Sosyal Medya

GÃœNCEL

Asgari ücret 1600 TL mi olacak?

Büyük bir hevesle beklenen Asgari Ücret Tespit toplantısına çekinceler damga vurdu.



Dün gerçekleÅŸtirilen ve iÅŸçi kesimi tarafından büyük bir hevesle beklenen Asgari Üvret Tespit toplantısına çekinceler damga vurdu... Ä°ÅŸçi ve iÅŸverenin merakla beklediÄŸi asgari ücretin 1.300 TL olacak toplantısı çekincelere sahne oldu. Ä°ÅŸveren temsilcileri, asgari ücretin yükseltilmesi karşılığında saÄŸlanacak mali kolaylıkların bir an önce yürürlüÄŸe girmesini isteyerek, “önce düzenleme, sonra imza” mesajı verdi. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016’da geçerli olacak asgari ücretin belirlemesi için dün üçüncü kez toplandı. Türk-Ä°ÅŸ ve TÄ°SK heyetinin katılımıyla Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in baÅŸkanlığında gerçekleÅŸen toplantıda, TÜÄ°K’in asgari ücret  hesaplaması paylaşıldı. 

Buna göre, net asgari ücretin, ağır iÅŸlerde 1599 lira, orta ağır iÅŸlerde 1427 lira, hafif iÅŸlerde ise 1326 lira olması gerektiÄŸi belirtildi. 

Edinilen bilgiye göre, iÅŸçi temsilcileri toplantıda, asgari ücret için vaat edilen net 1300 liranın 2016 sonuna kadar eksiksiz verilmesi gerektiÄŸini vurguladı. Ä°ÅŸverenler ise 1300 liralık asgari ücrete karşılık iÅŸ dünyasını rahatlatacak formülün öncelikle gündeme gelmesi gerektiÄŸini belirtti. Ä°ÅŸverenler, “Mevcut vergi ve prim sistemiyle gidilirse 1300 liraya imza atamayız. Son toplantıdan önce içimiz rahat etmeli” mesajını iletti. Ä°ÅŸveren temsilcileri, teÅŸviklerle ilgili baÄŸlayıcılığı olan düzenlemenin, asgari ücret komisyonu kararından önce çıkarılması gerektiÄŸini belirterek, “Yoksa seçim vaadi olarak söylenenlerin ceremesini biz çekeriz” uyarısında bulundu. 

Komisyon, gelecek hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve tarafların programının uygun olduÄŸu bir gün, ya da en geç sonraki hafta içinde dördüncü kez toplanma kararı aldı. Komisyonun yıl sonuna kadar asgari ücretle ilgili karara imza atması gerekiyor. 

Dünkü toplantıyla birlikte, asgari ücret karşılığı saÄŸlanacak kolaylıklar konusunda gözler Maliye Bakanlığı’na çevrildi. Ekonomi yönetiminin masasında, SGK iÅŸveren payı, iÅŸsizlik fonu payı ve asgari geçim indirimi formüllerinden birisiyle iÅŸverenin asgari ücret zammı yükünün hafifletilmesi bulunuyor. 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) BaÅŸkanlığı’na atanan Mehmet Selim BaÄŸlı, “Takdir edersiniz ki kimsenin elinde sihirli deÄŸnek yoktur. Ben, buraya mucizeler yaratmaya gelmedim” dedi.
BaÄŸlı, düzenlenen törenle Cevdet Ceylan’dan görevi devraldı. BaÄŸlı, “Tek derdim, kurumu daha ileri noktaya taşıyabilir miyiz ve 2023 vizyonuna, CumhurbaÅŸkanımızın, BaÅŸbakanımızın gösterdiÄŸi hedeflere ulaÅŸmada daha etkili, verimli çalışabilir miyiz?” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.