Sosyal Medya

RİZE (HEMŞİN) ORGANİK ÇAYDA MARKA OLACAK

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, yaptıkları çalışmalarla; organik çay denilince Türkiye, Türkiye'de de Doğu Karadeniz'in akla gelmesi ve Rize'nin organik çayda marka olmasını hedeflediklerini söyledi.



Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyada refah seviyesi ve sağlığa verilen önem arttıkça, yaşamla ilgili talepler çoğaldıkça, organik ürünlere olan talebin arttığını belirtti.
     Organik ürünlere olan talebin arttığı ortamda organik çaya da talebin her geçen gün artmasının doÄŸal olduÄŸunu vurgulayan Yüce, ''Bu nedenle Rize'de pilot bölge olarak HemÅŸin'de organik çay üretimi konusunda çalışma baÅŸlattık. Bu çalışmamızı daha sonra Rize geneline, ardından Trabzon, Giresun ve Artvin'deki bütün çay bahçelerine yaygınlaÅŸtırmayı düşünüyoruz. Böylece organik çay denilince Türkiye, Türkiye'de de DoÄŸu Karadeniz'in akla gelmesi ve Rize'nin organik çayda marka olması için çalışıyoruz. Hedefimizi bu ÅŸekilde koyduk'' dedi.
     Organik çay üretiminde Türkiye'nin en önemli avantajının iklimin getirdiÄŸi ÅŸartlar olduÄŸunu, dünyada çay üreten ülkeler arasında Türkiye'nin bulunduÄŸu coÄŸrafi konumda çay üreten baÅŸka ülke olmadığına dikkati çeken Yüce, ÅŸunları söyledi:
     ''Kuzeyde 42 enlem derecesinde ekonomik olarak çay üreten tek ülke Türkiye'dir. Dünyadaki tarım ürünlerin en önemli sorunu haÅŸere ile toprak ve bitki zararlılarıdır. Bizim en önemli avantajımız ise bugüne kadar topraklarımızda toprak zararlısına rastlamamamızdır. Aynı ÅŸekilde çay bitkisinde yaprak kuruması gibi bir hastalıklarla da karşılaÅŸmadık. Bu, iklimin bize sunduÄŸu bir ÅŸey. Dolayısıyla hastalıklardan korunmak için kimyasal ilaçlamaya ihtiyaç duymuyoruz. Yani bizim çaylıklarımız sıfır riskli. Bunu avantaja dönüştürmek istiyoruz. Kullandığımız gübreyi de organik gübreye çevirdiÄŸimiz zaman bölge tamamen seçilmiÅŸ bölge olacak.''
    
    
ORGANİK ÇAY FABRİKASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

    
     Yüce, bölgede ilk olarak HemÅŸin ilçesinde organik çay fabrikası kurmak için çalışma baÅŸlattıklarını kaydederek, şöyle dedi:
     ''Åžu an inÅŸaat halinde olan fabrikayı 6 ay sonra teslim almayı, ardından hazırlıkları yapıp 2009 yılında üretime açmayı planlıyoruz. HemÅŸin'de 353 üretici ile 926 dekar arazide organik üretim yapılması için sözleÅŸme yaptık. AnlaÅŸtığımız üretici sayısı ilçedeki üreticilerin üçte ikisi oranına yaklaÅŸtı. Fabrikanın üretime açıldığı tarihte ilçedeki bütün üreticilerle anlaÅŸmayı planlıyoruz. Böylece bu bölgeyi organik tarım havzası yapmaya çalışacağız. Ãœreticilerin sertifikalandırılması için de bir sertifikasyon firması ile anlaÅŸtık. Ãœreticileri bilgilendirmek için zaman zaman toplantılar ve eÄŸitim seminerleri düzenliyoruz. Program dahilinde ilçedeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''
     HemÅŸin'de yapılmakta olan fabrikanın günlük kapasitesinin 100 ton olacağını, ilk olarak yüzde 25 organik yüzde 75 konvansiyonel üretim yapacaklarını anlatan Yüce, ancak organik üretimi sürekli artırarak 2 yıl içerisinde yüzde 100 organik üretime geçeceklerini söyledi.
     Yüce, dünyada yılda 10 bin tonun üzerinde organik çay üretimi yapıldığını, ancak ihtiyaç duyulan miktarın gittikçe arttığını sözlerine ekledi.
    
    
ÖZEL SEKTÖRDEN ORGANİK ÇAY İHRACATI

    
    
Bu arada Rize'de özel sektörde organik çay üreten tek firma olan Karali Çay'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karali, 2003 yılından bu yana Rize'deki 300 dönüm çaylıktan organik çay üretme çalışmaları yaptıklarını, yılda ortalama 35 ton organik çay ürettiklerini söyledi.
     Son dönemde ihracata ağırlık vermeye baÅŸladıklarını ifade eden Karali, ''GeçtiÄŸimiz aylarda Japonya'ya gönderdiÄŸimiz deneme amaçlı 2.5 ton organik çay oldukça ilgi gördü. Bunun dışında Almanya, Estonya ve Fransa'dan da organik çayımıza talep var. Bu talepler doÄŸrultusunda hazırlıklarımızı yaparak Avrupa'ya Türk organik çayı içtirmeyi planlıyoruz'' dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.