Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

BÇG, Anasol-M Hükümeti'ni elinde oynatmış

Batı Çalışma Grubu 28 Şubat sürecinde, bürokrasiyi elinde tutmuş.



BALYOZ Darbe Planı davasının 100. duruÅŸmasında seminerde darbe planının konuÅŸulduÄŸunu itiraf eden emekli Orgeneral Çetin DoÄŸan’ın, 28 Åžubat sürecinde iktidarı rehin aldığı ortaya çıktı. DoÄŸan’ın “BaÅŸkanlığını ben yaptım” dediÄŸi Batı Çalışma Grubu (BÇG), tam 303 kaymakamı fiÅŸleyip tayin ve terfi listesini hazırlamış.BÇG’nin hazırladığı tayin ve terfi listesi Anasol-M Hükümeti tarafından aynen hayata geçirilmiÅŸ.

303 kaymakam tek tek fiÅŸlenmiÅŸ

TBMM Darbe Komisyonu ile Genelkurmay arasında gönderilip gönderilmediÄŸi tartışma konusu olan BÇG’nin fiÅŸleme listesine STAR ulaÅŸtı. 28 Åžubat soruÅŸturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay BaÅŸkanlığı Plan Harekat Daire BaÅŸkanı Orgeneral Çetin DoÄŸan tarafından hazırlanan BÇG listelerinde, sivil iktidarın yapması gereken tayin terfi iÅŸlerinin bizzat organize edilip iktidara dikte edildiÄŸi görülüyor.

Ä°çki içmez onun için ‘irticacı’dır

Dönemin Genelkurmay Ä°kinci BaÅŸkanı Çevik Bir baÅŸkanlığında hayata geçirilen BÇG faaliyetleri kapsamında tam 303 kaymakam tek tek fiÅŸlenmiÅŸ. Aralarında solcu ve ateistlikle suçlananların da bulunduÄŸu; ancak çoÄŸunluÄŸunu irtica ile suçlanan kaymakamların oluÅŸturduÄŸu listede kimin hangi gazeteyi okuduÄŸu, içki içip içmedikleri, eÅŸlerinin giyim tarzları, ne tür müzikleri dinledikleri, hangi siyasi ve sivil toplum kuruÅŸlarına yakın durdukları ile geçirdikleri soruÅŸturmalar tek tek yazılmış.

Hükümete ‘emir gibi’ talimatlar

FiÅŸleme ile yetinmeyen BÇG, bürokrasiyi de resmen ÅŸekillendirmiÅŸ. Raporun ‘Yapılan iÅŸlemler’ baÅŸlıklı kısımda Batı Çalışma Grubu, hangi kaymakamların nereye atanacağı ve terfi durumlarını da kararlaÅŸtırmış. Kaymakam listesinde bazı kaymakamların yerinde kalması yönünde rapor verilirken, bazılarının ise baÅŸka yerlere gönderilmesi isteniyor. Bazı kaymakamlar için, “Yerinde kalsın”, “Yer deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılacak”, “Disiplin cezası uygulanacak”, “Üst gruba atanacak”, “Üst maktama atanması uygundur” gibi ibareler kullanılması dikkat çekiyor.

1998 yılında hazırlandığı anlaşılan BÇG raporlarında alınan kararların, dönemin hükümeti Anasol-D’ye de dikte ettirilmesi isteniyor. EÅŸleri baÅŸörtülü olduÄŸu için ‘Atamalı irtica kaymakam’ ile damgalanan bazı kaymakamlar için: “Konunun, BaÅŸbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu (UTKK) Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’na bildirilmesi” notunun düÅŸülmesi dikkat çekiyor.

İhtilal planını itiraf etmişti

BALYOZ Darbe Planı davasının 100. duruÅŸmasında 1 numaralı sanık emekli Orgeneral Çetin DoÄŸan, Balyoz seminerinde gerçek kiÅŸi ve olaylar üzerine bir senaryonun oynandığını kabul etmiÅŸti. DoÄŸan (Adil düzen mutlaka gelecek, kanlı mı kansız mı gelecek onu zaman gösterecek) mealinde söylemlerin parti liderlerince gündeme pervasızca taşındığı ortamda, ordunun geri bölgesinde bölücü ve irticai kalkışmaların, sıkıyönetim planlarının tartışılması için senaryoya dahil edilmesinden acaba neden rahatsızlık duyulmaktadır’’ sözleri savcı tarafından itiraf sayılmıştı.
  STAR  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.