Sosyal Medya

GÃœNCEL

Çaykur'dan Organik Çay hazırlığı

Çaykur pazar payını artırmak amacıyla başlattığı Organik Çay projesine büyük önem veriyor. Rize'nin Hemşin ilçesi projenin başlangıç noktası oldu.



Çaykur pazar payını artırmak amacıyla başlattığı Organik Çay projesine büyük önem veriyor. Rize'nin Hemşin ilçesi projenin başlangıç noktası oldu.

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, yaptıkları çalışmalarla; organik çay denilince Türkiye, Türkiye'de de Doğu Karadeniz'in akla gelmesi ve Rize'nin organik çayda marka olmasını hedeflediklerini söyledi.

Yüce, Türkiye ve dünyada refah seviyesi ve sağlığa verilen önem arttıkça, yaşamla ilgili talepler çoğaldıkça, organik ürünlere olan talebin arttığını belirtti.

Organik ürünlere olan talebin arttığı ortamda organik çaya da talebin her geçen gün artmasının doğal olduğunu vurgulayan Yüce, ''Bu nedenle Rize'de pilot bölge olarak Hemşin'de organik çay üretimi konusunda çalışma başlattık. Bu çalışmamızı daha sonra Rize geneline, ardından Trabzon, Giresun ve Artvin'deki bütün çay bahçelerine yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Böylece organik çay denilince Türkiye, Türkiye'de de Doğu Karadeniz'in akla gelmesi ve Rize'nin organik çayda marka olması için çalışıyoruz. Hedefimizi bu şekilde koyduk'' dedi.

Organik çay üretiminde Türkiye'nin en önemli avantajının iklimin getirdiği şartlar olduğunu, dünyada çay üreten ülkeler arasında Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumda çay üreten başka ülke olmadığına dikkati çeken Yüce, şunları söyledi: ''Kuzeyde 42 enlem derecesinde ekonomik olarak çay üreten tek ülke Türkiye'dir. Dünyadaki tarım ürünlerin en önemli sorunu haşere ile toprak ve bitki zararlılarıdır. Bizim en önemli avantajımız ise bugüne kadar topraklarımızda toprak zararlısına rastlamamamızdır. Aynı şekilde çay bitkisinde yaprak kuruması gibi bir hastalıklarla da karşılaşmadık. Bu, iklimin bize sunduğu bir şey. Dolayısıyla hastalıklardan korunmak için kimyasal ilaçlamaya ihtiyaç duymuyoruz. Yani bizim çaylıklarımız sıfır riskli. Bunu avantaja dönüştürmek istiyoruz. Kullandığımız gübreyi de organik gübreye çevirdiğimiz zaman bölge tamamen seçilmiş bölge olacak.''

HEMŞİN'DE ORGANİK ÇAY FABRİKASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI
Yüce, bölgede ilk olarak Hemşin ilçesinde organik çay fabrikası kurmak için çalışma başlattıklarını kaydederek, şöyle dedi: ''Şu an inşaat halinde olan fabrikayı 6 ay sonra teslim almayı, ardından hazırlıkları yapıp 2009 yılında üretime açmayı planlıyoruz. Hemşin'de 353 üretici ile 926 dekar arazide organik üretim yapılması için sözleşme yaptık. Anlaştığımız üretici sayısı ilçedeki üreticilerin üçte ikisi oranına yaklaştı. Fabrikanın üretime açıldığı tarihte ilçedeki bütün üreticilerle anlaşmayı planlıyoruz. Böylece bu bölgeyi organik tarım havzası yapmaya çalışacağız. Üreticilerin sertifikalandırılması için de bir sertifikasyon firması ile anlaştık. Üreticileri bilgilendirmek için zaman zaman toplantılar ve eğitim seminerleri düzenliyoruz. Program dahilinde ilçedeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''

Hemşin'de yapılmakta olan fabrikanın günlük kapasitesinin 100 ton olacağını, ilk olarak yüzde 25 organik yüzde 75 konvansiyonel üretim yapacaklarını anlatan Yüce, ancak organik üretimi sürekli artırarak 2 yıl içerisinde yüzde 100 organik üretime geçeceklerini söyledi.

Yüce, dünyada yılda 10 bin tonun üzerinde organik çay üretimi yapıldığını, ancak ihtiyaç duyulan miktarın gittikçe arttığını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.