekilde hareket edebilecek ÅŸekilde teröre karşı hareket etmek için imkân vermeliyiz. 

Ä°çinde bulunduÄŸumuz duruma uyarlanmamış 2 metin var. Acil bir tehlike anında dışarıdan gelecek olan bir savaÅŸ ya da silahlı ayaklanma durumunda olaÄŸanüstü hal öngörülüyor. Sivil otoriteden askeri otoriteye yetki devri. Bunlardan hiçbiri gerçekleÅŸmedi. Kamu kurumlarının güvenliÄŸinin tehlikede olduÄŸunu söyleyemeyiz, oysa savaşın içindeyiz. Bu savaÅŸ farklı türdeki bir savaÅŸ. Yeni bir mücadele edeceÄŸimiz grubu gösteriyor ve kriz anındaki önlemlerden bazılarını devreye sokmamız gerekiyor. 36. maddenin içeriÄŸinde, bu koÅŸulların ne zaman devreye sokulacağından bahsedilmiÅŸti. Bu önerinin yeniden gündeme alınması gerekiyor. Burada çok uygun bir imkândan yararlanmamız gerekiyor. 

Ulusun temellerine saldırı düzenleniyorsa, Fransız dahi olsa bu terörist, bir baÅŸka vatandaÅŸlıktan yararlanıyor mu? Çifte vatandaÅŸ bir kiÅŸi varsa, terör riski oluÅŸturuyorsa, mesela Ä°ngiliz arkadaÅŸlarımız da çok sert önlemlere tabi tutuyorlar. Çok ciddi, ağır tehditler oluÅŸturuyorsa bazı kiÅŸiler, bunların sınır dışı edilmesi, uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getirerek yapmamız gerekiyor. Ayrıca fiÅŸlenmiÅŸ bazı kiÅŸilerin takip edilmesi gerekiyor. Hükümet tabii ki, Danıştay’a da baÅŸvurarak bazı denetlemelere baÅŸvurmak zorunda kalacaktır. 

"Fransa hukuk devletidir" 

Fransa hukuk devletidir. Anayasa ortak bir kontrattır. Dolayısıyla bu kolektif pakt ve Anayasa birlikte yaÅŸayabilmemiz için bir vazgeçilmezdir. Anayasa'yı ihlal etmek isteyenlere karşı bir takım imkânları barındırabilmesi gerekiyor. Nefreti teÅŸvik eden, terör eylemlerini teÅŸvik edenlere karşı önlemler alınması gerekiyor. Bu aldığım karar üzerine düÅŸünmenizi istiyorum ki mümkün olan en kısa süre içinde kabul edilebilsin. Çünkü biz, bu durumu üç aya kadar uzatacağız ama daha sonra da tam anlamıyla hukuk devleti içerisinde terörizmle mücadele edebilmemiz lazım. 

Bu tehditler devam edecek. DAÄ°Åž'e olan mücadelemiz bizi seferber kılacak. Dolayısıyla hukuku güçlendirmemiz lazım. Nitekim terörizme karşı savcılık birimlerinin hukuk içerisindeki bütün istihbarat yelpazesine eriÅŸebilmeleri gerekiyor. Yeni istihbarat yasası çerçevesinde gerçekleÅŸmesi gerekiyor." 

"EÄŸer savaÅŸ halindeysek birkaç yıl öncesindeki gibi davranamayız" 

Bu terör eylemleri nihayetinde bu silahlarla gerçekleÅŸtiriliyor. KoÅŸulları ağırlaÅŸtıracağız. Terör ÅŸiddetine karşı meÅŸru bir biçimde polisler kendilerini koruyacaklar. Her zaman hukuk devleti içerisinde bu haklarını yerine getirecekler. Bunlar, bütün bu unsurlar yeni bir mevzuatı oluÅŸturacak. Hiç beklemeksizin, adalet bakanı, içiÅŸleri bakanı, ilgili bütün bakanlıkların bu eylemleri yerine getirmesi gerekiyor. Ä°mkânların güçlendirilmesi lazım ama aynı zamanda ÅŸunun da bilincindeyim: EÄŸer savaÅŸ içindeysek, savaÅŸ halindeysek o zaman birkaç yıl öncesindeki gibi davranamayız. Bazı askeri çerçeveler içerisinde hareket edemeyiz. Ek polis ve jandarma görev alacaklar ve böylece güvenlikte istihdam 10 bin kiÅŸiye çıkmış olacak. Bu takdire ÅŸayan bir çabadır. Güvenlik güçlerinin potansiyeli de önemli. DiÄŸer yandan da bu görevlerin ifa edilebilmesi için gerekli teknolojik donanım saÄŸlanacaktır. Bu sayede bizler sınırlarda kontrolü daha iyi saÄŸlayabileceÄŸiz. 

"Hükümet savunma harcamalarını gözden geçirecek" 

Ordumuza gelince ki dışarıda gerçekleÅŸtireceÄŸimiz operasyonlarda onlara daha sıklıkla ihtiyaç duyulmaya baÅŸlandı. Savunma harcamalarımızda hiçbir azalma olmamasını istedim. Ordumuz bize fayda saÄŸlayacaktır. Dolayısıyla hükümet savunma harcamasının planlamasını yeniden gözden geçirecektir ve savunmanın sahip olduÄŸu kaynaklar henüz yeterince deÄŸerlendirilmedi. Oysa biz biliyoruz ki böyle bir sarsıntıyla karşı karşıyayız. Bunlar yarından itibaren gerekirse devreye sokulabilecek bir teminat olacaktır. Sizlerin önünde ÅŸunu söylemek isterim ki harcamalarda emin olun artış olacak ama bu koÅŸullar altında güvenlik paktı, istikrar paktının üzerine çıkmaktadır. 

Ölenlerin resmi, yaralananların yüzü gözümden gitmiyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.