Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Çaykur'dan biyolojik gübre

Çaykur Genel Müdürü Ekrem YÜCE,? Çaylıklarımız da, kimyasal gübre zorunluluğunun azaltılması için bitki gelişimini teşvik edici bakteri izalasyonu çalışmalarımızı büyük bir titizlikle araştırma enstitümüz bahçe ve seralarımızda yürütmekteyiz" dedi.



Çaykur Genel Müdürü Ekrem YÜCE;? Bu projemiz bölgemizde yaygın olan çay bitkisi yetiştiriciliğinde kimyasal gübre gereksiniminin azaltılması ve organik, iyileştirilmiş tarım uygulamalarının desteklenmesi amacıyla biyolojik gübre formülasyonların da kullanılabilecek bitki gelişmesini teşvik edici bakteri izolasyonu amacıyla planlanmıştır.

Bu proje biyoteknolojinin araçlarından yararlanılarak, enerji kaynaklarının korunması ve geliÅŸtirilebilmesi, sürdürülebilir tarım tekniklerinin desteklenmesi ve biyolojik gübre ve biyolojik azot fiksasyonu bitkilerinin geliÅŸtirilmesi ve özellikle kimyasal gübre kullanımına çevresel olarak kabul edilebilir biyolojik alternatiflerin geliÅŸtirilmesi amacıyla planlanmıştırBu projenin en önemli çıktısı doÄŸal çay rizosferinden izole edilecek ve biyolojik gübre olarak kullanılabilecek, yeni bitki geliÅŸim promotörü rizobakteriler olacaktır.Yine bu projeyle toprak verimliliÄŸini artırmak ve üretkenliÄŸinin sürekliliÄŸini saÄŸlamak, faydalı ve sürdürülebilir bir su ekosistemi geliÅŸtirmek, üretimde mümkün olduÄŸu kadar yenilenebilir ve biyolojik kaynakları kullanmak ve kimyasal kullanımını azaltarak yeterli miktarda ve yüksek kalitede gıda üretmek bakımından temiz tarımı hedeflemektedir.Bu proje ile çay ekim alanlarından izole edilecek mikroorganizmaların çay yetiÅŸtiriciliÄŸinde kullanılarak, kimyasal gübre gereksiniminin azaltılması, biyolojik kaynakların kullanımını yaygınlaÅŸtırılması, çevre dostu sürdürülebilir tarım teknikleriyle piyasa için kabul edilebilir miktar ve kalitede çay yaprağı üretiminin gerçekleÅŸtirilmesi amaçlanmaktayız.Projenin amacı biyogübre olarak en uygun potansiyele sahip çay rizosferinden izole edilip tanımlanarak ve geniÅŸ ölçekli gösteri çalışmaları ile belli mikroorganizmaların geliÅŸtirilmesini saÄŸlamaktır.Bu araÅŸtırma ile çay bitkisinde daha az kimyasal gübresi kullanılması veya kullanılmaksızın geleneksel veya organik çay yetiÅŸtiricilerinin yüksek verim ve kaliteli üretimlerini devam ettirmeyi hedeflemekteyiz.  Bu çalışma ile DoÄŸu Karadeniz Bölgesi topraklarında çay rizosferi ve farklı kaynaklardan bakteri izole edilerek tanısı, karekterizasyonu ve fizyolojik özellikleri belirlenecektir. Ä°zole edilen suÅŸların serbest azot fiksasyon, fosfat çözücülük ve bitkisel hormon üretme özellikleri test edilecek ve sera koÅŸullarında yürütülecek ön denemelerden sonra ümit var görülen bakteriler çay ekim alanlarında tarla denemelerine alınarak çay geliÅŸimi, kalite kriterleri, toprak özellikleri ve toprak mikrobiyal populasyonu üzerine etkisini belirlemiÅŸ olacağız.DoÄŸu Karadeniz bölgesinin doÄŸal ÅŸartları gereÄŸi çay üretiminde kimyasal mücadele yapılmaması nedeniyle üretilen çaylarda pestisid kalıntısı hiç bulunmamakta ve bitki besleme sorunlarının benzer projelerle çözümü durumunda özellikle organik yeÅŸil çay üretimine geçiÅŸin kolay olabileceÄŸi beklenmekteyiz.

  Bölgemizin doÄŸal ÅŸartları gereÄŸi kimyasal mücadele yapılmaması nedeniyle üretilen kuru çaylarda pestisid kalıntısı bulunmamaktadır. Bu durum organik tarım için ciddi bir avantaj olduÄŸundan mikrobiyal gübreleme ile desteklenmesi durumunda çay yetiÅŸtirme alanlarımızda organik çay tarımı rahatlıkla yapılabilecektir. Bu proje organik çay üretimine geçilebilmesi için bitki besleme sorunlarının çözümüne önemli katkıda bulunacaktır.

Yüksek kimyasal besin elementi girdisi biyo çeşitlilik, hava ve su kalitesi ve küresel iklimi etkileyerek çevresel bir maliyete sahiptir.?dedi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.