Sosyal Medya

Makale

Feshane?deki etkinliği gölgeleyen

Feshane’deki etkinliÄŸi gölgeleyen aslında Trabzonspor Kongresi deÄŸildi: Bu sene yöresel gıda ürünlerinin satışına izin verilmemiÅŸti ve bu deÄŸiÅŸiklik organizasyonun köküne kibrit suyu dökmek anlamına geliyordu.

Her yıl Feshane’de Trabzon’un FeÅŸi’nin Yıldönümü Kutlamaları adı altında gerçekleÅŸtirilen Trabzon Tanıtım Günleri bu sene güvenlik gerekçesiyle Ekim sonundan Aralık başına ertelendi, tarihleri çakıştığı için de Trabzonspor Kongresi’nin biraz gölgesinde kaldı.

Feshane’deki etkinliÄŸi gölgeleyen aslında Trabzonspor Kongresi deÄŸildi: Bu sene yöresel gıda ürünlerinin satışına izin verilmemiÅŸti ve bu deÄŸiÅŸiklik organizasyonun köküne kibrit suyu dökmek anlamına geliyordu. Çünkü hem Feshane’ye gelenlerin çoÄŸunun ziyaret sebebi bu ürünlerin alışveriÅŸiydi hem de düzenleyen kuruluÅŸun (bu organizasyonda Trabzon Dernekleri Federasyonu’nun) önemli geliri esnafa kiralanan stantlardan geliyordu. Nitekim bu sene katılım hissedilir derecede düÅŸtü ne yazık ki.

Bu problem kimden ve nereden kaynaklanmıştı? TDF Genel BaÅŸkanı Mustafa Demir, etkinliÄŸin açılış konuÅŸmasında “bürokrasiyi aÅŸamadıklarını” söyleyip satış olmayacağından dolayı katılımcılardan özür dilemiÅŸti. Peki geçmiÅŸ yıllarda varlığının dahi farkına varılmayan bu bürokrasi engeli ne olmuÅŸtu da birden bire ortaya çıkmıştı? Bir rivayete göre iki hafta kadar önce Sinop Günleri’nde bir vatandaÅŸ satın aldığı peynirden zehirlendiÄŸi için bu karar alınmış ve titizlikle uygulanmaya baÅŸlanmıştı.

Biz ortaya çıkan bu durumun kimin kusuru ya da eksikliÄŸi olduÄŸunu bütün önemine raÄŸmen bir yana bırakalım ve bize göre esas meseleye gelelim. Hep söyledik, gurbet elde iki tane bile olsa hemÅŸehriyi bir araya getirmek önemli bir ÅŸeydir. Bunun peynir-tereyağı ticareti vesilesiyle olması da bizim için kabul edilebilirlik sınırları içindedir. Profilimiz böyleyse bunu kabul etmek lazımdır, burun kıvırmak ya da küçümsemekle bir yere varamayız. Problemi yok saymakla, hele dile getirenlere kızmakla hiçbir yere varamayız.

Defalarca yazdık söyledik: Bu gürültüye, bu kalabalığa aldanmayın. Zamanında milyonların gelip seyrettiÄŸi Gülhane Konserleri birden bire bitti de kimse ne olduÄŸunu bile anlamadı. 25 yıl önceydi bu söylediÄŸimiz. Åžimdi devam etseydi de Ä°stanbul’un orta yerinde renkli bir gelenek yaşıyor olsaydı iyi olmaz mıydı? O zaman da ciddi organizasyon hataları yapıldı, uyaranlara kulak asılmadı, kuvvetle muhtemel hep öyle gidecek sanıldı, sonra dediÄŸimiz gibi.

Yenikapı’daki yeni yapılan alanda devam edilecek” denildi, kaç defadır hâlâ Feshane’de yapılıyor, insanlar oraya tıkış tıkış ediliyor. Söz konusu organizasyon alanının inÅŸaatının henüz bitirilemediÄŸini iÅŸittik, tabii bunda TDF’nin bir kabahati yok ama iÅŸ iÅŸten geçmek üzere ne yazık ki.

Bu noktada TDF’nin “Ä°stanbul dışı” hamlelerini takdir etmek gerekiyor. Önümüzdeki takvimde Bursa, Antalya ve Avrupa’nın çeÅŸitli merkezlerinde de benzer etkinlikler yapılacak. Ä°stanbul’da bu derenin balığı bitmek üzere, fakat o diÄŸer merkezler henüz çok bakir. Bu ambians oralarda daha rafine ve organize bir ÅŸekilde saÄŸlanabilirse büyük kazanç olacaktır.

TDF Genel BaÅŸkanı Sayın Mustafa Demir’le Trabzonspor Dergisi için yaptığımız röportajın baÅŸlığı “Trabzon’un Yükü Ağırdır” idi. Bu ağır yük Feshane ve benzeri organizasyonların ağırlığından ibaret deÄŸildir. Trabzon ve Trabzonluların ciddi sorunları vardır, bu sorunların en büyüÄŸü de bize göre ağırlıklarının Türkiye’nin hayat pratiÄŸine hak ettiÄŸi kadar yansımamasıdır. Sistem’in Trabzonspor’a reva gördüÄŸü muamele sözünü ettiÄŸimiz sorunun en açık görüntüsüdür, futbol en popüler alanlardan biri olduÄŸu için en net orada görülmektedir. Trabzon’un Ä°stanbul’daki en üst düzey sivil toplum örgütü de bu sorunların çözümü için çaba sarf etmelidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.