Sosyal Medya

AYDER'E TURİST ÇIKARTMASI

Geçen yaz kapasitesinin üzerinde talep gelen Rize'nin doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla ünlü Ayder Yaylası'nın, bu yaz da gelen talebi karşılamasının mümkün olmadığı belirtildi.



Hayatın stresinden ve yoÄŸun temposundan uzaklaÅŸmak isteyenlerin son yıllarda tercih etmeye baÅŸladıkları DoÄŸu Karadeniz'de en fazla ziyaret edilen yerlerden olan Ayder Yaylası, 1987 yılında turizm merkezi ilan edildi. 

      Yaylada doÄŸa ile bütünleÅŸmiÅŸ yayla evleri, oteller ve pansiyonlara, kamp yapmak için gelenlerin kurduÄŸu çadır ve karavanlar eÅŸlik ediyor. Özellikle hafta sonları piknik yapmak isteyenlerin yoÄŸun ilgisin çeken Ayder Yaylası'nda zaman zaman yaÄŸan yaÄŸmur bile ziyaretçileri planlarından alıkoyamıyor. Rize Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Ä°smail HocaoÄŸlu, Rize'nin doÄŸal güzellikleri, tarihi ve kültürel deÄŸerleriyle Türkiye'nin turizminde önemli bir yere sahip olduÄŸunu söyledi. 

     Bölgede 1990'lı yıllardan sonra geliÅŸmeye baÅŸlayan yayla ve daÄŸ turizminin odağında olan Rize'nin son yıllarda alternatif turizmin hemen bütün alanlarında geliÅŸme gösterdiÄŸini, özellikle iç turizmde günden güne artan taleple karşılaÅŸtığını anlatan HocaoÄŸlu, ''Bunun sonucunda Rize'ye gelen turist sayısı son 5 yılda yüzde 50'nin üzerinde arttı. Rize'ye 2003 yılında 321 bin turist gelmiÅŸken bu rakam geçen yıl 475 bin civarında gerçekleÅŸti. Yani Rize'yi ziyaret eden turist sayısı son 5 yılda yüzde 52 artış gösterdi'' dedi. 
 
     Rize'nin yaylaları, 3 bin metre yükseklikteki buzul gölleri, ÅŸelaleleri ile doÄŸayla iç içe tatil yapmak isteyenlere alternatif tatil imkanı sunduÄŸunu vurgulayan HocaoÄŸlu, ilin en önemli turizm deÄŸerlerinin başında da Ayder Yaylası'nın geldiÄŸini kaydetti. 
 
     Ayder Yaylası'nın resmi olarak bin 200, gayri resmi olarak ise bin 500 civarında yatak kapasitesi bulunduÄŸunu belirten HocaoÄŸlu, ''Ayder geçen yıl iyi bir sezon geçirdi, adeta ziyaretçi akınına uÄŸradı. Hatta otel iÅŸletmecileri, talepleri karşılayamadıklarını söylediler. Bu, sevindirici bir geliÅŸme. Åžu ana kadar edindiÄŸimiz izlenimler bu yıl da Ayder'in iyi bir sezon geçireceÄŸi yönünde'' diye konuÅŸtu. 
 
       HocaoÄŸlu, Ayder Yaylası'nda önceki yıllarda sadece yaz aylarında yoÄŸunluk olduÄŸunu, ancak son yıllarda birkaç günlük tatillerde bile Ayder'deki otellerin önemli doluluk oranına ulaÅŸtıklarını ifade ederek, ÅŸunları söyledi: 
    
      ''ÖrneÄŸin bu yıl 18-19 Mayısta Ayder'deki çoÄŸu otelimiz önemli doluluk oranına ulaÅŸtı. Önceki yıllarda yaz mevsiminde dolan Ayder'deki oteller, artık kısa tatiller, bayram tatillerinde de önemli doluluk oranına ulaşıyor. Yaz mevsimi için de Ayder'deki otellerin rezervasyonları ÅŸimdiden doldu. Bu da Ayder'in bu yaz mevsiminde de hareketli olacağını gösteriyor. Bunda Rize'nin turizm seçeneklerinin tatilcileri cezbetmesinin etkili olduÄŸunu düşünüyorum. Çünkü deniz, kum, güneÅŸ turizminin dışındaki bütün alternatif turizm türlerine iyi bir ÅŸekilde cevap verebilecek potansiyelimiz var. Rize son yıllarda turizm arenasında kendinden sıkça söz ettirmekte ve tatilcilerin ilgisini çekmektedir. Bu yıl geçen yıldan daha fazla turistin Rize'ye geleceÄŸine inanıyorum.'' 
      Rize'nin en önemli zenginliÄŸi ve sermayesinin doÄŸa olduÄŸunu, doÄŸanın korunmaması durumunda gelen turiste bir ÅŸey sunulamayacağını vurgulayan HocaoÄŸlu, ''Bir ÅŸey korunup kullandıkça geliÅŸir ve deÄŸer kazanır. Bu nedenle doÄŸanın korunmasına özen göstermeli, bu ÅŸekilde kullanmaya dikkat etmeliyiz'' dedi. 
        Ayder Çevre ve Turizm DerneÄŸi BaÅŸkanı ve otel iÅŸletmecisi Kemal Er ise Ayder'in kendisini ispatlamış ve gelen talebi karşılayamaz konuma gelmiÅŸ bir bölge olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ''Åžu anda Ayder'deki tesisler gelen talebi karşılayamıyor. Yeni tesis yapılması da bölge sit alanı olduÄŸu için mümkün deÄŸil'' diye konuÅŸtu.     

      Ayder'e yaz mevsimi için oldukça yoÄŸun talep geldiÄŸini, geçen yıla göre taleplerde yüzde 50'ye yakın artış olduÄŸunu kaydeden Er, ''Ayder'de sezon açıldı. Kısa bir süre içinde oteller tamamen dolar. Ayder'e talep var ve bu her geçen gün artıyor. Ancak kapasitenin sınırlı olması nedeniyle bu artışı deÄŸerlendiremiyoruz. Yani geçen yıl ne kadar kiÅŸi konakladıysa bu yıl da ancak o kadar kiÅŸiyi konaklatabileceÄŸiz'' diye konuÅŸtu.

     Ayder'e iç turizmde genellikle İç Anadolu, Marmara ve Ege bölgelerinden ziyaretçi geldiÄŸini belirten Er, ''Son birkaç yıldan bu yana bölgede yapılan heliski, yurt dışında bölgenin inanılmaz reklamını yapıyor. Heliskinin bölge için önemli katkısı olduÄŸu, çok iyi tanıtım saÄŸladığı kanaatindeyim. Bölgemizin doÄŸası nedeniyle Türkiye genelinde en ÅŸanslı bölge olduÄŸunu düşünüyorum. Bunun kıymetinin bilinmesi gerek'' diye konuÅŸtu. 
    
     Ayder Kaplıcaları Tesis Müdürü Zeliha Yıldırım da 1992 yılında hizmete açılan kaplıcaların birçok hastalığa iyi geldiÄŸini belirterek, kaplıcalarına gelen turistin her yıl arttığını, geçen yıl yerli ve yabancı olmak üzere kaplıcalardan 100 bine yakın kiÅŸinin faydalandığını söyledi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.