Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Bu iddia Rizeyi karıştırdı

Rize Valisi Kasım Esen, orta Doğu'dan gelen turistlerin böcek getirerek ormanları kuruttuğu söylentilerinin doğru olmadığını bildirdi.



Vali Esen, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada bilinen 50 ladin türünden biri olan Doğu ladininin, Doğu Karadeniz´in önemli orman ağaçlarından biri olduğunu, bölge ormanlarının üçte birinin ladin ağacı olduğunu belirtti.

     Bu ormanların 1960 ve 1980´li yıllardan bu yana Avrasya ladin ormanlarının en yıkıcı kabuk böceklerinin saldırısına maruz kaldığını ifade eden Esen, bu böceÄŸin Fransa, Gürcistan, Ä°ngiltere ve Türkiye´de yıkıcılığını sürdürdüğünü kaydetti.

     Bu zararlı böceklerin 1960´lı yıllarda Gürcistan´dan Türkiye´ye geçtiÄŸini bildiren Esen, böceklere karşı Orman TeÅŸkilatı ve Karadeniz Teknik Ãœniversitesi (KTÃœ) Orman Fakültesinin biyolojik mücadelesinin sürdüğünü ifade etti. 
    
     Esen, bölgede yayılan söylenti terörü ile Orta DoÄŸu´dan gelen turistlerin böcek getirerek ormanları kuruttuÄŸu söylentilerinin doÄŸru olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

     ´´Konuyla ilgili KTÃœ tarafından da bir inceleme ve açıklama yapılmıştır. Yine mahalli bir gazetede yer alan Rize´de Verçenik Dağı´nda turistlerin Türk bayrağını indirdiÄŸi, yerine kendi bayraklarını astığı iddiası ValiliÄŸimizce güvenlik makamlarına araÅŸtırtılmış ve bunun doÄŸru olmadığı tespit edilmiÅŸtir. Bu iddia geçen yıl ocak ayında Pazar ilçesinde bir radyo kanalında ileri sürülmüştü. DoÄŸru olmayan bu haber muhtelif kiÅŸilerce yeni olmuÅŸ gibi söylentilerle yayılmaya çalışılmıştır.´´

     Esen, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununa göre söylentilerle halk arasında korku ve panik yaratmak ya da halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aÅŸağılamanın suç olduÄŸunu, söylenti terörü ile yabancı düşmanlığı yapmanın insanlığa karşı iÅŸlenmiÅŸ suç sayıldığını bildirdi.

     Esen, Türk milletinin dünyadaki itibarına gölge düşürecek açıklama ve yayınlarda gösterilecek titizliÄŸin, Türk milletinin insan sevgisinin göstergesi olacağını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.