Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Ortaköy Camii'nin restorasyon çilesi sürüyor

Eyüp Sultan türbesinde olduğu gibi Ortaköy Camii'sinde de restorasyon çalışmaları bitmedi.



Ortaköy Camii’nde süren restorasyon 3 yıldır bitirilemiyor. Nedeni ise geçmiÅŸteki yanlış restorasyon teknikleri. Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü yetkilileri, “Eskiden çimento sıva kullanmışlar, bu yanlıştı. Biz bilimsel metotlarla çalışıyoruz.” diyor. Ä°stanbul BoÄŸazı’nın dikkat çeken mimari eserlerinden biri olan BeÅŸiktaÅŸ’taki Ortaköy (Büyük Mecidiye) Camii’nde restorasyon 3 yıldır bitirilemiyor. 1853 yılında inÅŸa edilen camide çalışmaların uzama sebebi ise bir önceki restorasyonda yapılan hatalar. Cami geçmiÅŸte yanlış restorasyon teknikleriyle yenilenmiÅŸ, sıvasında çimento bile kullanılmış. Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın sponsorluÄŸunda bugüne kadar 3 milyon Türk Lirası harcanarak yürütülen çalışmaların bu sorunlar yüzünden bitirilemediÄŸi belirtiliyor. Restorasyonun önümüzdeki yıl nisan ayında tamamlanması planlanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü yetkilileri “1980’lerde müdahaleler çimento ile yapılıyordu. Bugün biz bu müdahaleye yanlış diyoruz ama o zamanın ÅŸartlarında uygun teknikti. Bugün Horasan sıva kullanıyoruz, bu beÅŸ altı yıldır bilinmekte.” diyor. Yetkililer, her dönemin kendine göre restorasyon tekniÄŸi olduÄŸunu hatırlatarak, “Önceki dönemlere çamur atmak bir ÅŸey deÄŸiÅŸtirmiyor. O zamanın ÅŸartlarına göre tadilatı yapanlar doÄŸru yaptığını düÅŸünmüÅŸtür. Kimse kötü restorasyon yapayım diye çalışmaz. Bugün iÅŸler bilimsel ve özenilerek yapılıyor. Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü görevini en iyi ÅŸekilde yerine getirmeye çalışıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Vakıflar 1. Bölge MüdürlüÄŸü’nden alınan bilgiye göre, tarihi caminin dış cephesinde tahmin edilenin dört katı daha fazla iÅŸ çıktı. Caminin taÅŸlarında dökülme ve kullanılan taşın düÅŸük kalitede olması da sorunlar arasında. Buna baÄŸlı olarak her taÅŸ tek tek iÅŸleniyor ve restorasyon süresi uzuyor.

“Hızlı restorasyon hataya sebebiyet veriyor. Biz bu iÅŸin ehli insanlarla ve bilimsel metotlarla çalışıyoruz.” diyen yetkililer, Horasan sıvanın kurumasının bile iki yıl sürdüÄŸünü söylüyor. Caminin restorasyonunda çeÅŸitli üniversitelerden hocalarla çalıştıklarının da bilgisini veren yetkililer, hocaların en az ayda 1 kere ÅŸantiye alanını teftiÅŸe geldiÄŸini belirtiyor.

Denize sıfır konumda bulunan caminin yoÄŸun neme ve tuza maruz kalmasına karşı bir önlem alınmayacağını söyleyen yetkililer, “EÄŸer bir koruma önlemi alırsak, taÅŸların içinde kalan nem içeride hapsedilmiÅŸ olacak ve nemden dolayı çürümeyi hızlandırmış olacağız. Bazen yapıları doÄŸal sürecine bırakmak daha yararlı oluyor.” diye konuÅŸuyor.

Caminin restorasyonunda yapılan çalışmalar ÅŸu ÅŸekilde sıralanıyor: “Cami dış cephe konservasyonları baÅŸladı, minare onarımları tamamlandı, ana kubbe kurÅŸunları deÄŸiÅŸtirildi. Yine camii harimi ve hünkar kasrında sıva raspaları, ahÅŸap kapı ve pencerelerin tamiratları ve yenilenmesi tamamlandı. Ayrıca camii hariminde ve Hünkar Kasrı’nda bulunan betonarme döÅŸemelerin tamamı kaldırıldı, ahÅŸap karkaslar yapıldı. Cami harimindeki alçı ve stükoların konservasyonlarına baÅŸlandı.”

5 KEZ DAHA ONARILMIÅž

Büyük Mecidiye (Ortaköy) Camii 1853 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Mimar NigoÄŸos Balyan’a yaptırıldı. Yapının bulunduÄŸu alan denize doÄŸru doldurulmuÅŸ bir yarımada üzerindedir. Caminin bulunduÄŸu alanda daha önce 1721 yılında Vezir Ä°brahim PaÅŸa’nın damadı Mahmut AÄŸa bir mescit yaptırmış ve bu mescit 1730 yılında Patrona Halil Ayaklanması esnasında yıkılmıştır. Yapı günümüze kadar beÅŸ adet (1862-1866-1894-1964-1984) kapsamlı onarım geçirmiÅŸti.

ZAMAN  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.