Sosyal Medya

GÃœNCEL

3. Uluslar Arası Dünya Karadenizliler Günü Kutlandı

Karadenizliler, 3. Uluslar arası Dünya Karadenizliler Günündeki coşkulu kutlamada KASTOB tarafından düzenlenen dev bir organizasyonda buluştular.



 

Geceye katılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi Türk Delegasyon Başkanı Bülent Arınç, yakında üye ülkeler arasında vizelerin kaldırılmasın yönünde işbirliğine gideceklerini söyledi

Bünyesinde 3500 civarında dernek ve vakıf Karadeniz Bölgesinde bulunan ve Karadeniz`e kıyısı olan 22 ilin (Amasya, Artvin,Bartın, Bayurt, Bolu ,Düzce,Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Çorum, Sakarya Karabük, Kastamonu Kırklareli,Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sinop,Tokat, Trabzon, Zonguldak) sivil toplum örgütlerinin ve birlik başkanlarının, ve ulusal ölçekte faaliyet gösteren örgütlerin katılımıyla oluşan Kısa adı KASTOBolan (Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen 3. Uluslar arası Dünya Karadenizliler Günü kutlamaları Bostancı Gösteri Merkezinde düzenlenen gecede gerçekleşti.Karadenize teşvikler arttırılsın.Gecenin açılış konuşmasını yapan KASTOB Başkanı Hasan Ekşi, Dünya Karadenizliler Günü denildiği zaman ülkenin tamamının yanı sıra Karadenize kıyısı olan ülkeleri de ilgilendirdiğine dikkat çekerek, 2003 yılından beri sivil toplum olarak faaliyet gösteren KASTOB yurtdışı ilişkileriyle ilgili komitesini oluşturdu. BMde temsil edilmek amacıyla, Newyork, Viyana, Cenova çalışmalar yapılıyor. Bizim ülkemizi sadece Karadeniz demedik, doğu, güneydoğu demedik ülkemizin her tarafı bizimdir dedik. Türkiyedeki anayasal hak bir vatandaşta bile yoksa bizimde yoktur dedik. Farklı din, dil, mezhep bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren bir dil, bir bayrak, bir vatandır. Bu birleri kabul eden herkes kardeşimizdir dedik ve böyle yola çıktık, çalışıyoruz. Karadenize kıyısı olan 22 ilimiz var. İhracatı yüksek olan bir ülkeyiz. Bizim kentlerimizden Karadenize kıyısı olan diğer ülkelere, kentlere, gemi seferleri yapılsın. Vizeler kalksın. Karadenize teşviklerin artırılmasını burada bulunan milletvekillerimizden rica ediyorum.586 santralin yürürlüğe girmesi durumunda nükleer santraller kurulacak. Bunlara hayır demesek de yakında güneş enerjisinden de yararlanılacak. Sularımızı boşa harcamayalım, turizmi geliştirelim, diğer ekonomik alanda da faaliyete geçelim diyoruz.Yakında vizelerin kaldırılması yönünde işbirliğine gideceğiz.

Daha sonra söz alan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Asamblesi Parlamenterler Türk Delegasyon Başkanı Bülent Arınç, Karadenizliler Gününü kutladıktan sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü; Önümüzdeki yıl ülkemizde siyasi komite toplantısı yapacağız. On yıl öncesine bakın bugüne bakın! Rusya ile bugün ticaret hacmi artmaktadır. İşadamlarımız birçok faaliyette bulunurken, müteahhitlik hizmetlerimiz, eğitim faaliyetlerimiz artmıştır. On milyar ticaret hacmiyle Rusyanın en iyi partneri Türkiye olmuştur. Üye ülkeler arasında vizeleri de kaldırarak işbirliğine gideceğiz. Birlikler beraberlikler tarihin yüzyıllar öncesinden geldiyse KASTOBu önemsiyorum. Hükümetin, sizlerin bireysel olarak KASTOBu güçlendirmeniz lazım. Yaptıkları çalışmalar örnek olacak nitelikte ve değerdedir.Böyle bir geceyi önemsediğim, sizleri çok sevdiğim için burada olmaktan gurur duyuyorum dedi.

Çok Sayıda Karadenizliler Bostancı Gösteri merkezini doldurdular.

KASTOB tarafından düzenlenen 3. Uluslar arası Dünya Karadenizliler Gününde Başta Bülent Arınç olmak üzere milletvekillerine, dernek başkanlarına, siyasi parti başkanlarına plaket verildi.

Yöresel birlik ve beraberlik mesajı örnek olsun Maltepeli ve Karadenizdeki 7 ilin bölge koordinatörü olarak görev yapan AK Parti Nevşehir Milletvekili Mahmut Dede ve aslen Karadenizli olan MHP İstanbul Birinci Bölge Milletvekili D. Ali Torlak ve diğer milletvekillerine de plaket verildi.AK Parti Nevşehir Milletvekili Mahmut Dede AK Parti yerel yönetimlerde bölge koordinatörü olmam vesilesiyle davete katıldım ve bu coşkulu günde Karadenizlilerle birlikteyiz.

Onlarla birlikte geceyi burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Bu tür yöresel birlik beraberlik mesajı içindeki faaliyetlerin diÄŸer illere de örnek olması, büyükÅŸehirlerde o vilayetin insanlarını kendi hemÅŸehrileriyle  kaynaÅŸmasına vesile kıldığı için önemsemek gerektiÄŸini düşünüyorum dedi.

 

       Ä°stanbul Birinci Bölge MHP Milletvekili D. Ali Torlak ta hemÅŸehrilerine seslenerek,;Güzel bir faaliyet içindesiniz. Bende milletvekili bir hemÅŸehriniz olarak sizlerin yanında olduÄŸumu ifade etmek istiyorum ÅŸeklinde konuÅŸtu.

    Gecede Trabzon Dernekler Federasyonu BaÅŸkan Vekili Mustafa DEMÄ°R,BaÅŸkan Yardımcısı Hüseyin AYAZ ve Åžalpazarı dernekler Federasyonu BaÅŸkanı Harun Özdemir'de gecedeydiler.

 

Maltepe Kaymakamı Ahmet Okurun da konuk olduğu KASTOB un düzenlediği gecede dernekler birlik ve platform başkanları arasında bulunan bölgemiz iş adamlarından Kadem Ekşi Jeo Fizik Dernekler Birliği Başkanı olarak hazır bulundu. Yine Maltepe esnaflarından olan ve Amasya Yeşilöz Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Zeki Şahin ve dernek üyeleri de geceye katılanlar arasındaydılar. Kutlama gecesine milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, dernekler birlik ve platform başkanları ve Karadenizliler Karadeniz horonlarının sahnelenmesinden sonra yörenin ünlü sanatçısı Kamil Sönmez ve Gaye Aksu geceye renk kattılar.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.