Sosyal Medya

RÖPORTAJ

Hedefimiz KTÜ Tıp Fakültesi Seviyesinde Olmak

Geçtiğimiz yıl öğrenci alan Rize Üniversitesi Tip Fakültesi Dekanı Prof Dr. Arif Yılmaz, yeni fakülte ile ilgili eksiklikleri ve fakültenin hedeflerini gazetemize açıkladı. Yılmaz, KTÜ Tip Fakültesini kendilerine hedef seçtiklerini belirtti.




Dilek ASLAN

Fiziki standartlarımız üst düzeyde.

Yeni kurulan tip fakülteleri içerisinde en ileri düzeyde olan fakülte Rize Üniversitesi Tip Fakültesidir.Sahilde olup ta bizimle kıyaslanabilecek,bizimle birlikte kurulan Ordu ve Giresun Tip Fakülteleri var. Onların henüz bizim sahip olduğumuz alt yapıya sahip olmadıklarını görüyoruz. Yani alt yapı olarak bizim çok büyük eksikliğimiz yok.En son Tip Fakültemizin binasının Şevket Yardımcı Bey tarafından yaptırıldı.Bina içerisinde 20 ye yakın öğretim görevlisi görev yapıyor bu binada.Bunlar temel tip bilimleriyle ilgili yani hasta sağlığı ile ilgili değil de daha çok öğrenci eğitimiyle ilgileniyorlar. Biz geçen yıl almış olduğumuz 40 öğrenciyi KTÜ? ye göndermiştik.Önümüzdeki yıl yine 40 öğrenci almayı planlıyoruz. Ancak bu öğrencilerin eğitimini burada yapmak istiyoruz. Sadece bir eksiğimiz var. da bir ay gibi Laboratuar bir zamanda tamamlanabilecek alt yapı eksiğimiz var. Onun dışında laboratuarlarımızın teczis edilmesi lazım, yani laboratuar malzemelerinin alınması lazım.Bu bağlamda bir eksiğimiz var.Bunları tamamlayınca bizim 2009 eylülünde alacağımız 1. sınıf ve KTÜ? den gelecek 2.sınıf öğrencilerimiz burada eğitim yapmalarına engel kalmayacaktır. Tip fakültemizde ciddi bir alt yapı eksikliğimiz yok dedik yalnız görülmeyen eksikler zaman zaman çıkıyor.



Eksiklikler giderilmesi gerekiyor

Bu eksiklikler, eğitim ve öğretimin yapılabilmesi için laboratuar malzemesinin olmaması, bir diğeri de aldığımız öğretim üyelerinin araştırma yapabilmesi için teknik laboratuar eksikliğimiz var. Bu da özel bir kaynak gerektiren işlem.fakültemize bu güne kadar 80 kadro tahsis edildi.Bunların 45i öğretim üyesi olarak alındı, bunların bir kısmı işe başladı. Bir kısmi hastanemize görevlendirildi.Bir kısmı da alım aşamasındadır.Mevcut işlemlerin tamamlanmasını bekliyoruz.Bize verilen bu kadro sayısı başlangıç için yeterlidir. Biz kadro alımında şöyle bir politika gözlemliyoruz. Asgari düzeyde gerekli olan sayıyı tutturmak.Bu gün bir Tip fakültesi için gerekli olan öğretim görevlisi sayısı 150 ila 200 arasında değişir. Şu an alacağımız öğrenci sayısı da dikkate alındığında bu sayı 80 civarında olsa bize yeter.Öğretim görevlisi dışında bir de araştırma görevlisi almamız gerekiyor. Araştırma görevlilerini biz farklı kanaldan alıyoruz. Sağlık Bakanlığı bu konuda bize yardımcı oluyor. 2009 nisan TUS u için 33 tane araştırma görevlisi kadrosu Sağlık bakanlığı verdi. Tabi çalışmalarımızı bir de eylül 2009 TUS sınavı var. 33 tane araştırma görevlisi de o dönem için sağlık bakanlığından alırsak işimiz görülür. İlk etapta 60 ila 80 arasında öğretim görevlisi ve 60 civarında araştırma görevlisi ile 2010? a girmeyi planlıyoruz.Öğrencilerimiz de gelir, laboratuarlarımız da yapılırsa eğitim vermememiz için hiçbir sebep ortada olmaz. Onkoloji projemiz var. Bu projemizi gerçekleştirmek için iyi bir finansör bulmamız lazım.En azından 5 ila 10 trilyon arasında finansman desteği gerekiyor.Ondan sonra eleman arayışına gireceğiz.



Hedefimiz KTÜ seviyesi

Bizim alt yapımız göz önünde alındığında öğrenci sayımız her yıl 80 öğrenci almamız lazım.Tip fakülteleri 6 yıllık olduğuna göre 500 civarında bir öğrencimiz olacak. Öğrenci kalitesi için şimdi konuşmak iddialı olur. Bu zamanla anlaşılır. Şunu da söylememiz gerekir. Biz hiçbir zaman bir Hacettepe bir İstanbul üniversitesi , İzmir? deki üniversiteler gibi olamayız.bana göre ilk tutturmamız gereken KTÜ Tip Fakültesi seviyesidir.KTÜ? yü çok ta küçümsememek lazım. KTÜ yılların Üniversitesi, yılların Tip Fakültesidir.Son derece değerli hocaları var.Çok da güzel bölgeye hem sağlık hizmeti veriyor hem de hekim yetiştiriyor. KTÜ düzeyini yakalayabilirsek bizim için büyük başarı olur.Şimdi den çıtayı reel olmayan seviyelere koymak akılcı olmaz.Bunu hep beraber zamanla göreceğiz. Şuna inanıyorum.gelen öğretim üyesi arkadaşlarım çalışkan ve becerikli ve faydalı olmaya gayretli insanlar.

Başka bölgelere Hasta sevkıyatı azaldı

Bu bölgenin hastalarının tamamını Rize?de tutmak iki yönden mümkün değil.Birincisi siz ne kadar gelişirseniz gelişin sizden daha ileri seviyede merkez varsa tıbbi ekdikasyonlu sevk mümkün değildir.Birde olayın sosyal boyutu var.Bu gün üniversitelerin büyüklüğü maddi ve manevi anlamda bulunduğu şehirlerin büyüklüğü ile aynıdır. Rize ne zaman İstanbul? dan büyük bir şehir olursa Rize?nin içerisindeki bir üniversitede o zaman İstanbul Tip Fakültesinden büyük olur.Bizim amacımız bu hastanede yapılabilecek olanı dışarıya göndermemektir.Biz burada şimdi anjiyo yapıyoruz, kalp ameliyatı yapıyoruz ama kalp ameliyatında da burada yapmadığımız vakalar var. Biz mesela şartlarımız elveremeyen kalp ameliyatlarını başka Fakülte hastanelerine gönderebiliyoruz.Tıp?ta en son noktayı yakalamak diye bir şey yok.Önemli olan burada yapılacak olanı burada yapmaktır.



Tip Fakültesinin Rize? ye kazanımları olacak

Tip Fakültesinin ilimize kazanımları olacak.Tip Fakülteleri daha çok sağlık açısından Rize? ye kazanımları olur. Mesela şu an Rize?de sağlık hizmeti verilen hastaneler var. Ama gece o hastaneye bir hasta götürdüğümüzde uzman bulunmuyor.Tip Fakültesi bunu kazandıracak. Yani her branşta 24 saat hastanede ilgili doktor bulunacak.Mesela kalp doktorumuz vardır ama gündüz çalışıyordur.Gece geldiğinizde anında o hizmete ulaşmanız zordur.Ama Tip Fakültesi hastanesi odlumu bu zorluk ortadan kalkar.Bunun dışında Tip Fakülteleri öğrenci yetiştirir, doktor yetiştirir ve insanlığın hizmetine yetiştirdiği bu elemanları sunar. Bunun yanında şehir etraftan sağlık hizmetleri nedeniyle göç almaya başlar.Bu da işin ekonomik boyutudur.



Çernobil? in bölgemiz üzerinde etkisi belli değil.

Kanser araştırması çok doğru bir olay. Önce kanserli hastalara hizmet verilmesiyle ilgili hedefimiz var.Yani onkoloji birimlerinin kurulması lazım.Gereklidir. Bana göre şu an Tip Fakültemiz öncelikli olarak onkoloji bölümünü kurması lazım.Ancak kanserle ilgili araştırma merkezleri biraz daha farklı. Gelişmiş, alt yapısı daha iyi olan merkezlerdir.Bu merkezi kurmak için bizim daha kat etmemiz gereken çok mesafe var.Dışardan veyahut başka üniversitelerden yardım almadan bu tip merkezi kurmamız söz konusu değil. Ama kurulması da gerekir. Fakat şuraya bir açıklık getirmek gerekiyor. Çernobil olayı kanser için olumsuz bir faktör, fakat bölgedeki kanser artışlarında katkısı nedir bu konuda yapılmış herhangi bir çalışma olmadığı gibi resmi bir veri de elimizde yok maalesef. Memleketimizdeki sağlık eksikliklerinden en önemlisi istatistik bilgilerini geçmişte tutmamış olmamızdır. Hekim veyahut hastaneler bu güne kadar tespit ettiği kanserli vakaları veyahut diğer vakaları sağlıklı bir şekilde yukarıya not etmemiş.Son sağlıktaki gelişmelerden sonra bunlar tutanak altına alınmaya başlandı.Son 5 yıldır ciddi bir istatistik çalışmaya gidildi.Çernobil olayı eski bir olay 20 yılın üzerinde bir olay.Çernobil olayı meydana gelmeden önceki kanser vakalarıyla ilgili elimizde sağlıklı bilgiler olacak. Çernobil olayından sonrada meydana gelen kanser olaylarıyla ilgili bilgilerde elimizde olması gerekir ki sağlıklı veri sağlayabilelim.Yoksa gelişigüzel rakamlarla bunu izah etmemiz bilimsel olmaz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.