Sosyal Medya

GÃœNCEL

ErdoÄŸan, HSYK ile ilgili soruya cevap verdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Brüksel'de çok önemli açıklamalarda bulundu.



BaÅŸbakan ErdoÄŸan ile AP BaÅŸkanı SchulzBrüksel'de ortak basın toplantısı düzenledi. ErdoÄŸan ile Schulz basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

Schulz: Bizler görüÅŸmemizde müzakerelerle iligli bitr çok konuyu masaya yatırdık. Parlamentoda farklı görüÅŸler ifade edildi. Bir politik deÄŸerlendirme yaptık. Türkiye ile iliÅŸkilerimzi açısından. Bir fikir anlaÅŸmazlığı söz konusu ama olabilir. Türkiye AB için bu akdar önemli olamsaydı biz bu kadar çok tartışmazdık. 
 
BaÅŸbakan ErdoÄŸan: Çok verimli görüÅŸmelerimiz oldu. Tüm soruları mümkün olduÄŸunca cevaplamaya çaılÅŸtık. Türkiye AB iliÅŸkileri öncelikli görüÅŸme konumuzdu. Uuzn vadeli çalışmalarımızı ele alma konumuz oldu. 23, 24. fasılla ilgili deÄŸerlendirmeleri gündeme getirdik. Türkiye'de yasama yürütme yargıyla ilgili konuları gündeme getirdik. Bir dezenformasyonun olduÄŸunu gördük. 
 
Sessiz devrim içinde yaptıklarımız bellidir. Çözüm sürecine iliÅŸkin kararlığımız devam edecek
 
Üzerinde ısrarla durduÄŸumuz konu Suriye meselesini ele aldık. Bu Cenevre 2 toplantısından bir netice bekliyoruz. netice çıkmazsa Cenevre 2'ye katılanların da sorumluluÄŸu olacak. 
 
Bunun dışında Mısır'ı, askeri darbeyi konuÅŸtuk. Batı'nın duyarsızlığını konuÅŸtuk. Bu konuda hassasiyeti istiyoruz. 
 
Kıbrıs konusunu konuÅŸtuk. Rum tarafının görüÅŸmelerden kaçmaması gerekir. Türk tarafı kaçmıyor.
 
SoruHSYK düzenlemesine iliÅŸkin görüÅŸme olduÄŸunu söylediniz. Avrupalı liderler ne söyledi? 
 
ErdoÄŸan: Avrupa'dan bazı tavsiyeler oldu arkadaÅŸlarımız deÄŸerlendirmeleri yaptılar. Ä°lave bazlı geliÅŸmeler olursa deÄŸerlendirmeye açığız. Bu konuda sıkıntımız yok. Bütün mesele en ideal ÅŸekilde yasayı çıkarmak. Türkiye demokratik bir hukuk devletidÅŸir. Bundan bu güne kadar taviz vermemeiÅŸtir. yasama organı yasal düzenelemeleri yapar HSYK Avrupa'da standardı olamayan bir kurumudur. Hollanda, Ä°talya'da farklıdır. Bir standardıyoktur. Türkiye'de HSYK kurumunun yasama organının halkı rahatsız edici davranışları noktasında bir adım atmıştır. 
 
Schulz: Hassas bir konu bu. Parlamento Türkiye'den ÅŸunu beklÅŸiyor. Hukukun üstünlüÄŸü korunmalı ve hiç bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸmemeli. Türkiye erkelerin ilkesine saygı göstermeli ve yargının bağımsızlığını korumalımesajın net biçimde alındığını düÅŸünüyorum. Bu tartışmaya açılamaz bir konu. ErdoÄŸan kendi görüÅŸlerini belirtti. Benim edindiÄŸim ÅŸey Türkiye parlamentosu ciddi ÅŸekilde bunu ele alıyor. Parlamentoda ele alınan görüÅŸlerdeÄŸerlendirilecektir. Raportörümüz ilerleme raporlarında bunları belirtecektir. Bu sadece Türkiye ile deÄŸil AB'nin bazı üyelerinde de gündeme gelen bir konu. yargının bağımsızlığı bazen böyle tartışmalara sebep olabiliyor. Sadece Türkiye ile ilgili bir durum deÄŸil bu. Yargının politik baskılardan uzak olmasını istiyoruz. BaÅŸbakanla her konuda aynı fikirde olmsak da açık konuÅŸmasını takdirle karşılıyorum. 
 
SoruÅžangay 5'lisini gündeme getirmiÅŸtiniz. 
 
ErdoÄŸan: Bizim için her ÅŸey gündemde. AB bizi 51 yıldır kapıda bekliyor. Netice alamazsak bu bizi baÅŸka arayışların içine itebilir. Çünkü Türkiye bağımsız bir ülkedir ama ÅŸu andaki görüÅŸmelerimiz doÄŸru istikamaette. Umarız fasılla bloke edilmez. 
Soru: Schulz Özellikle sizce KKTC'nin AP'de temsil edilememesi neyi ifade ediyor?
 
Schulz: Öncelikle KKTC'nin temsil sorununun nasıl çözebiliriz? Bu sabah Kıbrız CumhurbaÅŸkanı ile konuÅŸtum. Nasıl AP'den birini atayabiliriz onu konuÅŸtuk. Kıbrıs bütün bir adayı temsil ediyor ve realite ÅŸu KKTC sadece Türkiye tarafından tanınıypr ve diÄŸer dünya ülkeleri tarafından tanınmıyor. BölünmüÅŸ olması nedeniyle bir temsil gerçekleÅŸemiyor. Bu konuda ÅŸu anda yapabileceÄŸmiz bir ÅŸey yok. 
 
ErdoÄŸan: Kıbrıs'ın tamamını temsil edemez. Güney Kıbrıs Kıbırıs'ın tamamını temsil etme hakkı yoktur. Bu müktesebata terstir. Böyle bir yetki olsa bu görüÅŸmeler niye yapılıyor? Kuzey Kıbrıs ne yazık ki ademe zorla mahkum edilmek isteniyor. Ä°sviçre'de toplantıları niye yaptık? Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınması siyasidir. 
 

Schulz: Bu çok zor bir durum. Çözmemiz gereken 2 problem var. ErdoÄŸan'ın söylediÄŸi bu tartışmayı nasıl çözebiliriz buna bakmamız lazım. Sayın BaÅŸbakan sizin duruÅŸunuzu çok iyi anlıyorum fakat ÅŸunu da göz önünde bulundurmalısınız. AB'nin bakış açısından bakıldığında ada tamamen AB'ye girmiÅŸtir. Bunu tanımanızı istiyorum. Adanın kuzey kısmı oradaki halk da AB'den istifade etmeli. Adanın ayrımı eÄŸer Annan planı kabul edlirse aşılabilir. Bence burada diyalog kapısı açılabilir. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.