Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Suriye'de insanlık dramı: İnsanlar yanıyor

UNSMIS'de görev yapan 20'nin üzerinde gözlemci dün köye girmeyi başardı.



BM SözcülüÄŸü, Suriye'de görev yapan BM Gözlemci Misyonu(UNSMIS) personelinin katliam yapılan Kubeyr köyüne ulaÅŸtığını bildirdi. Sözcülük tarafından yapılan açıklamada, daha önce engellerle karşılaÅŸtıkları için bir türlü Kubeyr'e gidemeyen BM gözlemcilerinin en sonunda köye ulaÅŸtıkları duyuruldu.

Verilen bilgiye göre, UNSMIS'de görev yapan 20'nin üzerinde gözlemci dün yerel saatle 15.30'da köye girmeyi baÅŸardı. Ancak köyün boÅŸ olması nedeniyle BM gözlemcileri geçen ÇarÅŸamba günü yaÅŸanan katliamın tanıklarıyla konuÅŸamadı.

BM gözlemci ekibinin, Kubeyr'e komÅŸu bir baÅŸka köyde yaÅŸayan ve BM ekibini görünce Kubeyr'e gelen kiÅŸilerle görüÅŸtükleri, bu kiÅŸilerin de katliamla ilgili duyduklarını BM personeline anlattıkları, kaybolan yakınlarından söz ettikleri kaydedildi.

BM gözlemci ekibinin köyün civarında zırhlı araçların izlerini gördükleri belirtilen açıklamada, köyde bazı evlerin zırhlı araçlardan atılan roketlerle, el bombalarıyla zarar gördüÄŸü, bazı evlerin içinde duvarlarda ve yerlerde kan izlerinin görüldüÄŸü, evlerin dışında hala yangın ateÅŸinin devam ettiÄŸi ve köyde son derece ağır bir yanık insan bedeni kokusunun hissedildiÄŸi bildirildi.

Açıklamada ÅŸöyle denildi:

''Bu saldırının hangi koÅŸullarda cereyan ettiÄŸi hala net deÄŸil. Saldırıda ölenlerin isimleri, olayın detayları ve kaç kiÅŸinin öldüÄŸü hala teyit edilemedi. BM gözlemcileri halen olayın gerçeklerinin tespit edilmesine çalışıyorlar.''

BM SözcülüÄŸü, Kubeyr köyünde BM Gözlemci Misyonu (UNSMIS) gözlemcileri tarafından çekilen görüntülerden oluÅŸan bir video klibi de youtube'e koyarak BM gazetecileriyle paylaÅŸtı.

-BM'ye Suriye protestosu-

Bu arada BM binasının tam karşısındaki Dag Hammorskjold parkında, Suriye'de Esed rejimini ve Hula katliamını kınayan Suriyeli bir grup, yerde kefene sarılı ÅŸekilde duran, Suriye'de hayatlarını kaybedenleri simgeleyen cansız mankenlerle BM'yi ve Esed rejimini protesto etti. Göstericiler ellerinde, ''Hula Soykırımı: BM, SessizliÄŸin Yüzünden Ä°nsanlar Ölüyor'' yazılı büyük bir pankart tuttu.

- Suriye'nin Dera ÅŸehrinde bombardımanda 17 kiÅŸi öldü

Suriye'nin Dera ÅŸehrinde gece yaÅŸanan bombardımanda 17 sivilin öldüÄŸü bildirildi. Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemcisi, ölenlerden 10'unun kadın olduÄŸunu aktardı.

Ä°nsan hakları grubu, ayrıca bombardıman sonrası Dera'da ordu ile muhalif savaÅŸçılar arasında çatışmalar yaÅŸandığını belirtti.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemcisi, baÅŸkent Åžam'da da BeÅŸÅŸar Esed'e baÄŸlı ordu ile muhalifler arasında gece ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸandığını ve bölgede patlama sesleri durulduÄŸunu ifade etti. Åžam'dan güneydeki Dera ÅŸehrine giden yolun ise yanan lastiklerle kapandığını açıkladı.

Suriyeli aktivistler, Dera hariç ülke genelinde dün 44 kiÅŸinin öldüÄŸünü kaydetti. Buların yarısının ise Humus ve Åžam'ın ilçelerinde olduÄŸu vurgulandı.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemcisi, dün ülke genelinde ayrıca 25 askerin öldürüldüÄŸünü aktardı.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.