Sosyal Medya

BÖLGEHABER

eklenen kar Ä°stanbul'a geldi!

İstanbul için kar yağışı alarmı verilmişti. Beklenen kar, yüksek kesimlerinde aralıklarla yağmaya başladı.



Ä°stanbul'u öÄŸleden sonra etkisi altına alması beklenen kar yağışı erken baÅŸladı. Kentin yüksek yerlerinde etkisini gösteren kar yağışı, yoÄŸun olarak Tuzla, Pendik ve Kartal'da etkisini gösterdi. Avrupa yakasında da yüksek kesimlerde aralıklarla kar yağışı etkili oluyor. Halkalı civarında da kısa süreli dolu yaÄŸdı. Sürücülerin yağış nedeniyle yavaÅŸ ilerledikleri görüldü. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi ve Karayolları Genel MüdürlüÄŸü ekipleri, kar tedbirleri için seferber oldu. Belirlenen bazı merkezlerde tuz yığınağı yapıldı. 

Kar küreme ve tuzlama araçları ile yolda kalan araçları kurtarmak için çekiciler hazır tutuldu. Metrobüs durakları ve ana istasyonlarda da küreme ve tuzlama araçlarının hazır bekletildiÄŸi görüldü.  

Instagram'da paylaşılan fotoÄŸrafta, Ä°stanbul'un Tuzla ilçesinde etkili olan kar yağışı görülüyor. 

Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü'nden dün yapılan açıklamada, "Ä°stanbul'da yaÄŸmur ÅŸeklinde baÅŸlayacak yağışın; ÇarÅŸamba öÄŸle saatlerinde karla karışık yaÄŸmur ve kar ÅŸekline dönüÅŸeceÄŸi ve akÅŸam saatlerinde etkisini arttırarak, cuma günü akÅŸam saatlerine kadar yer yer yoÄŸun (20-50 cm) kar saÄŸanakları ÅŸeklinde devam edeceÄŸi tahmin ediliyor. Kutupsal soÄŸuk havanın Karadeniz üzerinden geçerken nem kazanmasıyla meydana gelen deniz etkili kar yağışlarıyla birlikte gök gürültüsü, kuvvetli rüzgar ve tipinin de görülebileceÄŸi deÄŸerlendirilmektedir. YoÄŸun kar yağışı, kuvvetli rüzgar, hava sıcaklığının hissedilir derecede azalarak sıfır derecenin altına düÅŸmesi, buzlanma ve don hadisesi sonucu baÅŸta ulaşımda aksamalar olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" uyarısı yapılmıştı. 

OKULLAR TATÄ°L MÄ°? 

Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü ve meteoroloji uzmanlarının yoÄŸun kar uyarılarına raÄŸmen henüz Ä°stanbul ValiliÄŸi'nden yoÄŸun kar yağışına karşı alınacak önlemlerle ilgili bir açıklama yapılmadı. Valilik velilerin ve öÄŸrencilerin beklediÄŸi kar tatiliyle ilgili henüz resmi bir açıklamada bulunmadı. Meteoroloji uzmanı Hüseyin Öztel, yaptığı açıklamada, ÇarÅŸamba, PerÅŸembe ve Cuma gecesi yoÄŸun bir kar yağışının beklendiÄŸini belirterek, trafiÄŸe çıkacak sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Marmara Bölgesi'nin bazı kesimlerinde 60 saatte toplam 60 cm kar yağışı görüleceÄŸini aktaran Öztel, özellikle Ä°stanbul'da yarın öÄŸle saatleri itibariyle yoÄŸun kar yağışının etkili olacağını bildirdi. 

BOLU BEYAZA BÜRÜNDÜ 

Öte yandan TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı etkili olmaya baÅŸladı. Gece baÅŸlayan ve aralıklarla devam eden saÄŸanak, yerini sabah saatlerinden itibaren kar yağışına bıraktı. Bolu Dağı'nın Seymenler, Bakacak, Karanlıkdere, Bıçkıyanı, TaÅŸaltı ve Sarıçökek ile Bolu Dağı Tüneli kesiminde sürücüler, zaman zaman kayganlaÅŸan zeminde zor anlar yaşıyor. 

Karayolları ekiplerinin kar küreme ve tuzlama çalışması yaptığı güzergahta, trafik ekipleri de sürücüleri dikkatli olmaları ve hızlı gitmemeleri konusunda uyardı. Düzce kent merkezi ile KaynaÅŸlı, Yığılca ve Gölyaka ilçeleri ile yüksek kesimlerdeki Güzeldere, Kardüz ve Topuk yaylaları mevkilerinde de kar yağışı etkisini sürdürüyor. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının bölgede etkisini arttırarak devam edeceÄŸini bildirdi. 

HAVA ULAÅžIMINA KAR ENGELÄ° 

Ä°stanbul'da beklenen yoÄŸun kar yağışı nedeniyle hava ulaşımında olabilecek aksaklıklar nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) 142 uçuÅŸunu iptal ettiÄŸini duyurdu. THY'nin resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada ÅŸu ifadelere yer verildi: 

"DeÄŸerli yolcularımız, Ä°stanbul'da 30 Aralık'ta hafif ÅŸiddette baÅŸlaması öngörülen kar yağışı 31 Aralık tarihinde ÅŸiddetini artırması öngörülmektedir. Bu nedenle Ä°stanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından meteorolojik beklenti sebebiyle, olası kapasite azaltılması doÄŸrultusunda aÅŸağıdaki seferlerimiz iptal edilmiÅŸtir.30 Aralık Ä°stanbul Atatürk Havalimanı'ndan dış hatlarda BiÅŸkek, Sofya, Tahran  iç hat ise Ankara,Konya,Amasya.31 Aralıkta Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Ankara, Trabzon, Konya, Diyarbakır, Erzurum, Ä°zmir, Antalya.31 Aralık Ä°stanbul Atatürk Havalimanı'ndan iç hat Mardin,  Elazığ, AÄŸrı, IÄŸdır, Van, Sivas, Erzurum, MuÅŸ, Batman, Mardin, Adıyaman, Amasya, Sinop, Ä°zmir.31 Aralık Ä°stanbul Atatürk Havalimanı'ndan Almati, El-Kasim, Kabil, Basra, Milano, Bakü, Venedik, Bologna, Hamburg, Münih, Brüksel, Batman, Düsseldorf, Üsküp, Saraybosna,  Kazan, Nahçıvan, Gence, Kabil, Zürih, Riga, Tiflis, BiÅŸkek, Ulan Batur, Köln, Tel Aviv, Lizbon, Tallinn, Stuttgart, Kuveyt, Rotterdam, Oslo.  Yolcularımızın seyahatlerinden önce uçuÅŸlarıyla ilgili son durumu www.turkishairlines.com adresinden veya 444 0 849 numaralı çaÄŸrı merkezimizden öÄŸrenmelerini rica ederiz." 

APRONDA MOBÄ°L OFÄ°S KURULDU 

Atatürk Havalimanı'nda yer hizmetleri veren Turkish Ground Services (TGS), beklenen kar yağışı dolayısıyla herhangi bir aksaklık yaÅŸanmaması için aprona mobil ofis kurdu. TGS'den yapılan açıklamaya göre, her yıl 600 binden fazla uçuÅŸa hizmet veren ÅŸirket, kış hazırlıklarını tamamladı. Havayolu ÅŸirketlerinin ve yolcularının ağır kış ÅŸartlarından etkilenmemesi için yoÄŸun önlem alan TGS, beklenen kar yağışı dolayısıyla yürüteceÄŸi hizmetlerin aksamaması için apronda mobil ofis oluÅŸturdu. 

Uçaklara buzlanmayı önleyici ve buz çözücü sıvı uygulaması yapan araçlarının yanı sıra modifiye ettiÄŸi kar küreme araçlarını da devreye sokan TGS, tonlarca buz çözücü sıvıyı da hazır bulunduruyor. TGS'nin uçaklara verilen "de-icing" ile "anti-icing" hizmetini yerinde gözlemlemek, ağır kış ÅŸartlarında yürüttüÄŸü operasyonun takibini yapmak ve personelin soÄŸuktan etkilenmeden görev yapabilmesi amacıyla kurduÄŸu mobil ofis, koordinasyon merkezi olarak çalışacak. Apronda yaÅŸanması muhtemel tüm sorunlar, buraya aktarılacak ve aksaklığı giderecek ekipler yine buradan yönlendirilecek. 

TGS tarafından 11 buz çözücü ve buzlanmayı engelleyici sıvı uygulamak için tasarlanan araçla uygulamayı gerçekleÅŸtirecek 8 bagaj aracı da önlerine kepçe takılarak modifiye edildi. Araçların giremediÄŸi dar alanlar için de ahÅŸap ve metal kar küreme aletleri hazırlandı. Yolcuların güvenli bir ÅŸekilde uçaklara transferini saÄŸlamak amacıyla, merdivenlerin basamakları ve binaların çevresinde oluÅŸacak buzlanmaya karşı önlem amaçlı 3 tondan fazla üre stoklandı. Buzlanmanın etkili olduÄŸu servis yollarına uygulanacak 10 bin litre solüsyon da hazır bekletiliyor. 

METEOROLOJÄ° UYARIYOR 

Meteoroloji'den yapılan açıklamada, yapılan son deÄŸerlendirmelere göre, yurdun kuzey, iç ve doÄŸu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Karadeniz, Ä°ç Anadolu, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu ile Kütahya, Afyonkarahisar ve KahramanmaraÅŸ çevrelerinin yağışlı geçeceÄŸi tahmin ediliyor. 

Yağışların; Ä°ç Anadolu'nun batı kesimleri, Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde hafif, Marmara'nın kuzeydoÄŸusu ile Karadeniz kıyı kesiminde yer yer yoÄŸun olmak üzere karla karışık yaÄŸmur ve kar, GüneydoÄŸu Anadolu'nun güney ve batısında ise yaÄŸmur ÅŸeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara, Ä°ç Anadolu, Karadeniz ile DoÄŸu Anadolu'da yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı görüleceÄŸi tahmin ediliyor. 

Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü’nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı kuzey ve batı kesimlerde hissedilir derecede (4-12) olmak üzere ülke genelinde azalacak. Rüzgarın, genellikle kuzey ve kuzeydoÄŸu, güneydoÄŸu kesimlerde güney ve doÄŸu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara, Ege, Batı ve DoÄŸu Karadeniz kıyıları ile Antalya ve Adana kıyı kesimlerinde kuvvetli olarak (30-70 km/s) esmesi bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.