Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Baba mesleğini 50 yıldır gururla sürdürüyor

Rize'nin Ardeşen ilçesinde yaşayan Osman Zenginbal (62), baba mesleğini 50 yıldır gururla sürdürüyor.



Rize'nin ArdeÅŸen ilçesinde yaÅŸayan Osman Zenginbal (62), baba mesleÄŸini 50 yıldır gururla sürdürüyor. ArdeÅŸenli Osman Usta, çocuk yaÅŸlarda babasından öÄŸrendiÄŸi "AhÅŸap ÖrücülüÄŸü"nü bugüne kadar taşıyarak yaptığı eÅŸyalarla hemÅŸehrilerinin çalışma hayatını kolaylaÅŸtırıyor.

    Osman Usta, sanatını icra ederken, yumuÅŸak olduÄŸu için kolay ÅŸekil alan kestane aÄŸacının dallarını kullanıyor. Kestane aÄŸacının dallarını kesip yontarak kabuklarından çay sepeti, sandalye, ekmek sepeti, beÅŸik, süs eÅŸyaları yapıyor. Eserlerinin doÄŸal olması adına titizlik göstererek hiçbir metal aksama yer vermiyor. Yaptığı eÅŸyaları satarak geçimini sürdüren Osman Usta'nın sepetleri 20-25 liraya, sandalyeleri 25-30 liraya, beÅŸikleri ise 600 liraya alıcı buluyor. Osman Zenginbal, bugüne kadar binlerce çay sepeti, sandalye ve büyüklü-küçüklü süs eÅŸyalarının yanı sıra 600'den fazla da beÅŸik yapmış. Çaylıklarda binbir zorluklarla kesilen çaylar, alım yerlerine onun sepetleriyle taşınırken, 600'den fazla bebek ise onun göz nuru dökerek yaptığı beÅŸiklerde ninniler eÅŸliÄŸinde büyümüÅŸ.

Osman Usta, babası Ahmet Hamdi Usta'dan öÄŸrendiÄŸi "ahÅŸap örücülüÄŸü" mesleÄŸini kendisine bırakılan en güzel miras olarak deÄŸerlendirip bu iÅŸi gururla yaptığını söylüyor. Ä°ÅŸini icra ederken hiç bir stres yaÅŸamadığını, hatta gündelik yaÅŸamın getirdiÄŸi sıkıntı ve problemleri de bu iÅŸi yaparken unutup geçiÅŸtirebildiÄŸini ifade ediyor. Osman Usta'nın yaptığı eÅŸyalar ArdeÅŸen halkının iÅŸ hayatını kolaylaÅŸtırmakla kalmıyor, her yıl Ankara'da yapılan "Rize günleri" stantlarında yerini alarak ArdeÅŸen kültürünün farklı bir kesitini de baÅŸkente taşıyor.

Osman Usta'nın yaptığı tahta arabalar ise sadece çocukların sevinç kaynağı deÄŸil aynı zamanda büyüklerin de eÄŸlence kaynağı oluyor. Çünkü her yıl ArdeÅŸen'e baÄŸlı Tunca Beldesi'nde yapılan "Tahta Araba Åženlikleri"nde onun el emeÄŸi arabaları yarışlarda kıvrımlı Tunca yollarının tozunu atıyor.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.