Sosyal Medya

GÃœNCEL

Aleviler zorunlu din dersine karşı mitingde

Aleviler vatandaşlardan zorunlu din dersine karşı 'laik eğitim' mitingi!



Alevi temsilcileri ve 120 bin üyesi bulunan EÄŸitim Sen ‘Bilimsel ve laik’ eÄŸitim için bugün Ä°stanbul’da miting düzenleyecek. Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM) ve Milli EÄŸitim Åžurası kararları, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, baÅŸörtüsünün 10 yaÅŸa indirilmesi, okullarda mescit ve imam hatip sınıfların açılması uygulamalarına karşı yapılacak mitingin ardından 13 Åžubat’ta da bir günlük grev uygulanacak. 

Hürriyet'ten Gülseven Özkan'ın haberine göre, Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi, Alevi-BektaÅŸi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu,  Alevi Dernekler Federasyonu ve EÄŸitim-Sen tarafından 8 Åžubat’ta ‘EÄŸitimde GericileÅŸmeye Karşı Dayanışma ve Birlik Mitingi’ yapılacak.Ä°stanbul Kadıköy’de saat 13.00’te düzenlenecek eylemin ardından 13 Åžubat’ta bir günlük okul boykotu gerçekleÅŸtirilecek. Alevi vakıf ve dernekleri ile EÄŸitim-Sen, öÄŸrencilere, velilere ve eÄŸitimcilere çAÄŸrı yaparak bir gün okula gidilmemesini istiyor. Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’nin (AÄ°HM) zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri nedeniyle Türkiye’nin Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’ni (AÄ°HS) ihlal ettiÄŸine yönelik karar verdiÄŸini hatırlatan dernekler ‘Bilimsel ve laik’ için miting ve boykot yapma gerekçelerini anlattı. 

120 bin üyemiz okula gitmeyecek 

Kamuran Karaca (EÄŸitim-Sen Genel BaÅŸkanı): 4 Alevi derneÄŸi ile birlikte EÄŸitim Sen olarak bu mitingi düzenleyeceÄŸiz. Bu amaçla bütün eÄŸitim sendikalarına, siyasi partilere, sivil toplum kuruluÅŸlarına çaÄŸrılar yaptık. Miting laik ve bilimsel eÄŸitimi savunan herkese açık olacak. Amacımız dinsel eÄŸitime karşı çıkmak. Okulda mescit açılmasına, din derslerinin birinci sıınıfa indirilmesine, anaokulu ve üniversitelerde ‘deÄŸerler eÄŸitimi’ adı altında yapılan uygulamalara karşı bu protesto düzenlenecek. Laik, bilimsel, demokratik eÄŸitimi, AÄ°HM kararlarının uygulanmasını saÄŸlamak istiyoruz. Bunun ardından aynı gerekçelerle 13 Åžubat’ta bir günlük grev kararı aldık. 120 bin üyemiz var, o gün okula gitmeyeceÄŸiz, veliler ve öÄŸrenciler de inanıyorum bu eyleme destek verecek. 

'Bilimsel eÄŸitimi isteyen herkesi boykota davet ediyoruz' 

Fevzi GümüÅŸ (Alevi-BektaÅŸi Federasyonu BaÅŸkanı): EÄŸitimin gericileÅŸtirilmesi, asimilasyon politilarına karşı laik bilimsel eÄŸitim için bu eylemi gerçekleÅŸtiriyoruz. Dini kurallara göre eÄŸitim yapılmamasını, demokratik isteklerin dikkate alınmasını bekliyoruz. Farklı inanç ve kesimlerin yok sayılmasını, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını, AÄ°HM kararlarının yürülüÄŸe girmesini istiyoruz. Her okulda mescit yapılmasına, küçük yaÅŸta çocukların türban takmasının önünün açılmasına, 19. Milli EÄŸitim Åžurası’nın bazı kararlarına yönelik olarak bu mitingi düzenleyeceÄŸiz. 

‘Dindar nesil, muhafazakâr yaÅŸam tarzı’ açık bir ayrımcılık oluÅŸturuyor. Bunlara karşı 8 Åžubat’ta laik, demokratik eÄŸitim isteÄŸi ile alanlara ineceÄŸiz. 13 Åžubat’ta öÄŸrencilerin ve eÄŸitimcilerin derse gitmemesi için çaÄŸrıda bulunuyoruz. Bilimsel, laik eÄŸitim isteyen herkesi hem eylem hem boykota davet ediyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.