Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Bakan Yazıcı Rize Günleri'nde sert konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Feshane'deki Rize Günleri etkinliğinde gündemi değerlendirdi



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Anaya Mahkemesi BaÅŸkanı HaÅŸim Kılıç’ın Anayasa Mahkemesi'nin 52. kuruluÅŸ yıl dönümü töreninde yaptığı konuÅŸmayı deÄŸerlendirdi. Yazıcı, “Yargı görevi yapanların daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor. Yani bu konuda yapılan özensizlik dünkü yapılan konuÅŸmalar (töreni) bana göre gölgelemiÅŸtir” dedi.

Bakan Yazıcı, Feshane Uluslararası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Rize Günleri etkinliklerine katıldı. Stant ziyareti öncesi gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, Anaya Mahkemesi BaÅŸkanı HaÅŸim Kılıç’ın Anayasa Mahkemesi'nin 52. kuruluÅŸ yıl dönümü töreninde yaptığı konuÅŸmayı deÄŸerlendirdi.
“Mahkeme hakim yargı hukuk deyince bunun yerleÅŸmiÅŸ özellikleri vardır" diyen Yazıcı, "Hakim sakin olması lazım, hakim metin olması lazım, müstakim olması lazım. Hakim hak, hukuktan bahsederken herkesin hukukunu gözetmesi lazım gerekir diye düÅŸünüyorum" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuÅŸmayla ilgili kabineden gerekli deÄŸerlendirmelerin yapıldığına dikkat çeken Bakan Yazıcı, “ArkadaÅŸlarımız deÄŸerlendirme yaptılar. Yani keÅŸke Anayasa mahkemesinin kuruluÅŸ yıl dönümünde geleneksel halde gerçekleÅŸtirilen o konuÅŸma, misafirlik hukukuna, misafirlerin, konukların kiÅŸilik haklarına saldırı teÅŸkil edecek boyutta sözcükler içermeyen bir donanımda olsaydı. Siz iyi ÅŸeyler söylersiniz ama bu özeni göstermeseniz söyleyeceÄŸiniz iyi ÅŸeylerde gölgede kalır etkisi azalır. Yani birisi size çok güzel bir yemek yapmış, herkesin aÄŸzının tadına uygun onu servis etmesi önemli. Bunu getirip masaya pat diye bırakıyorsunuz. Yani o yemekten tat alınır mı? Yani böylesine bir konuÅŸma. Dolayısıyla ben konuÅŸmanın o kısımlarını hukuk devleti, bireysel haklar, insan haklarına vurgu yapılan o kısımlar elbette önemli. Bunlar bilinmeyen ÅŸeyler deÄŸil, düzeltilmeyen hususlar da deÄŸil. Yasama, yürütme, yargı bu alanda iÅŸlev gören icra eder. Hepimizin hedefi bu ülkede bu coÄŸrafyada yaÅŸayan insanlarımızın hak ve özgürlük alanındaki engelleri kaldırmaktır. Herkesin güven içerisinde yaÅŸadığı bir toplum oluÅŸturmaktır. Zaten yasama, yürütme ve yargının hedefi de budur. Bunlar belli alanlarda millete ait egemenlik hakkını kullanan erklerdir. Ama herkesin daha fazla metin ve müstakil olması gerekir. Yargı görevi yapanların daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor. Yani bu konuda yapılan özensizlik dünkü yapılan konuÅŸmalar (töreni) bana göre gölgelemiÅŸtir” diye konuÅŸtu.
Protokol düzeniyle ilgili tartışmalara da deÄŸinen Bakan Yazıcı, “Bir arkadaşımız da davet konusuna deÄŸinmiÅŸtir doÄŸrudur. Ben de bir korumun baÅŸkanı, devletin bir merasimine davet ederken devletin protokolünü de gözetmek zorundadır. Siz Ahmet’i çağırıyorsunuz, Mehmet’i çağırmıyorsunuz, niye çağırmıyorsunuz? Sizin keyfinize göre davet edeceÄŸiniz bir tören deÄŸildir. Yani sorun zaten buradan baÅŸlamış. Dünkü konuÅŸmaya yansıyan maalesef yansıyan o özensizlik gölgede bırakmıştır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Piyasada çocuk saÄŸlığını tehdit eden ve zararlı oyuncak üretimi yapan firma araÅŸtırması sonuçları sorulan Bakan Yazıcı, “Biliyorsunuz bizim bakanlığımızın tüketicinin korunması piyasa yönetimi genel müdürlüÄŸümüz var ve bakanlıkların yapılandırıldığı 2011 yılı seçimlerinden sonra bu alanda büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Her yıl eÄŸitim-öÄŸretim yılı baÅŸlamadan önce öÄŸrencilerin kullanacağı materyallerle ilgili piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu defa ilk defa 23 Nisan dolayısıyla çocukların kullandığı oyuncaklarla ilgili bir piyasa araÅŸtırması yapıldı ve onu da kamuoyu ile paylaÅŸtık. Tabii ki yüzde 18 dolayında ki bu oran fevkalade yüksek. Çocukların kullanımı açısından sakınca teÅŸkil edecek verilere ulaşıldı. Bunlara iliÅŸkin sonuçların deÄŸerlendirilmesi kapsamında prosedürlere devam ediliyor. Nedir bu prosedürler ilgili firmalara bunlar bildiriliyor ve bunlara iliÅŸkin yaptırımlar uygulanıyor ve dolayısıyla bu ürünleri piyasaya arz edenlerin insan saÄŸlığına aykırı satılmaması sunulmaması gereken ürünlerin geri alınması ÅŸeklinde iÅŸlem yapılmasını mevzuat ön görüyor. Bunlara uymayanlara gerekli yasal iÅŸlemleri uyguluyoruz. Åžu aÅŸamada kamuoyu ile yaptığımız paylaşımda sadece oransal olarak verileri paylaÅŸtık. Firmalardan söz etmedik. Ama iÅŸlemler bitip tamamlanınca hangi firmaların kusurlu olduklarına dair firma bazında o zaman kamuoyu ile paylaÅŸacağız” ifadelerini kullandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.