Sosyal Medya

RÖPORTAJ

?Selami Aykut Bahçelievler?de üçüncü partidir?

Araklı Halilli?den İstanbul Bahçelievler?e göç etti. 2014 yerel seçimlerinde mahallesinde MHP ve SP?yi bile geride bırakacak bir oyla muhtar seçildi



günebakış: Önce tebrik ediyoruz. En yüksek oyu aldığınızı biliyoruz. Yalnız yüzde olarak mı sayı olarak mı?

Selami Aykut: Türkiye çapında 52 bin muhtarımız vardı. Bazı mahalle ve köyler birleÅŸtirilince 36 bine düÅŸtü. Türkiye genelinde en yakınındaki rakibe yüzde 95 oran, 35 bin de oy farkıyla seçimi kazandık. Bu 41 vilayetin belediye nüfusundan fazla nüfus barındıran bir mahallede en çok oy alan muhtar unvanını yakaladık. 53,500 seçmenimiz var. 44 bini oy kullandı, iki bin oy iptal oldu, ÅŸahsen 37 bin oy aldım. En yakın rakibim de 7 bin oyda kaldı.

günebakış: Bu ikinci döneminiz, deÄŸil mi?

Selami Aykut: Evet, ilk 2009’da aday olup seçildik ve görevimizi baÅŸarıyla tamamladıktan sonra yeniden göreve talip olduk, 30 Mart’ta güven tazeledik ve ÅŸimdi yola devam ediyoruz.

günebakış: Mahalleniz kozmopolit bir bölge, baÅŸarınız sadece hemÅŸehri desteÄŸiyle açıklanamaz herhalde?

Selami Aykut: Mahallemizde Trabzonlular sayı itibariyle zaten 16. sırada. Ä°lk sırada Mardin, ikinci sırada Sivas, sonra Malatya geliyor öyle gidiyor. Önemli bir ÅŸey daha var: Seçimde Bahçelievler’de birinci AK Parti, ikinci CHP, üçüncü sırada partiler üstü Selami Aykut. Yani ben burada MHP, Saadet Partisi ve diÄŸer partilerden daha fazla oy aldım.

günebakış: Bu baÅŸarı nasıl geldi sayın Aykut? Mutlaka bir sırrı vardır?

Selami Aykut: Burada insanlarımıza elimizden geldiÄŸi kadar güleryüzlülük esasıyla, kapı kapı dolaÅŸtık, mücadele ettik. Ticari hayatımızda hiç kimseyi kırmadık, üzmedik. Ticari hayatımız devam ederken de bir siyasi partide mahalle, bölge ve teÅŸkilat baÅŸkanlığı görevleri yaptık. Åžunu gördüm: Siyaset verilen vaatlerin arkasında durulan bir anlayıştan çıkmış, tamamen menfaatler çerçevesinde dönen bir anlayışa dönmüÅŸ. Ä°nsan sevgimi, memleket sevgimi yansıtacak anlayışı siyasetin içinde bulamadım. Herhangi bir siyasi parti içinde faaliyet gösterdiÄŸiniz zaman, o siyasi parti mensuplarıyla iliÅŸki içinde oluyorsunuz. Oysa benim gönlüm ister ki her partiden insanlarla oturup aynı masada yemek yiyebilelim, aynı yerde oturup çay içebilelim ve aynı alanda Türkiye meselelerini konuÅŸabilelim. Ne yazık ki günümüzde bu ortamın çok uzağındayız.

günebakış: Bu söyledikleriniz aktif siyasete kapıyı kapattığınız anlamına mı geliyor?

Selami Aykut: Hayır. Ben sadece mevcut durumun doÄŸru olmadığından hareketle mahalle muhtarlığına aday oldum. Siyasetin kavga gürültüyle yapılmasını doÄŸru bulmuyorum. Mahallemizde hemen hemen her vilayetten insan yaşıyor. Bu insanlarımıza parti ayrımı yapmadan herkesin oyunu alabilecek ÅŸekilde yaklaÅŸtık. BeÅŸ adaylı 2009 seçimlerinde 32 yıllık bir muhtarı geride bırakarak 29 yaşında Türkiye’nin en genç muhtarı seçildik. Ä°lk dönemimizde insanlara nasıl daha fazla ulaÅŸabiliriz, nasıl daha faydalı olabiliriz mücadelesine baÅŸladık. Bu süreçte çok sayıda ilklere imza attık. ÖrneÄŸin nöbetçi eczane var da neden nöbetçi saÄŸlık ocağı yok…

günebakış: Bu söylediÄŸiniz muhtarlığın yetkisi alanında bir uygulama mı?

Selami Aykut: Muhtar arkadaÅŸlarımız keÅŸke yetkilerinin tamamını bilseler. O zaman bu ülkede bazı sorunlar çok daha rahat çözülecektir. Muhtarlık ülkemizde ne yazık ki emekli insanların iÅŸi olarak görülüyor. Fakat öyle deÄŸil, emekli bir insanın istirahat etmesi lazım, icra makamında icraat yapacak yaÅŸ ve kapasitede insanların bulunması lazım. Halkın asıl vekili mahalle muhtarıdır. Bireysel olarak çıkar, hiçbir siyasi partiye dayanmadan kendi oyunu ister.

günebakış: Sizin sivil toplum kuruluÅŸlarında da aktif görevleriniz var?

Selami Aykut: Bahçelievler Trabzonlular DerneÄŸi’nde yönetim kurulu üyesiyim. Trabzon Dernekleri Federasyonu Gençlik Kolları kuruculuÄŸu ve ÅŸu anda Denetim Kurulu üyeliÄŸi, Trabzon Federasyonu kuruculuÄŸu geçmiÅŸte yapmış ve halen yapmakta olduÄŸumuz görevler arasında. Bunun dışında mahallemde bulunan Ä°stanbul Mardinliler DerneÄŸi yönetim kurulu üyesi ve Mardin Federasyonu delegesiyim.

günebakış: HemÅŸehri derneklerinde doÄŸal olarak hemÅŸehrilik esası vardır ve derneklerde pek yabancı bulunmaz. Bulunursa da yadırganır. Siz bu konuda bir problem yaÅŸamadınız mı?

Selami Aykut: O insanlara o kadar sıcak yaklaÅŸtık ki, bizim için “iyi ki bu arkadaşımız da aramızda” diyorlar. Biz orası senin, burası benim diye ayrımcılığa baÅŸlarsak memleketin bölünme tehlikesi zuhur eder. Mahallemizde asla memleket ayrımı olmaz, biz burada tamamen birlik içerisinde kardeÅŸlik içerisinde hareket ederiz. Herkes birbirinin kapısını çalar, herkes birbirinin derneÄŸine gider çayını içer, buna da biz önayak olmuÅŸ olduk.

günebakış: Ä°stanbul’da çok büyük bir Trabzon nüfusu yaşıyor. Çok sayıda da derneÄŸimiz var. Siz de bu faaliyetlerin içindesiniz. Günümüz itibariyle dernekçiliÄŸimiz ne durumdadır?

Selami Aykut: Ben özellikle Ä°stanbul’da iki tane federasyon olmasını üzücü buluyorum. Ancak ikincisi kurulmasaydı, birincisi de kendine çeki düzen vermeyecek, bir takım olumlu düzenlemelere gitmeyecekti diye de düÅŸünüyorum.

günebakış: Ä°kinci federasyonun kurulması birincisini harekete geçirdiyse iki federasyon olması olumlu bir ÅŸey deÄŸil mi?

Selami Aykut: Elbette olumlu bir ÅŸey. Yalnız iki federasyonu yöneten büyüklerimizin artık yerlerini genç ve dinamik isimlere bırakması lazımdır. Ä°ki federasyonda da belli bir yaşın üstündeki insanlar yöneticilik yapıyorlar ve gençlerin önünü açmak gibi bir kaygıları yok. 1984-85 doÄŸumlu milletvekilleri var ÅŸimdi. Federasyonlarımızda bu yaÅŸta yönetici var mı? Varsa bile istisnadır. Åžu anda Ä°stanbul’da faaliyet gösteren federasyonlarımızın birinin aÄŸabeyliÄŸi önderliÄŸinde bir konfederasyon altında toplanması lazımdır. Türkiye’de ÅŸu an Dernekler Kanunu’nun saÄŸlıklı ve tutarlı olduÄŸuna inanmıyorum. Kafası bozulan yedi kiÅŸi toplanıp bir dernek kuruyor, beÅŸ dernek bir araya geliyor bir federasyon kuruyor. Bu iÅŸin altı bu kadar boÅŸ olmamalı. Aynı sıkıntıyı biz Ä°stanbul’da muhtarlarla da yaşıyor. Ben Ä°stanbul Muhtarları Dayanışma DerneÄŸi BaÅŸkanıyım. Bir bakıyorsun muhtar bile olmayan insanlar dernekler kuruyorlar, sonra Ä°stanbul Muhtarlar Federasyonu çıkmış. Bizim mahallede de farklı amaçlarla kurulmuÅŸ dernekler var. Bu yüzden ben dernekleri denetleme yetkisinin mahalle muhtarlarına verilmesini savunuyorum. Muhtarlar halkla iç içe ve ÅŸikâyetlerin birinci ağızdan dinledikleri için mahallede kurulmuÅŸ dernekler hakkında en iyi bilgilere de yine muhtarlar sahip oluyorlar. Muhtar mahallenin anası, babası, her ÅŸeyidir. Yeri gelir avukatı, yeri gelir hâkimi olur.

Her iki federasyonumuzun da Trabzon’dan gelecek hemÅŸehrilerimizi ağırlayacak bir misafirhaneleri yok. Bu çok mu zor bir ÅŸeydir? Yöneticileri gerek siyaset ve gerek iÅŸ dünyasında üst düzey insanlar. Trabzon ValiliÄŸi’yle iÅŸbirliÄŸi yapılarak Ä°stanbul’daki belediyelerden birinden bir mekân temin edilebilir ve cüzi fiyatlarla konaklamaları saÄŸlanabilir. Dernekçilik kartvizit ve etiket sahibi olma iÅŸi deÄŸildir.

günebakış: “Bahçelievler’de üçüncü partiyim” dediniz. Siyasetle ilgili gelecek planlarınız, idealleriniz var mı?

Selami Aykut: Önce ÅŸunu üstüne basa basa söylemek istiyorum: Genç yaşımızda önemli baÅŸarılara imza attık. Bu baÅŸarılarımızı Trabzonlu hemÅŸehrilerimizin görmemesine son derece üzülüyorum. Gerek federasyonlarımızın gerek derneklerimizin bir köy derneÄŸi baÅŸkanına gösterdikleri ilgiyi biz göremiyoruz. Öte yandan muhtarlıkta acemilik dönemini geride bıraktık. Geçen seçimde halkımız bize beÅŸ yıldızlı pekiyi verdi ve önümüzü açtı. Önümüzdeki dönemlerde belediye baÅŸkanlığı ve milletvekilliÄŸi görevleri gibi ideallerimiz var. Biz birçokları gibi düÅŸünce ve hedeflerimizi saklamıyoruz. Benim anlayışıma göre bir görevde baÅŸarısız olmuÅŸsanız o görevi bırakmalı, baÅŸarılı olmuÅŸsanız bir üst kademedeki göreve talip olmalısınız. Biz de buradaki görevimizde baÅŸarılı olduÄŸumuzu düÅŸünüyoruz ve dik duruÅŸumuzu devam ettirerek gelecek dönemlerde siyasi partilerden gelecek teklifleri deÄŸerlendireceÄŸiz.

günebakış: Çok teÅŸekkür ediyor, baÅŸarılarınızın devamını diliyoruz. Son sözleriniz?

Selami Aykut: 30 Mart seçimlerinde kazanan bütün yerel yöneticilerimizi candan tebrik ediyorum. Ayrıca sürekli takip ettiÄŸim günebakış gazetemiz demokratik duruÅŸunu sürdürdükçe ilerleyen zamanlarda hemÅŸehrilerimizin sesini daha iyi duyuracağına da inanıyorum.

Selami Aykut biyografi:

1979 yılında Trabzon ili Araklı ilçesi Halilli Köyü’nde doÄŸdu. Babasının ticari hayatı dolayısıyla çocuk yaÅŸta ailesiyle Artvin’e göç etti. ÖÄŸrenimini Artvin’de tamamladıktan sonra 1995’te Ä°stanbul Bahçelievler SiyavuÅŸpaÅŸa Mahallesi’nde ikamet etmeye baÅŸladı. Bahcelievler’de bulunan Trabzon ili Araklı ilçesi Halilli Köyü YardımlaÅŸma ve Dayanışma DerneÄŸi kurucu üyeliÄŸi ve çeÅŸitli görevlerde bulundu.

2009 yerel seçimlerinde Bahçelievler SiyavuÅŸpaÅŸa Mahalle muhtarı olan Selami Aykut, 2014 seçimlerinde rekor bir oyla yeniden aynı göreve seçildi. Trabzon Dernekleri Federasyonu Gençlik Kolları yönetim kurulu üyeliÄŸi ve baÅŸkan yardımcılığı, Bahçelievler Trabzonlular DerneÄŸi yönetim kurulu üyeliÄŸi, Bahçelievler Yayla Kuran Kursu BaÅŸkanlığını ve Ä°stanbul ValiliÄŸi SYDV Mütevelli Heyeti yönetim kurulu üyeliÄŸine seçildi. Aynı zamanda Ä°stanbul’da bulunan 934 muhtarın baÄŸlı olduÄŸu Ä°stanbul Muhtarları Dayanışma DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı görevini sürdürüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.