Sosyal Medya

POLİTİKA

Bakan Yazıcı Rize Günleri'nde sert konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Feshane'deki Rize Günleri etkinliğinde gündemi değerlendirdi



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Anaya Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Anayasa Mahkemesi'nin 52. kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmayı değerlendirdi. Yazıcı, “Yargı görevi yapanların daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor. Yani bu konuda yapılan özensizlik dünkü yapılan konuşmalar (töreni) bana göre gölgelemiştir” dedi.

Bakan Yazıcı, Feshane Uluslararası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Rize Günleri etkinliklerine katıldı. Stant ziyareti öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, Anaya Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Anayasa Mahkemesi'nin 52. kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmayı değerlendirdi.
“Mahkeme hakim yargı hukuk deyince bunun yerleşmiş özellikleri vardır" diyen Yazıcı, "Hakim sakin olması lazım, hakim metin olması lazım, müstakim olması lazım. Hakim hak, hukuktan bahsederken herkesin hukukunu gözetmesi lazım gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmayla ilgili kabineden gerekli değerlendirmelerin yapıldığına dikkat çeken Bakan Yazıcı, “Arkadaşlarımız değerlendirme yaptılar. Yani keşke Anayasa mahkemesinin kuruluş yıl dönümünde geleneksel halde gerçekleştirilen o konuşma, misafirlik hukukuna, misafirlerin, konukların kişilik haklarına saldırı teşkil edecek boyutta sözcükler içermeyen bir donanımda olsaydı. Siz iyi şeyler söylersiniz ama bu özeni göstermeseniz söyleyeceğiniz iyi şeylerde gölgede kalır etkisi azalır. Yani birisi size çok güzel bir yemek yapmış, herkesin ağzının tadına uygun onu servis etmesi önemli. Bunu getirip masaya pat diye bırakıyorsunuz. Yani o yemekten tat alınır mı? Yani böylesine bir konuşma. Dolayısıyla ben konuşmanın o kısımlarını hukuk devleti, bireysel haklar, insan haklarına vurgu yapılan o kısımlar elbette önemli. Bunlar bilinmeyen şeyler değil, düzeltilmeyen hususlar da değil. Yasama, yürütme, yargı bu alanda işlev gören icra eder. Hepimizin hedefi bu ülkede bu coğrafyada yaşayan insanlarımızın hak ve özgürlük alanındaki engelleri kaldırmaktır. Herkesin güven içerisinde yaşadığı bir toplum oluşturmaktır. Zaten yasama, yürütme ve yargının hedefi de budur. Bunlar belli alanlarda millete ait egemenlik hakkını kullanan erklerdir. Ama herkesin daha fazla metin ve müstakil olması gerekir. Yargı görevi yapanların daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor. Yani bu konuda yapılan özensizlik dünkü yapılan konuşmalar (töreni) bana göre gölgelemiştir” diye konuştu.
Protokol düzeniyle ilgili tartışmalara da değinen Bakan Yazıcı, “Bir arkadaşımız da davet konusuna değinmiştir doğrudur. Ben de bir korumun başkanı, devletin bir merasimine davet ederken devletin protokolünü de gözetmek zorundadır. Siz Ahmet’i çağırıyorsunuz, Mehmet’i çağırmıyorsunuz, niye çağırmıyorsunuz? Sizin keyfinize göre davet edeceğiniz bir tören değildir. Yani sorun zaten buradan başlamış. Dünkü konuşmaya yansıyan maalesef yansıyan o özensizlik gölgede bırakmıştır” şeklinde konuştu.
Piyasada çocuk sağlığını tehdit eden ve zararlı oyuncak üretimi yapan firma araştırması sonuçları sorulan Bakan Yazıcı, “Biliyorsunuz bizim bakanlığımızın tüketicinin korunması piyasa yönetimi genel müdürlüğümüz var ve bakanlıkların yapılandırıldığı 2011 yılı seçimlerinden sonra bu alanda büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Her yıl eğitim-öğretim yılı başlamadan önce öğrencilerin kullanacağı materyallerle ilgili piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu defa ilk defa 23 Nisan dolayısıyla çocukların kullandığı oyuncaklarla ilgili bir piyasa araştırması yapıldı ve onu da kamuoyu ile paylaştık. Tabii ki yüzde 18 dolayında ki bu oran fevkalade yüksek. Çocukların kullanımı açısından sakınca teşkil edecek verilere ulaşıldı. Bunlara ilişkin sonuçların değerlendirilmesi kapsamında prosedürlere devam ediliyor. Nedir bu prosedürler ilgili firmalara bunlar bildiriliyor ve bunlara ilişkin yaptırımlar uygulanıyor ve dolayısıyla bu ürünleri piyasaya arz edenlerin insan sağlığına aykırı satılmaması sunulmaması gereken ürünlerin geri alınması şeklinde işlem yapılmasını mevzuat ön görüyor. Bunlara uymayanlara gerekli yasal işlemleri uyguluyoruz. Şu aşamada kamuoyu ile yaptığımız paylaşımda sadece oransal olarak verileri paylaştık. Firmalardan söz etmedik. Ama işlemler bitip tamamlanınca hangi firmaların kusurlu olduklarına dair firma bazında o zaman kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.