Sosyal Medya

POPÃœLER

İlk İsrail gazı ne zaman gelecek?

İsrail gazını kaynak çeşitlendirme amacıyla Türkiye'ye getirmek için düğmeye basıldı.



Ä°srail ile iliÅŸkilerde sürpriz yumuÅŸamanın ardından bu ülkenin gazını kaynak çeÅŸitlendirme amacıyla Türkiye’ye getirmek için düÄŸmeye basıldı. 3 yıl içerisinde 30 milyar metreküp gazın 550 kilometrelik boru hattıyla, 2019 sonunda Mersin’e getirilmesi planlanıyor Türkiye ile Ä°srail’in, iliÅŸkileri düzeltmek için yeniden anlaÅŸma masasına oturması sonrasında gözler, Ä°srail doÄŸalgazına çevrildi. Türkiye’den Zorlu ile Turcas- EnerjiSA ortaklığı, Ä°srail boru hattı ve gaz ticareti ile ilgili olarak görüÅŸmeleri sürdürüyor. 

Ä°ki ülkenin anlaÅŸması halinde Akdeniz’in altına döÅŸenecek yaklaşık 550 kilometre uzunluÄŸundaki boru hattıyla yılda 30 milyar metreküp gazın Türkiye’ye (Mersin’e) getirilmesi hedefleniyor. Bu gazın yaklaşık 10 milyar metreküpünün Türkiye’de kalması, 20 milyar metreküpünün de Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması bekleniyor. Ä°srail gazının, halen 1000 metreküpü 199 dolar olan Rus gazı ile “rekabet” edecek bir fiyat üzerinden Türkiye’ye getirilmesi öngörülüyor. 

ZORLU HÄ°SSESÄ° YÜZDE 17.5 FIRLADI
Ä°srail’le anlaÅŸmanın ardından bu ülkede santral projesi bulunan, ayrıca doÄŸalgaz hattı projesinde de adı geçen Zorlu Enerji hissesi, dün borsada yüzde 17.5 yükseldi. 

Ä°ÅžTE Ä°SRAÄ°L DO?ALGAZI PLANININ ŞİFRELERÄ° 

Ä°srail, Leviathan sahasında açık denizde yaklaşık 1 trilyon metreküp gaz rezervi buldu. Ä°srail Meclisi'nin, bunun yaklaşık 500-600 milyar metreküplük bölümünün ihraç edilmesine yönelik bir karar aldığı belirtiliyor. Kalan bölümü, Ä°srail iç tüketimi için kullanacak. 

Ä°srail gazıyla ilgili Türkiye'den bazı ÅŸirketler çalışma yapıyor. Zorlu ile Turcas-EnerjiSA ortaklığı, Ä°srail boru hattı ve gaz ticareti ile ilgili olarak görüÅŸmelerini sürdürüyor. 

Ä°srail gazının, 2019 ya da 2020 yılına kadar yıllık 15 milyar metreküpünün üretilip, ticarileÅŸtirilmesi hedefleniyor. Bu amaçla, üretimin yapılacağı sahaya birinci faz çerçevesinde 6 milyar dolar yatırım yapılacak. Ä°kinci faz için de 6 milyar dolar yatırım öngörülüyor. 

- BORU HATTI MALÄ°YETÄ°?
Türkiye ile Ä°srail arasında (Akdeniz'in altına) yaklaşık 550 kilometrelik boru hattı inÅŸa edilecek. Boru hattının yatırım tutarı 2.5- 3 milyar dolar. 

- KÜRT GAZI HIZLANIR MI? 

Ä°srail gazının Türkiye'ye gelmesinin diÄŸer kaynaklar üzerinde "rekabetçi" etki yaratacağı deÄŸerlendiriliyor. Bu projenin gerçekleÅŸmesinin Kuzey Irak'tan Kürt bölgesinden gelecek gaz konusunda atılacak adımları da hızlandıracağı belirtiliyor. 

- FiYAT NE OLUR?
Ä°srail'in, doÄŸalgazı nerede (üretim sahasında ya da Mersin'de) teslim edeceÄŸine ve boru hattını hangi ülkenin inÅŸa edeceÄŸine baÄŸlı olarak fiyatın deÄŸiÅŸeceÄŸine iÅŸaret ediliyor. Ä°srail gazının, halen 1000 metreküpü 199 dolar olan Rus gazı ile "rekabet" edecek bir fiyattan getirilmesi öngörülüyor. 

Ä°srail gazını, Avrupa'ya TANAP'tan taşımak mümkün. TANAP'tan kapasite tahsisi yapılması durumunda, Ä°srail gazı da Kürt gazı da bu boru hattından tüketici ülkelere ulaÅŸtırılabilir. 

- BOTAÅž YATIRIMI VAR MI?
Ä°srail gazının, ulusal boru hattı ÅŸebekesine baÄŸlanması için BOTAÅž da bazı çalışmalar yapıyor. Kaynaklar, Türkiye'ye Mersin'den girecek gazı, Konya'ya baÄŸlamak üzere inÅŸa edilecek boru hattı için "mühendislik ihalesi" hazırlıklarının baÅŸladığını kaydetti. 

- GAZDA SON DURUM NE?
Ä°srail'de, yeni hükümet bu gazı Türkiye’ye getirmek istiyor. Bu amaçla teknik yönlü ve mevzuata iliÅŸkin çalışmalar büyük bir hızla ilerliyor. Gazın, en geç 3 yılda Türkiye'ye getirilmesi için taraflar masaya oturacak. 

HABERTURK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.