Sosyal Medya

BÖLGEHABER

15.Ulusal su ürünleri sempozyumu Rizede başladı

15. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu Rize'de Başladı



Ä°smail Kahraman Kültür Merkezinde baÅŸlayan sempozyum 4 gün boyunca devam edecek. Sempozyumda 50 profesör, 57 doçent, 135 yardımcı doçent, 67 doktor, 124 araÅŸtırma görevlisi ve 198 araÅŸtırmacı yer alıyor.

Tarımsal Ãœretim ve GeliÅŸtirme (TÃœGEM) Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, ´´Su ürünleri Avrupa BirliÄŸi ülkelerine ihraç edebildiÄŸimiz tek hayvansal ürün olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır´´ dedi. 
    
Akdeniz, ´´15. Ulusal Su Ãœrünleri Sempozyumu´´nda yaptığı konuÅŸmada, kaliteyi ve standardı yakalamak, üretimde verimliliÄŸi artırmak için su ürünlerinin desteklendiÄŸini belirtti. 
 
Su ürünlerine saÄŸlanan destek sonucu 2002 yılında 60 bin ton olan üretimin 2008 yılı sonunda 156 bin 400 tona ulaÅŸtığını ifade eden Akdeniz, ´´Bu üretimin 91 bin 200 tonu avcılık, 65 bin 200 tonu yetiÅŸtiricilikten saÄŸlanmaktadır. Ãœlkemizde su ürünlerinin seyrine bakıldığında hızlı bir geliÅŸme yaÅŸanmaktadır. Sanayiye saÄŸladığı hammadde, gerekse vazgeçilmez insan gıdası olması hasebiyle vazgeçilmezdir. Su ürünleri AB ülkelerine ihraç edebildiÄŸimiz tek hayvansal ürün olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır´´ diye konuÅŸtu. 
    
Son altı yılda su ürünleri ihracatında önemli bir aÅŸama kaydedildiÄŸini belirten Akdeniz, ÅŸunları söyledi:´´Bu süre içerisinde ihracatımız yüzde 236 artış göstererek 414 milyon dolara ulaÅŸmıştır. İç su balığı üreten firma sayısı bin 395, deniz balığı üreten firma sayısı 350´ye ulaÅŸmıştır. Bunların toplam yıllık kapasitesi 199 bin 360 ton civarındadır. Türkiye´de su ürünleri hızlı bir geliÅŸme içerisindedir. Elbette 2008 yılında yaÅŸanan kriz nedeniyle sektörde bir küçülme, daralma yaÅŸandı. Bakanlığımız tarafından su ürünlerinin desteklenmesi kapsamında 5 yılda 292 milyon lira destekleme ödemesi yapılmıştır.´´ 
Bunca geliÅŸmeye raÄŸmen su ürünlerinin istenilen düzeyde olmadığını kaydeden Akdeniz, ´´Sloganımız ´Türkiye üretecek, AB ve dünyanın bazı ülkeleri yiyecek.´ Dolayısıyla bizim su ürünleri sektöründe ihracat ÅŸansımız, direncimiz yükselecek. Dış ülkelere ihracatın yanında iç tüketimde de henüz yeterli seviyede deÄŸiliz. Türkiye´de su ürünleri tüketimi AB ülkelerinden 3 kat az. İç tüketimi de artırmalıyız´´ dedi. 
    
Rize Valisi Zekeriya Åžarbak ise Türkiye´nin su kaynakları bakımından bazılarına göre zengin bazılarına göre fakir olduÄŸunu ifade etti. 
    
Deniz kaynağı açısından Türkiye´nin tartışmasız zengin olduÄŸunu vurgulayan Åžarbak, ´´Üç tarafı denizlerle çevrili önemli bir deniz kaynağına sahibiz. Ä°hmal edilemeyecek derecede de tatlı su kaynağımız var. Bunun için su ürünleri insanımızın beslenmesinde ve endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Ancak üzülerek belirteyim, dünya çapında üretim yapan endüstrimiz yoktur. Bu anlamda bu tür sempozyumların su ürünleri sektörüne önemli katkı saÄŸlayacağını düşünüyorum´´ diye konuÅŸtu. 
    
Türkiye ve Avrupa ülkelerinden 600´ün üzerinde bilim adamının katıldığı sempozyumda, yetiÅŸtiricilik ve biyoteknoloji, balık saÄŸlığı ve yönetimi, deniz ekosistemi, içsu ekosistemi, balıkçılık yönetimi, iÅŸleme ve pazarlama konuları ele alınacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.