Sosyal Medya

Hidro Elektrik Santrali Yerine Rüzgar Enerjisi

KACED Başkanı Yaşar YE?EN, hükümetin yenilebilir enerji kaynaklarına yaklaşımını iyi bulmalarına ve yeni yasa tasarısının belirli teşviklerle yatırımları cazip



KACED Başkanı Yaşar YE?EN, hükümetin yenilebilir enerji kaynaklarına yaklaşımını iyi bulmalarına ve yeni yasa tasarısının belirli teşviklerle yatırımları cazip

kılmasına rağmen rüzgâr enerjisinden faydalanma konusunda yerel müteşebbisler ve yerel halk yeterince bilgilendirilmediğini vurguladı.Oysaki Doğu Karadeniz Bölgesinin yüksek dağlık bölgeleri rüzgâr enerjisi bakınmadan oldukça müsait durumda olduğunu söyledi.
  YeÄŸen daha sonra aÅŸağıdaki sözlerle devam etti:
  Günümüzde 20 000 civarında rüzgâr türbini kullanılmaktadır. Rüzgâr enerjisi daha çok elektrik enerjisi üretiminde kullanılır ve Avrupa'da 5 milyon insanın temel gereksinimlerini karşılayacak düzeyde elektrik bu yöntemle üretilmektedir. Bu yönden bakıldığında rüzgâr enerjisi Avrupa'da ciddi bir sektör olmaya baÅŸlamıştır. Avrupa?da toplam enerjideki payı %2'dir. Danimarka'da sektörde 8500 kiÅŸi çalışmaktadır. Dünyada bu rakam 70 000 kiÅŸidir. Avrupa ülkeleri rüzgâr projelerini; vergi indirimi, proje desteÄŸi vb. yardımlarla destekleyerek sektörün daha da geliÅŸmesine hedeflemektedirler.     

                    Rüzgâr enerjisi Birçok açıdan ciddi bir alternatif enerji kaynağıdır; Sulama tesisleri, uzak daÄŸ evleri, telekomünikasyon santralleri ve ÅŸehir ÅŸebekesi alanlarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Sistemin yapım sırasında kullanılan enerjiyi amorti etmesi 3 ay gibi kısa bir süredir. Maliyeti amorti ise 5?7 yıl sürebilmektedir. Buna raÄŸmen önemli bir dezavantajı rüzgâr türbinlerinin fazla gürültülü çalışmasıdır. Bu nedenle yerleÅŸim yerleri yakınlarında pek kullanılmamaktadır.
                  Rüzgâr türbinlerinin yerleÅŸtirildiÄŸi alanların hava akımları açısından iyi seçilmesi gerekmektedir. Bunun için uzun meteorolojik gözlemlerden sonra aday bölgelerin rüzgâr atlasları oluÅŸturulur. Ãœlkemizde de bu alanda çalışmalar yapılmıştır. Rüzgâr enerjisi güneÅŸ enerjisinde olduÄŸu gibi aralıklı enerji üretilebilen bu kaynak rüzgâr rejiminin verimli olduÄŸu çoÄŸu ülkede kullanılmaktadır. Fakat kullanımın bir kısmı pilot çalışmalardır. Ãœretilen enerjinin miktarı ise 100W ile birkaç MW arasında deÄŸiÅŸmektedir. 2002 yılında dünya rüzgar enerjisi üretimi yaklaşık 31000 MW? dır. Almanya 13000MW'lık üretimle Avrupa kapasitesinin yaklaşık %40'ına sahiptir.

    Tablo: Hazine Garantili Rüzgâr Enerji Santralleri

 

SONUÇ OLARAK
1.       Dünya enerji ihtiyacının büyük bir oranını saÄŸlayan fosil yakıtların yakın ve orta gelecekte tükenecek olması gerçeÄŸi, ülkeleri enerji kaynaklarını çeÅŸitlendirmeye ve mevcut kaynaklarını da daha verimli kullanmaya zorlamaktadır,
2.       Ãœlkemizde ise yenilenebilir enerji kaynakları politikaları genelinde belirsizlikler yaÅŸanmaktadır. Bu yaklaşım belirli ve takip edilen bir rüzgâr enerjisi politikasının da olmaması sonucunu doÄŸurmaktadır. Hâlbuki enerjide uzun vadeli bir planlama yapılması zorunludur.
3.       DeÄŸiÅŸik enerji kaynaklarının birim yatırım maliyetleri karşılaÅŸtırılırken çevresel ve toplumsal etkileri de dikkate alınmalıdır. Bunun için, üretim maliyetlerinde son birim maliyeti yerine alternatif maliyetlerin göz önüne alınması daha doÄŸru olacaktır. 
4.       Rüzgâr enerjisi santralleri kurulmasının ilk aÅŸaması olan uzun dönemli rüzgâr deÄŸerleri ölçümü, tüm projeyi etkilemesi açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Standartlara uygun ölçüm cihazları ile uygun ÅŸartlarda veri toplama ve deÄŸerlendirme iÅŸlemlerinin yapılması kapasite tahminlerindeki hatayı en aza indirecektir.
5.       Özellikle rüzgâr potansiyelimizin yoÄŸun olduÄŸu DoÄŸu Karadeniz Bölgesi?nde üniversitelerimizin bu alandaki araÅŸtırma geliÅŸtirme çalışmaları desteklenmelidir. Büyük çoÄŸunluÄŸu ithal edilen türbinlerin öncelikle belli donanımlarının ulusal olanaklarla yapılması için bu gereklidir.
6.       Sektörle ilgili yurtdışındaki politikalar, teknolojik geliÅŸmeler ve uygulamalar yakından izlenmeli ve ülkemiz açısından olumlu olabileceklerin ulusal rüzgâr enerjisi politikamıza katkısı saÄŸlanmalıdır.  "

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.