Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

BİR GEZGİNİN GÖZÜYLE RİZE

Zengin içeriği ve görsel materyalleri ile önemli bir boşluğu dolduran Gezi-Yorum Dergisi?nin dördüncü sayısında Rize işlendi...



Fatih Sultan KAR

Rize de tanıtım ve turizm alanında bir boşluğu dolduran Gezi-Yorum Dergisi'nin dördüncü sayısı yayımlandı. Zengin içeriği ve görsel materyalleri ile önemli bir boşluğu dolduran dergi, usta ellerin ellerinde hazırlanmış bir nakış gibi Rize ilinin güzelliklerini gözler önüne seriyor.

 

Gezi-Yorum Dergisi'ne Kültür ve Turizm Bakanı'ndan teşekkür

Rize Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Belgin Zırh'ın çıkardığı Gezi-Yorum Dergisi 4. sayısına ulaştı. Rize ilinin güzelliklerine rehberlik eden, Rize turizmine katkı sağlayan dergi başarı çıtasını her sayıda yükseltiyor.

Gezi-Yorum Dergisi'ni inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, dergiyi beğendiğini belirterek, hazırlayanlara teşekkür mektubu göndermesi bu başarının bir göstergesi.

 

O bir gezgin

Anadolu Öğretmen Lisesi adına hazırlanan Gezi-Yorum Dergisi'nin editörlüğünü Belgin Zırh yapıyor. Anadolu Öğretmen Lisesi Coğrafya Öğretmeni Belgin Zırh, aynı zamanda bir gezgin. Değişik ülkeler görmek onlarının kültürlerini tanımak en büyük zevki. Bu uğurda her yaz, değişik ülkelere seyahat ediyor. Zırh, bugüne kadar Avrupa, Asya ve Afrika'da 13 ülke gezmiş, birikimlerini Gezi-Yorum Dergisi'ne yansıtarak güzellik katmış.

 

Konukların bakışı ile Rize

Rize'nin tarihini, coğrafyasını ve turizm alanlarını anlatan dergiye, Rize'nin fotoğrafçıları; eserleriyle katkı sağladılar. Dergide, Rize'yi gezen konukların izlenimlerine de yer verilmesi; yabancıların gözündeki Rize'yi görmek açısından dikkat çekici. Dergi, Rize şehir merkezinde dağıtıldığı gibi ilgililere de posta ile gönderiliyor.

Amaç Rize'yi tanıtmanın yanında gezme kültürüne de katkısı sağlamak

Gezi-Yorum Dergisi'nin editörü Belgin Zırh, dergisinin son sayısında yazdığı önsözde amaçlarının Rize'yi tanıtmanın yanında gezme kültürüne de katkısı sağlamak olduğunu belirterek; ?ilk sayımızı çıkartırken Rize'yi tanıtmayı amaçlamıştık. 2. sayıda ise Doğu Karadeniz'i çıkartırız diyorduk. Ama öyle olmadı, çünkü Rize bize daha kaç sayı malzeme vermeye devam eder, bilemiyoruz. Öyle zengin bir hazine ki, nereye el atsanız mutlaka bir kıymet, bir güzellik, bir lezzet karşımıza çıkıyor. Bizde bu zenginliklerimizi siz okurlarımızla paylaşmanın sevincini yaşıyoruz. Aynı zamanda da Rize'mizi yabancılara, Rize'yi hiç tanımayanlara ya da Rizeli olup da bu güzelliklerin farkına varmamış veya bildikleri halde görememiş olanlara, bu kenti tanıtmayı kendimize görev edinerek fahri turizm elçiliği yapmaya karar verdik ve yola çıktık. Bütün insanların yaşadığı çevreye duyarlı, saygılı ve koruma içgüdüsü ile yaklaşması gerektiği bilinci ile önce yaşadığımız yer olan Rize, sonra da tüm yurdu bu bilinç ile sahiplenmeliyiz. Küresel ısınma ile birlikte mevsimlerin farklılaşması sonucu Rize bile tehdit altına girerken daha dikkatli olmamız gerektiği konusunda çevremizdekileri de uyarmalıyız. Azalan yağışlara bağlı olarak derelerimizdeki su potansiyelinin düşmesi sonucu ekolojik dengenin bozulması, buna bağlı olarak iç kısımlardaki nem oranının düşmesi ile birlikte çay üretiminde de ciddi etkilenme söz konusu olacaktır. Yine küresel ısınma ile güney sahillerimiz aşırı sıcak olacağından Karadeniz kıyıları, yaylalarımız, kaplıcalarımız, şifalı sularımız, şelalelerimiz, ormanlarımız, derelerimiz, dağlarımız cazibe merkezleri haline gelecektir. Bir yerde turizm ne kadar gelişirse o kadar da gelir getirir. Böylece Rize'mizde daha çok gelişecektir. Yalnız turizme odaklanırken çevre bilincini yitirmeden doğaya saygılı olarak girişimlerde bulunmamız gerekmektedir. Unuttuğumuz denizimizi canlandırma zamanı da geldi sanırım. Artık deniz yolunu da canlandırmamız turizm için kazanç olacaktır. Yayına geçtiğimizden bu yana bize yönelttiğiniz olumlu eleştiriler bizi daha da motive etti. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın teşekkürleri çalışma arzumuzu artırdı? dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.