BÖLGEDEN
Yer Güneysu: `HES var sıkıntı var`
Rize`nin Güneysu İlçesi`nde yapımı süren hidroelektrik santral (HES) inşaatı ile tünele alınacak olan Dumankaya deresinin suyunun Salarha deresine aktarılacak olması düzenlenen gösteri ile protesto edildi. Yöre halkı protesto sırasında "HES, var sıkıntı var? pankartı açtı.
Güneysu Çevre Platformu ile onlara destek veren Karadeniz Ä°syandadır Platformu (KÄ°P) üyelerinin düzenlediÄŸi protesto gösterisine HAS Parti Ä°stanbul eski il baÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet BekaroÄŸlu eÅŸi Aysen BekaroÄŸlu’da katılarak destek verdi. Ä°lçe merkezinde toplanan ve ellerinde “HES var, sıkıntı var” pankartı ile yürüyüÅŸe geçen grup, “dereler özgürdür, özgür akacak” ve “HES yapma boÅŸuna, sıkıntı oluruz başına” sloganları atarak Dumankaya deresi üzerindeki Katarahte gölüne doÄŸru yürüyüÅŸe geçti. Grup, yapımı süren ve Dumankaya deresinin suyunu tünelle Salarha deresine aktaracak olan HES inÅŸaatı önünden geçerken açılan tünele doÄŸru taÅŸ attı. Bu sırada Ali ErdoÄŸan isimli bir kiÅŸi HES karşıtı gruba tepki gösterdi. Mehmet BekaroÄŸlu, tartıştığı Ali ErdoÄŸan adlı vatandaÅŸa “Hadi sen iÅŸine bak, biz açıklama yapalım sonra sende yaparsın” dedi.
NEDÄ°R DERDÄ°NÄ°Z?
Grup adına basın açıklamasını okuyan 13 yaşındaki Peride Bahar Ä°stif, HES var sıkıntı var söyleminin arttığını belirterek artık bunun yetkililer tarafından görülmesi gerektiÄŸini belirrtti. YaÅŸamın ülke genelinde olduÄŸu gibi Karadeniz’de de hızla yok edildiÄŸini ifade eden Ä°stif, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Bugün, bir yok oluÅŸ sürecine dikkat çekmek için ülkede HES projelerinin iÅŸleyiÅŸ mantığını en çarpıcı bir ÅŸekilde görünür kılabilecek bir noktada bulunmaktayız. Ayak bastığımız bu noktada devlet, sermaye ve doÄŸa ilÅŸikisi daha berrak bir ÅŸekilde görülebilmektedir. Dikkatlerin bu noktaya toplanması için bir araya geldik, hep birlikte ve ısrarla ÅŸunu söylüyor ve bunu söylemekten feragat etmiyoruz.
HES VAR SIKINTI VAR
Artık bu sıkıntıyı görün !
Ülkemizde ve Karadeniz’de doÄŸaya yapılan saldırılar artık tahammül edilemez boyutlardadır. YaÅŸam, ülkemizin tüm doÄŸal alanlarında olduÄŸu gibi Karadeniz’de de hızla yok ediliyor. Ekolojik deÄŸeri en yüksek olan DoÄŸu Karadeniz Havzası ise artık yapılan saldırılara karşı neredeyse direncini yitirmek üzeredir. 1.5 milyon sene içerisinde yavaÅŸ yavaÅŸ ÅŸekillenerek bugünkü görkemine ulaÅŸan bu vadiler bu eÅŸsiz güzellikteki doÄŸa insan eliyle bir anda acımasızca yok edilmektedir.
Evet ısrarla söylüyoruz ülke coÄŸrafyasını baÅŸtan sona kuÅŸatan HES projelerinde SIKINTI var.
Gün geçtikçe belirginleÅŸen ciddi bir sıkıntı var hem de.
Bu sıkıntıyı artık görün !
Bu yüzden bugüne kadar hiçbir kurum ve hiçbir oluÅŸumun yüksek sesle dile getirmeye cesaret edemediÄŸi bir soru var ki, biz Güneysulular ve yaÅŸam savunucuları bu soruyu bugün korkusuzca ve açıkça soruyoruz;
Çalık Enerji Grubunun Güneysu’da ne iÅŸi var?
Güneysuya hayat veren derelerin üzerinde Çalık Enerji neden çöreklenmiÅŸtir?
Burada bir sıkıntı yok mu sizce?
Elbette var, o zaman bu sıkıntıyı görmeye ve düÅŸünmeye davet ediyoruz sizleri.
Karadenizli’nin tatlı uykusundan uyanmasına, gerçeÄŸi bütün çıplaklığı ile öÄŸrenmesine izin verilmek istenmiyor mu acaba? Bunun için mi Güneysu seçildi bu yüzden mi Çalık Enerji burada? Artık bu soruyu sormak zorundayız.
Ve nedir bu aceleniz?
Afet ve savaÅŸ koÅŸullarında uygulanan acele kamulaÅŸtırmalarla ile yüzlerce yıldır sahip olduÄŸumuz arazilere neden birer birer el koyuyorsunuz? Kimden neyi acele acele kaçırıyorsunuz? GeçmiÅŸte tapu yolu ile sahip olunan araziler ormanlaÅŸtı diyerek elimizden alıp, köylerde bulunan korular ve evlerimizi neden acele acele kamulaÅŸtırılıyorsunuz? Ve ardından neden birdenbire Karadenizdeki HES projelerinin sayısını 10 kat arttırıyorsunuz? Nedir derdiniz?
BulunduÄŸumuz bu noktadan derenin suyu Çalık enerji Grubu tarafından alınarak yeraltında inÅŸa edilmiÅŸ olan ÅŸu görmüÅŸ olduÄŸunuz borulara aktarılacaktır. Binlerce yıldır yatağında akarak Güneysu’ya hayat veren bu dere bundan sonra akmayacaktır. Neden sularımızı bizden saklıyor bizden kaçırıyorsunuz? Yoksa Karadenizde derelerin akmayacağı ve vadilerin zorunlu olarak boÅŸaltılacağı zamanlar yakın mı? GidiÅŸatın bu yönde olduÄŸuna dair yüzlerce kanıtımız var ; ÖrneÄŸin HES projeleri uygulandığı taktirde 78 kilometrelik Ä°kizdere Vadisinde su sadece 8 kilometrelik bir mesafede akacağını biliyoruz. Çayelinde ÅŸimÅŸir ve kestane aÄŸaçlarının kuruduÄŸunu da biliyoruz. ÇamlıhemÅŸin’de ve bütün olarak Karadeniz’de yüzlerce maden arama lisansı dağıttığınızı da biliyoruz.
Israrla SIKINTI VAR diyoruz. Bizlere doÄŸruyu açıkça söylemiyorsunuz ve çok acele ediyorsunuz.
Derelerimizi önce gözden uzaklaÅŸtırıp sonra da para karşılığı bizlere satma niyetiniz mi var yoksa? Suyumuzu yakın gelecekte aynen petrol boru hatları gibi ÅŸehirler ve ülkeler arasında dolaÅŸtırma niyetinde misiniz acaba? Açıkça söyleyin gerçekleri.
HES projeleri yasa dışıdır bunu biliyoruz; insan haklarına, anayasaya, imzalanan uluslar arası sözleÅŸmelere aykırıdır. Suyun kullanım hakkı ne Çalık Enerjiye ne de baÅŸka bir ÅŸirkete devredilemez; bu ‘kul hakkı’dır, bu suda hayvanın hakkı vardır, aÄŸaçların hakkı vardır, bu hak en mukaddes hakkımız olan ‘yaÅŸama hakkı’mızdır, kimse bu hakkı bir baÅŸkasına devretmemizi bizden talep etmesin, beklemesin. Buna kimseninin hakkı, yetkisi yoktur.
Ä°ÅŸte bu yüzden SIKINTI VAR Ä°SYAN VAR !
Çalık Enerji Güneysu’dan defol, hakkımız olan suyumuzu sana devretmiyoruz.
Güneysu Çevre Platformu
Potamya Derelerini Koruma Platformu
Karadeniz Ä°syandadır Platformu Rize Çalışma Grubu"”
Henüz yorum yapılmamış.